Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Depardieu zase mění adresu. Stěhuje se za „sympaťákem“ Lukašenkem do Běloruska

Autor: ČTK, mb - 
4. září 2015
16:23

Francouzský herec Gérard Depardieu (66), který přijal v roce 2013 ruské občanství, se stěhuje zpět na západ. Aspoň o pár set kilometrů. Rusko mění za Bělorusko, kde vládne prezident Alexander Lukašenko (61), kterému přezdívají „poslední evropský diktátor“.

Umělec svůj záměr prozradil v rozhovoru, který v pátek publikoval běloruský týdeník TV Magazin. Bělorusko nadchlo Depardieua už při červencové návštěvě v Minsku.

Bělorusko, nebo Švýcarsko?

Depardieu byl o prázdninách hostem běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, s nímž za hojného zájmu místních médií vyrazil na senoseč.

Zemědělské práce si prezident vybral jako start své kampaně před volbami hlavy státu, které jsou plánovány na letošní říjen. Depardieu při této příležitosti s kosou v ruce označil Bělorusko za „malé Švýcarsko“.

Svůj obdiv vůči Bělorusku Depardieu neskrýval ani v rozhovoru pro minský TV Magazin. „Už brzy budu žít v Bělorusku mezi farmáři. Je to krásná země se sympatickým prezidentem,“ prohlásil herec. Důvodem jeho stěhování je prý snaha vyhnout se vysokému zdanění na západě Evropy.

Vzpoura proti vysokým daním

Vzpouru vůči evropským berním úřadům Depardieu deklaroval už před lety, kdy se chtěl stěhovat z Francie do Ruska. Přestože dostal od prezidenta Vladimira Putina (62) ruský pas a později si opatřil i byt v mordvinském městě Saransku, v Rusku se objevuje jen zřídka.

V Saransku, který leží asi 650 kilometrů východně od Moskvy, si přitom chtěl otevřít restauraci a umělecké centrum. V Moskvě si zas chtěl loni zařídit restauraci s názvem Gérard. Podnikat chce i v Bělorusku, na Ukrajinu ale nesmí.

Světoznámému umělci zakázala současná kyjevská vláda vstup do země na pět let. Zákaz odůvodnila jeho údajnými proruskými postoji.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi