Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rumuni obvinili Lukoil: Ruská společnost prý pere špinavé peníze!

Autor: mb - 
4. srpna 2015
17:30

Rumunská prokuratura obvinila Lukoil Europe (dceřiná společnost Lukoil, pozn. red.) z praní špinavých peněz a neplacení daní. Rumunsku údajně vznikla škoda 1,77 miliardy euro (zhruba 48 miliard Kč)!

„V letech 2011 až 2014 podezřelí záměrně zneužili zboží a finance společnosti se záměrem obohatit jiné firmy, ve kterých měli přímý nebo nepřímý vliv,“ domnívají se rumunské orgány. Dále Lukoil viní mimo jiné z praní špinavých peněz a krácení daní.

Prohnilé vedení

Na trestné činnosti se dle rumunských úřadů podílel především management podniku. Obviněn byl generální ředitel Andrej Bogdanov a z praní špinavých peněz a finančních machinací byli obviněni i další top manažeři – Alexej Vojincev, Olga Kuzina, Dan Danulesku a Andrej Ratce. Rumunské úřady v rámci vyšetřování již zhruba před měsícem zmrazily účty společnosti Lukoil Europe Holdings Bv Atrium Holland.

Dopis prezidentovi

Lukoil se omezil pouze na strohé prohlášení, že „obvinění odmítá a proti zmrazení majetku bude bojovat“. O vážnosti obvinění ale svědčí i to, že vyšetřovatelům pomáhala rumunská tajná služba SRI. A za své podřízené orodoval i prezident Lukoilu Vagit Alekperov (64), který napsal rumunskému prezidentovi Klausovi Iohannisovi (56) dopis s žádostí o schůzku „kvůli situaci okolo Lukoilu“.

Vysoká hra

Do případu se už vložil i rumunský premiér Victor Ponta (42), v případě pádu Lukoilu v Rumunsku by o práci mohlo přijít až 3 500 lidí. Rumunsko patří mezi nejchudší země Evropy, v chudobě žije skoro čtvrtina obyvatel země. Pro srovnání – v ČR je to pouze zhruba 8 procent obyvatelstva.

 

Zobrazit celou diskusi