Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jan Kulczyk (†63) po sobě zanechal obrovský majetek: Kdo to všechno zdědí?

Autor: Petr Šour - 
29. července 2015
18:33

Nejbohatší Polák Jan Kulczyk (†63), který tento týden zemřel při rutinní operaci srdce, dostal první milion do podnikání od táty. Pak už to šlo ráz na ráz – vydělal si na jachtu, soukromý tryskáč, vilu. Ale hlavně na překrásný zámeček na francouzském Azurovém pobřeží. Kdo po něm vše podědí?

Letos časopis Forbes odhadl Kulczykovo jmění na 15,1 miliardy zlotých (asi 98,7 miliardy Kč). To jde ale pouze o ceny akcií jeho společností, nepočítá se tam jeho osobní majetek. Tomu kraluje několik set let starý zámeček v jižní Francii Château de Madrid, který stojí na skále nad Středozemním mořem a byl oceněn na několik desítek milionů eur.

A není to jen tak nějaký zámek. Právě tady britský premiér Winston Churchill (†89) napsal své slavné paměti a řecký magnát Aristoteles Onassis (†91) se zde dvořil Jacqueline Kennedy (†65). Ačkoliv je zámek starobylý, zařídil si ho polský magnát moderně a luxusně. Na jeho střeše se nachází bazén, k dispozici je přistávací plocha pro vrtulníky.

Kulczyk měl také vilu o výměře 1000 metrů v Konstancinu u Varšavy, apartmá v nejdražší části Londýna MyFair, dům ve švýcarském zimním středisku Svatý Mořic. Další nemovitosti vlastní na Sardinii a na ostrově u Miami!

Podle serveru Fakt.pl rodinný podnik po smrti povede Kulczykův syn Sebastian. Ten už několik let sám úspěšně podniká a investuje. Na funkci prezidenta holdingu a otcova nástupce se prý připravuje už tři roky. Dědit bude i Kulczykova dcera Dominika, která ale nejspíš nestane v čele rodinného impéria.

frantaklika ( 29. července 2015 21:39 )

takových miliardářů u nás taky máme, ale ku*a děcka v Klokánku nemají co do huby, běžte s takovým "kapitalismem" do pr*dele, dřív nebo později miliardář hodí cvičky nebo mu to proletáři stejně seberou..a tak pořád dokola

pepen ( 29. července 2015 20:52 )

To je přesně jak u nás v Česku-poctivou cestou k těm penězům nepřišel!!!!Jeden zloděj vedle druhého-nakrade miliardy a beztak chcípne!!!!Když už tou zlodějinou a podvody přijdou k penězům-tak by měli darovat část peněz na dětské domovy a domovy důchodců!!!!Protože naše zákony jsou k ničemu-nikdy je neodsoudí a nic jim nedokážou!!!!

moiaza ( 29. července 2015 20:12 )

Kolik z těch miliard si vezme sebou do hroby? Celý život se pachtí za penězi a najednou bum. 63 roky a jde prdět do hlíny.

y1xcvbnm ( 29. července 2015 18:59 )

to je ale překvapení, velice zajímavý článek, má dvě děti a ty budou dědit, kdo by to řekl????

Zobrazit celou diskusi