Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejbohatšího Poláka zlikvidovaly tajné služby, byl nepohodlný, spekuluje se na sociálních sítích

Autor: lm - 
29. července 2015
15:23

Zlikvidovaly miliardáře tajné služby? Lidé na internetu spekulují nad záhadným úmrtím nejbohatšího polského podnikatele Jana Kulczyka (†65), který náhle zemřel ve vídeňské nemocnici po banálním zákroku.

Miliardář Jan Kulczyk zemřel podle listu Gazeta Wyborcza ve Vídni, kde podstoupil údajně jen drobný kardiochirurgický zákrok. Dnes měl být podle svých spolupracovníků propuštěn z nemocnice. Podlehl prý ale pooperačním komplikacím.

Podle polského serveru Fakt.pl se ale na sociálních sítích už začaly množit konspirační teorie, podle níž měl být Kulczyk zlikvidován záměrně polskou tajnou službou. Není prý ani náhoda, že se tak stalo ve Vídni, údajném hlavním městě špionů. Jiní jeho likvidaci spojují s loňskou obří transakcí, při které Kulczyk loni koupil 38 procent akcií chemické společnosti Ciech za 619 milionů zlotých. Stal se kvůli tomu miliardář nepohodlným?

To už se asi nikdy nedozvíme. Všechny tyto spekulace nejsou samozřejmě ničím podložené a jejich pravdivost se zřejmě nikdy nepotvrdí.

Kulczyk byl majitelem impéria Kulczyk Holding. Podnikal v Evropě, Africe, Jižní Americe, Asii, ropu hledaly jeho firmy ve 22 zemích na čtyřech kontinentech. Kulczyk často přebíral podíly ve státních firmách, aby je posléze se ziskem prodal zahraničním koncernům. Tak bylo v případě pojišťovny Warta, prodané belgické firmy KBC anebo s polských telekomunikací, které nakonec převzal France Telecom. O tomto pozadí se spekulovalo i poté, co Kulczyk loni koupil část akcií chemické společnosti Ciech. Letos časopis Forbes odhadl Kulczykovo jmění na 15,1 miliardy zlotých (asi 98,7 miliardy Kč).

ivoadler ( 29. července 2015 18:51 )

Už se nedivím, že Babiš prohlásil, že má strach o svůj život. 

Zobrazit celou diskusi