Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Indičtí vesničané uřízli hlavu ženě, podezírali ji z čarodějnictví

(Ilustrační foto) Rozzuření indičtí vesničané sťali ženu, kterou považovali za čarodějnici.
(Ilustrační foto) Rozzuření indičtí vesničané sťali ženu, kterou považovali za čarodějnici.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, haj - 
21. července 2015
20:07

Hon na čarodějnice nepatří jen do historie. Rozzuření indičtí vesničané totiž podle informací televizní stanice BBC sťali ženu, kterou považovali za čarodějnici. Tu vinili ze všech svých běd a nemocí. Oběť (63) byla údajně matkou pěti dětí.

 

Zločin se stal v okrese Sonitpúr ve svazovém státě Ásám. Kvůli vraždě policisté zatkli sedm podezřelých, včetně dvou žen. Ženu prý nařkli z čarodějnictví lidé, kteří onemocněli v domorodé osadě. Vesničané podle policie nejprve třiašedesátiletou ženu vysvlékli do naha a pak sťali.

V Ásámu za posledních šest let bylo podle policejních statistik pod záminkou čarodějnictví sťato, upáleno či ubodáno skoro 90 lidí, vesměs žen. Stigma čarodějnic se snadno ujímá především v domorodých komunitách, jejichž příslušníci pracují na čajových plantážích.

Podobné zločiny nejsou nijak vzácné ani v jiných částech Indie. V celostátním měřítku přišlo kvůli údajnému čarodějnictví od začátku tohoto tisíciletí o život více než 2100 lidí, většinou žen.

Experti přičítají lynčování domnělých čarodějnic hlavně pověrčivosti, dosud velice silné na odlehlém venkově. Vyskytly se ale i případy, kdy skutečným motivem útoků proti vdovám byla tužba zmocnit se pozemků a dalšího majetku.

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi