Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Únos v Libanonu: Pátý Čech je člen bezpečnostních složek

Autor: ljš, ČTK - 
20. července 2015
10:40

Záhadná úloha pátého muže, který je součástí skupinky Čechů unesených v Libanonu, je objasněna. Dvaatřicetiletý Martin P. podle libanonských médií pracoval pro české bezpečnostní složky. Pro únosce tak může být ještě cennější než ostatní.

S informací, že je pátý z pětice Čechů pohřešovaných v Libanonu vysoce postavený činitel bezpečnostních složek, přišel tamní list L'Orient-Le Jour. Ten se odvolává na dobře informovaný vojenský zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Podle něj jde s největší pravděpodobností o únos.

Lidé, kteří českou pětici a libanonského řidiče zajali, se podle tohoto zdroje snažili za každou cenu vyvolat dojem únosu, když zanechali v opuštěném autě pasy a kamery, i když je snadno mohli odvézt.

„Nevíme, co se stalo, ale předpokládáme, že byli uneseni... Strůjci té operace chtěli dát najevo, že to byl únos, protože pasy a kamery mohli snadno ukrýt. Je však zvláštní, že se k akci zatím nikdo nepřihlásil a že nikdo nenavázal kontakt s místními ani českými úřady,“ sdělil libanonskému listu jeho zdroj.

Podle něj jsou ve skupině dva novináři, advokát, tlumočník a vysoce postavený bezpečnostní představitel, který je v Libanonu poprvé. Skupina prý krátce před zmizením pořídila dva rozhovory, jež se zachovaly v kamerách. Týkají se bojů v oblasti severolibanonského Arsálu u libanonsko-syrské hranice a také života syrských uprchlíků v Libanonu. Při jednom z rozhovorů je zachycen šéf místní správy města Labva v okrese Baalbek Rámiz Amhaz.

Libanonská armáda po zmizelé skupině pátrá, v ČR se případem zabývají i tajné služby. Média kauzu spojují s případem Alího Fajáda. Tento Libanonec a další dva muži byli loni zadrženi v ČR a jsou podezřelí z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Fajád, který je podle libanonského tisku znám také jako Alí Taán, je bratrem taxikáře Saíba Muníra Taána, který pětici vezl a je také pohřešován.

villi ( 20. července 2015 19:08 )

DEJTE S TĚMI DEBILY POKOJ !!! AŤ TAM TŘEBA ZDECHNOU,KDYŽ SE JIM TAM LÍBÍ !!! A NEDĚLEJTE Z NICH CELEBRITY !!!!

dietr ( 20. července 2015 15:19 )

Zaorálek je vymění za nějakou munici a spokojenost bude na obou stranách

funebrak ( 20. července 2015 14:29 )

Uvidíte, Lubínek Zaorálků je půjde vlastníma rukama vytáhnout z té šlamastyky.

vog.ht. ( 20. července 2015 14:03 )

Běžte s nimi už do ***e!

kukuku ( 20. července 2015 12:45 )

To jako myslíš, že je naděje, že už nosí džíny, pracují a vykašlaly se na tyto podivné národy a podivné charitativní organizace ?

Zobrazit celou diskusi