Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Únos Čechů v Libanonu? V opuštěném autě se našly české pasy!

Autor: dce, ČTK - 
18. července 2015
12:11

Prázdný vůz s pasy pěti Čechů byl nalezen v severovýchodním Libanonu, který sousedí se Sýrií. Opuštěné auto stálo jen pár set metrů od vojenské základny. Češi ve věku 25 až 47 let mohli být obětí únosu! Policie našla v opuštěném voze zavazadlo s jejich věcmi.

Taxi značky Kia, jehož libanonský řidič se rovněž pohřešuje, bylo podle The Daily Star za rozbřesku nalezeno 300 metrů od vojenského stanoviště u města Kafraja v západní části libanonského údolí Bikáa, což je nedaleko syrských hranic. Na zmizení osob upozornil otec taxikáře, který v noci nedorazil domů. V autě byly nalezeny české a libanonské peníze, eura a tři videokamery, které zřejmě patřily Čechům, napsal The Daily Star.

Podle libanonského zpravodajského serveru An-Nahár.com je mezi zmizelými Adam H., Miroslav D., Jan S. a Pavel K.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ČTK řekla, že ministerstvo dostalo informace od místních bezpečnostních složek svědčící o tom, že v údolí Bikáa bylo skutečně nalezeno opuštěné auto, v němž bylo pět českých pasů, cennosti a kreditní karty.

Český zastupitelský úřad v Libanonu incident podle mluvčí prověřuje. Totožnost lidí uvedených v pasech ministerstvo zatím nezná, ani neví, jestli jsou pasy pravé. V 16:00 hodin situaci projedná vytvořený krizový štáb, doplnila mluvčí.

Podle policie Češi v posledních několika měsících navštívili Libanon dvakrát. Poprvé to bylo 15. května, zemi pak opustili 1. července. O týden později přijeli do Libanonu znovu.

Místo, kde byl opuštěný vůz nalezen, policie zablokovala a po pohřešovaných osobách pátrá, uvedl libanonský tisk. Po několika hodinách se do hledání aktivně zapojila i místní armáda.

Robert Uxa (obchodník se sklem, Nový Bor):

„Libanonci jsou podle mých osobních zkušeností z této země velmi přátelský národ a nedovedu si moc představit, že by někdo unášel zahraniční turisty, to tam opravdu nebývalo zvykem. Je ale jasné, že se bezpečnostní situace po exodu uprchlíků ze Sýrie zhoršila. Nicméně až na některé oblasti u hranic se Sýrií či v uprchlických táborech Šabra a Šatíla u Bejrútu, kde žijí trvale Palestinci, je v Libanonu bezpečno. A v hlavním městě Bejrútu to neskutečně žije! Po válce mezi znepřátelenými komunitami tam dokázali rychle povstat z popela, jak se říká, místo zničených čtvrtí postavili nový Down Town. Libanonky jsou podle mě snad nejkrásnější ženy na světě, jaké ty mají úžasné vlasy! A libanonská kuchyně je také skvělá. Tak doufám, že kauza zmizelých Čechů nedopadne špatně. V Libanonu jsem byl několikrát, protože s touto zemí již řadu let naše firma obchoduje. Do Libanonu vyvážíme naše sklářské výrobky, mj. vysocký smalt, olovnatý křišťál a šíši - vázy pro vodní dýmky.“


Neznáte unesené Čechy? Víte o někom, kdo nedávno odjel právě do Údolí Bikáa v Libanonu? Napište nám na tip@blesk.cz!

vendula86 ( 19. července 2015 10:27 )

Adam H. je můj známý....-vůbec jsem netušila,že je mezi nimi taky...

mazd ( 18. července 2015 16:17 )

Cenosti-co to je?

19.3.1977 ( 18. července 2015 16:12 )

Co tam lezou tupouni

ejvm1712 ( 18. července 2015 15:47 )

Šli vyšívat k Matragi svatební šaty pro nějakou princeznu.

kukuku ( 18. července 2015 15:33 )

Dukovi vyslanci domlouvají import křesťanských uprchlíků z Islámského státu.

Zobrazit celou diskusi