Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Veteráni nemusí na fotografiích jen trpět: Takhle sexy vypadají na snímcích od Michaela Stokese

Autor: rc - 
18. července 2015
14:51

Váleční veteráni jsou nejčastěji fotografy zachycováni na ponurých fotkách bez končetin, sedící u rakví svých spolubojovníků. To se rozhodl změnit kalifornský fotograf Michael Stokes (52). Ten nafotil řadu snímků, na nichž zobrazuje vojákovu tělesnou a duševní sílu.

Začalo to fotografií v roce 2012. Dvaapadesátiletý fotograf z Los Angeles zachytil svým objektivem mariňáka Alexe Minskyho (26). Ten po návratu z Afghánistánu získal purpurové srdce. Jeho náklaďák najel na minu a mladý veterán utrpěl vážná zranění.

 

Měl zlomenou čelist, traumatické poranění mozku a přišel o nohu. Po návratu do vlasti trpěl depresemi a závislostí na alkoholu. Se svými démony se ale rozhodl bojovat.

 

Začal chodit do posilovny a znovu makat na své kondici. Díky tomu si získal Michaelovu pozornost. Ten ho jednoho dne požádal, zda by ho mohl vyfotografovat. Alex souhlasil.

 

 

Michael nechtěl, aby jeho fotografická díla vypadala ponuře. Fotografie válečných veteránů nejčastěji zachycují chlapce bez končetin nebo sedící u rakví svých kamarádů. Ve tváři vepsaný příběh krutých bojů. To se Michael rozhodl změnit. Na snímcích chtěl vyobrazit Alexovu tělesnou i duševní sílu.

 

Tak Alexe před fotoaparát postavil bez trička, pouze v kalhotách. Mladý veterán se před objektiv postavil s jistotou. Před foťákem předváděl tvarované tělo a barevná tetování.

 

„Nejprve jsem šel na fotky s opatrností. Jsem fitness fotograf, který do svých fotografii zahrnuje i trochu erotiky, a chtěl jsem Alexe fotit stejným způsobem. Ale nechtěl jsem, aby se cítil v rozpacích,“ řekl Stokes DailMailu.

 

„On byl ale silný, solidní. Tak jsem ho fotografoval tak, jako kdyby amputovanou končetinu vůbec neměl, “ pokračoval ve vypravování Stokes.

 

Alexovy snímky ze začátku slavily obrovský úspěch, ale pak jejich popularita opadla. Kalifornský fotograf se tedy rozhodl napsat o unikátních fotografiích Daily Mailu. Jakmile byli snímky zveřejněny, všichni se o Alexův příběh zajímali.

 

„Během několika hodin od zveřejnění mi volali z Good Morning America a Today Show. Najednou ho chtěli všichni,“ říká nadšeně fotograf. Nekonvenční fotograf vydal dokonce fotoknihu s názvem Nahá síla.

 

Ta je ke koupi na Amazonu a dočkala se obrovského uznání. Nyní se fotograf chystá nafotit další sérii snímků. Zatímco v první fotoknize se zaměřuje pouze na muže, v druhé si před objektiv stopnou ženy veteránky. Důvod úspěchu je pro Stokese jasný.

 

Když se podíváte na snímky. Vidíte krásné muže a ženy. Myslím, že lidé si všimnou jako první krásných mužů a žen a až pak se zaměří na končetiny po amputaci,“ řekl fotograf.

 

Zobrazit celou diskusi