Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Můj kult nabíral hlavně lesby.“ Odbornice o závislosti a vymývání mozků

Autor: Tomáš Polák - 
10. října 2015
06:00

Vymývači mozků. I tak nazývá uznávaná odbornice Janja Lalichová (70) v rozhovoru pro Blesk.cz vedení a příslušníky kultů. Sama byla jednoho součástí a o svém útěku mluví jako o nejtěžším rozhodnutí v životě. O zkušenostech nejenom s jejím kultem teď vyučuje na Kalifornské státní univerzitě v USA a konečně se cítí být znovu svojí vlastní paní.

Bylo jí 30, když jí její známá řekla o Demokratické straně pracujících. „O té skupině jsem věděla jen velmi málo, znala jsem jen vůdce, což byla skvělá socioložka,“ vzpomíná Lalichová. Právě charismatičtí vůdci jsou základem většiny kultů, součástí se můžete stát velmi lehce.

„Začalo to nenápadným školením, na kterém jsme se nesměli na nic ptát. Prý jsme byli neinformovaní a otázky jsme si měli nechat na později,“ pokračuje s tím, že pak si samozřejmě na otázky nevzpomněla.

„V těch hodinách začnete pochybovat o všem, v co jste doteď věřili. Všechno začne dávat nový smysl, pomalu ale jistě ztratíte smysl pro realitu,“ řekla Lalichová pro Blesk.cz.

Součástí programu kultů můžou být i nejrůznější obřady Součástí programu kultů můžou být i nejrůznější obřady | complex.com

Kámoš na příděl a víra v socialistickou revoluci

Každý nový člen dostane jednoho „kámoše“, se kterým může řešit cokoliv ohledně skupiny. Ten má ovšem jedinou funkci: informovat o jeho možných pochybnostech vedení kultu. Během vzdělávacího procesu se noví členové začnou více a více identifikovat se skupinou a zapomenou na svoji vlastní individualitu.

„Dřív jsem hrávala tenis každý den, pak už jsem na to neměla čas. Už jsem se ani nevídala s žádnými přáteli, pouze s těmi, kteří by se dali naverbovat,“ řekla Lalichová.

„Věřili jsme v komunismus. Byli jsme naprosto přesvědčení, že do 5 let proběhne v USA socialistická revoluce, byl to samozřejmě nesmysl,“ líčí odbornice.

Kulty můžou být náboženského charakteru Kulty můžou být náboženského charakteru | Blacknaija.com

Právě Demokratická strana pracujících je důkazem, že kulty nemusí být jenom náboženského charakteru. Marxisticko-leninistická skupina převážně lesbických žen se scházela v letech 1974 až 1986 na severu Kalifornie. Zakladatelkou byla bývalá vysokoškolská profesorka Marlene Dixonová, které šlo podle Lalichové hlavně o kontrolu lidí.

Nebezpečí spadnutí do nějakého kultu je podle Lalichové v dnešní době větší než kdy dříve: „Je jich neuvěřitelné množství, můžou se tvářit jako relaxační cvičení nebo školení pro nováčky korporátní společnosti.

Jde o sex, peníze nebo moc

Motivace vedení se liší kult od kultu. Pro některé vůdce jde čistě o sex, jiným jde o moc. „Pro většinu lídrů jsou nejdůležitější peníze, ty získá ve formě například členských příspěvků, jiným jde ale čistě o kontrolu lidí,“ vysvětluje odbornice.

Také sexuální orientace hraje v mnoha kultech důležitou roli, jelikož sexualita je podle Lalichové jeden s nejhlubších nástrojů kontroly: „Můj kult nabíral hlavně lesby, většina zakladatelů byly lesby.“

Největší nebezpečí dnešní doby připadá na dospělou generaci mezi 30 a 50 lety. Kulty už prý nenabírají mladé jedince, jelikož si uvědomují, že se hůře kontrolují. Čím déle člověk v kultu stráví, tím hůře se dá odpoutat.

„Je to jako otázka života a smrti. Jste pod naprostou kontrolou, žijete ve strachu, totálně závislí na skupině. Proto je tak těžké odejít,“ říká Janja Lalichová, které se podařilo od skupiny odtrhnout po deseti letech. „Musíte věřit vlastnímu instinktu a spolehnout se můžete jen na sebe. Nikomu ze skupiny se nemůžete svěřit, protože by vás jít nenechali,“ radí Lalichová.

Nebezpečí kultů spočívá ve ztrátě individuality Nebezpečí kultů spočívá ve ztrátě individuality | boudless.com

„Byla jsem zlá

Byla jsem naprosto jiný člověk, byla jsem zlá,“ takhle na svůj odchod vzpomíná odbornice. Podle svých slov nebyla téměř schopná vlastního úsudku, aniž by ve všem neviděla spiknutí. „Když za vás 10 let rozhoduje kult, zapomenete na to, jak se vůbec dělají taková rozhodnutí.“ Po odchodu se tak soustředila hlavně na sebe a začala číst a vzdělávat se v oblasti sociologie a zjišťovat, co to vůbec kulty jsou.

To, že jste možná součástí sekty nebo kultu, nepoznáte úplně jednoduše, ale společnými znaky je například přítomnost silného a charismatického vůdce, používání psychické manipulace anebo snaha o vymezování hranic mezi skupinou a vnějším světem.

„Okolí vás nebude chápat, tak se jim ani nesnažte nic vysvětlovat,“ věta, která jen podporuje odříznutí od reálného světa a vystihuje praktiky většiny kultů.

Zobrazit celou diskusi