Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ohnivé peklo v Kalifornii: Tisíce evakuovaných lidí a stovky zničených domů

Autor: ČTK, mb - 
14. září 2015
10:40

Kalifornii postihly obrovské požáry. Před ničivým živlem se daly na úprk tisíce lidí, oheň zničil stovky domů a zranil minimálně čtyři hasiče. Kvůli rychle se šířícím lesním požárům na severu státu guvernér Kalifornie Jerry Brown (77) v neděli vyhlásil mimořádný stav v dalších zasažených oblastech.

Nejvíce zasaženy jsou okresy Amador, Calaveras a Lake, kde oheň podle úřadů ohrožuje přes 6000 objektů. Podle místní televize požár v obci Middletown se zhruba 1300 obyvateli zničil školu, bytový dům a blok domů.

Evakuovaní z Middletownu, Cobbu, Hidden Valley Lake a Harbin Hot Springs se shromažďují v útulcích, restauracích a v domech přátel v okolních obcích.

„Hasiči zatím neměli možnost plně vyhodnotit škody... víme ale, že byly zničeny stovky staveb,“ uvedl na Twitteru mluvčí kalifornského úřadu pro ochranu lesů Daniel Berlant.

Národní park chrání úmyslným ohněm

Proti ničivému živlu bojuje kolem 5000 hasičů. Čtyři z nich byli hospitalizováni s vážnými popáleninami poté, co byli vrtulníkem vysazeni v oblasti požáru, jejich stav je ale podle úřadů stabilizovaný.

Hasiči nyní bojují po celé Kalifornii s 13 aktivními požáry. Jeden z požárů, který od středy zatím sežehl přes 26 tisíc hektarů porostu, zatím dostali z 20 procent pod kontrolu. Mimo kontrolu ale nadále zůstává takzvaný Údolní požár v severní Kalifornii, který zatím zničil přes 16 tisíc hektarů.

U národního parku Kings Canyon v sobotu úmyslně zapálili některé zdejší porosty, aby vytvořili místa bez vegetace a oheň se tak nedostal dál do parku, uvedl mluvčí protipožárního záchranářského týmu Jim Schwarber.

Mimořádný stav

Požár vypukl ve středu u bývalého zlatokopeckého města Jackson a poté se rychle rozšířil. Guvernér Kalifornie Jerry Brown vyhlásil začátkem víkendu v některých oblastech mimořádný stav a v neděli jej rozšířil na okresy Lake a Napa.

Zobrazit celou diskusi