Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Řecké banky: Peníze máme už jen na dva dny

Řekové stojí ve frontě do národní banky.
Řekové stojí ve frontě do národní banky.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, bru - 
3. července 2015
19:16

Řeckým bankám už začíná pořádně téct do bot. Hotovost mají jen na dva dny. Co se stane potom, to bude záležet na Evropské centrální bance. Řekla to dnes šéfka řecké bankovní asociace Luka Katseliová.

Řecké banky jsou od pondělí zavřené, protože ECB jim odmítla zvýšit objem nouzového financování. Likvidní rezerva, kterou mají řecké banky k dispozici, činí v současné době pouze miliardu eur (asi 27,1 miliardy Kč).

Řekové mohou po uzavření bank vybírat peníze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu byl stanoven na 60 eur (zhruba 1600 Kč). "Likvidita je zajištěna do pondělí, poté bude záviset na rozhodnutí ECB," řekla Katseliová. Řecké banky jsou nyní závislé na financování z nouzového programu ELA, o kterém hodlají vedoucí představitelé ECB znovu jednat až v pondělí.

Řecká vláda tvrdí, že se banky otevřou, jakmile se zemi podaří dohodnout se s mezinárodními věřiteli. Premiér Alexis Tsipras ve čtvrtek uvedl, že čeká uzavření dohody do 48 hodin od nedělního referenda o přijetí podmínek věřitelů. Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem dnes ale označil slova řecké vlády o blízké dohodě za "naprosto falešná".

 

Řecká vláda minulou neděli večer rozhodla, že všechny řecké banky zůstanou od 29. června do 6. července zavřeny. Ještě téhož dne odpoledne přitom tvrdila, že se banky zavřít nechystá.

 

Slovenský ministr financí Peter Kažimír ve čtvrtek uvedl, že pokud Řekové v nadcházejícím referendu odmítnou reformy požadované mezinárodními věřiteli výměnou za další finanční pomoc, může se stát, že až se banky znovu otevřou, řeckou měnou již nebude euro.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

antikaprik ( 4. července 2015 07:34 )

Cipískov návrh - odpustiť 30% dlhu a 20 rokov hájenia to je čistý výsmech. Nech idú svojou cestou, nech majú svoju drachmu. Zbytočne odsúvať čas a škoda prachov. Nielen tých priamych, ale aj tých, ktoré strácame kurzom eura.

antikaprik ( 4. července 2015 07:28 )

to vybodkované bol anál. Mali by ste bodkovať úplne iné výrazy a v iných diskusiách

antikaprik ( 4. července 2015 07:25 )

by ma zaujímalo, na čo sú tie komisie v Bruseli, keď to nechali zájsť až sem. Tu do ***e, keď dedina dostane dotáciu na chodníky, aj to kontrolujú, či to minuli v súlade s predpismi. podľa mňa Grécko bolo v sračkách už pri prijímaní eura, len to nechceli v Bruseli vidieť.

y1xcvbnm ( 3. července 2015 23:12 )

cipras je docela vysmátý

Zobrazit celou diskusi