Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další návrh Tsiprase: Odpusťte nám třetinu dluhu a dejte nám 20 let pokoj!

Autor: mb - 
3. července 2015
16:19

Řecké referendum se má konat 5. července, ale premiér Alexis Tsipras (40) přišel s dalším návrhem. Mezinárodním věřitelům se ovšem nejspíše líbit nebude. Žádá odpuštění velké části dluhu i 20letý odklad splátek!

„Jediná cesta, jak může být řecký dluh vyřešen, je odpuštění 30 % dluhu s dobou hájení 20 let,“ napsal na sociální síť řecký premiér. EU ale nejspíše nápadu Tsiprase nevyhoví, i v případě pozitivního výsledku referenda totiž převládá mezi evropskými institucemi skepse. „Dokonce i v případě, že budou hlasovat ‚ano‘, budou jednání obtížná,“ říká předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Ruská karta

Spekuluje se, že Řecko v případě ztroskotání jednání s EU spoléhá na Rusko, ale z Kremlu zatím přicházejí rozporuplné signály. „Nikdo nás zatím nepožádal,“ prohlásil lakonicky ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (65). Nicméně před dvěma dny ruský velvyslanec v EU Vladimir Čižov prohlásil, že je „Moskva připraven Řecku pomoci“.

Astronomický dluh

Řecký dluh v současnosti činí 180 % HDP, v současnosti dluží neuvěřitelných 330 miliard euro! Premiér Tsipras ovšem zásadně nesouhlasí s navrhovanými reformami a znovu dnes vyzval voliče, aby řekli ne: „Řekněte ‚ne‘ ultimátům, vydírání a strachu!“

istyl ( 3. července 2015 16:50 )

a sypte nam dal eura......a co bude za 20 let? pak at si zaplati kdo chce

fojtikovic ( 3. července 2015 16:25 )

A co třeba : Zaplaťte a táhněte do ***e!

Zobrazit celou diskusi