Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útok ve Francii: Policie má ve vazbě podezřelého stoupence islámu Sahila Yassina

Autor: rc - 
27. června 2015
19:28

Uřízl šéfovi hlavu a nabodl ji na kůl. Místo činu ještě ozdobil islámskými vlajkami. Francouzská policie má podezřelého z páteční vraždy podnikatele Herve Cornara.

Brutální vražda ve francouzském Lyonu se pomalu blíží k rozuzlení. Policie má dalšího podezřelého.

Do dnešního dne držela ve vazbě čtyři podezřelé. Tři z nich propustila a zůstal jim jen Yassine Salhi. Pětatřicetiletý řidič dodávky, který žije s ženou v Lyonu na předměstí Saint-Priest. Vychovává tři děti a sousedi ho popisují jako milého a zdvořilého člověka. Jiní ho zas označili za podivína.

Salhi v pátek odpoledne zaútočil na sklad společnosti Air Products v průmyslové zóně Saint-Quentin-Fallavier asi 30 kilometrů jižně od Lyonu. Dodávkou vjel do plných cisteren v naději, že dojde výbuchu. Tento útok se obešel bez zranění, ale na místě se našla odříznutá lidská hlava.

Takže teď je Salhi nejen obviněný z útoku, ale také z vraždy. Obětí je totiž jeho šéf. Čtyřiapadesátiletý Herve Cornara, majitel doručovací služby, byl zabit v pátek odpoledne ve stejnou dobu, kdy v Tunisku a Kuvajtu byly provedeny teroristické útoky a kdy Salhi vjel do cisteren.

Oběti byla uříznuta hlava, která byla nabodnuta na kůl a umístěna na území firmy Air Products, kam Yassine doručoval zboží. "Tovární personál ho dobře znal, doručoval jim pravidelně zboží," řekl novinám Paris francouzský prokurátor Francois Molins.

Na místě činu se našly dvě vlajky. Jedna bílá a jedna černá s arabskými nápisy. Podle všeho podomácku vyrobené.

Nyní je Salhi v zadržovací vazbě a s policií odmítá komunikovat. Muži zákona ho mohou držet jen čtyři dny. Motiv vraždy je zatím neznámý.

Salhi dosud neměl záznam v trestním rejstříku, ale policie jej zařadila mezi sledované osoby v letech 2006 až 2008 pro podezření, že se dal na cestu radikálního islámu. "Byl vyšetřován v roce 2006 pro radikalizaci, ale vyšetřování nebylo v roce 2008 obnoveno, tudíž neměl záznam v trestním rejstříku," řekl ministr vnitra Bernard Cazeneuve. "Tato osoba má spojení se salafistickým  hnutím, ale nebylo prokázáno, že by se účastnil činnosti teroristické povahy," dodal.


Manželka v místním rozhlasu vypověděla, že nechápe, jak by mohl její manžel atentát spáchat, "Jsme normální muslimové, dodržujeme ramadán," podotkla. Poté dodala, že dnes ráno odešel do práce jako obvykle v sedm hodin.

"Moje srdce se zastavilo, když jsem slyšela, že byl podezřelý... očekávala jsem ho dnes odpoledne," řekla žena francouzské rozhlasové stanici Europe 1.

Francouzské úřady se po šoku z lednových atentátů v Paříži a následných protiislámských činů v zemi obávají důsledků pátečního útoku.

Prezident François Hollande dnes o situaci jednal se členy svého bezpečnostního kabinetu. Mezi ně patří i ministr zahraničí Laurent Fabius, vnitra Bernard Cazeneuve a premiér Manuel Valls, který kvůli útoku přerušil svou návštěvu Jižní Ameriky.

dingous ( 28. června 2015 14:44 )

Sluníčková blbko z ABvydavatelství, už se přiznal, ten tvůj "chudák" vrah

jiri.k ( 27. června 2015 22:52 )

No, jen aby palice té normální muslimky taky neskončila rukou blízkých toho zaměstnavatele na kůle. Myslím si, že by to toho útočníka potěšilo, že svým činem nezpůsobil neštěstí jen v rodině toho zaměstnnavatele, ale i ve svě.

la.ma ( 27. června 2015 20:45 )

Chudák ABvydavatelství, tohle si nezasloužilo, žít bez mozku a psát přiblblé příspěvky od rána do noci, léky už nezabírají ? Požádej o silnější, uleví se ti /snad/ a nám taky. Hlavně ty zbytečný tečky tě přestanou pronásledovat...................................................................................... .............................

lunatic ( 27. června 2015 19:45 )

O čem si má člověk s policií jaksi povídat ? Právo odmítnout výpověď je univerzálním právem obviněného-tolik fakta.Osobně jsem se,bohužel,setkal i s hloupým policistou,který mi tvrdil,že pokud je člověk předvolán,jako svědek k soudu,tak je jeho povinností ze zákona vypovídat;jenže-ona je výpověď a výpověď-když dejme tomu budu tvrdit,že v momentě,kdy probíhala někde poblíž mě vražda jsem se díval zrovna opačným směrem,tak to asi policii moc nepomůže ,že?Anebo výpověď zcela odmítnu a dostanu,jako svědek maximálně podmínku,anebo budu vypovídat ve smyslu,že si již na nic nepamatuju-podezřelý však může zcela mlčet-je to jeho právo dané zákonem ...

abvydavatelstvi ( 27. června 2015 19:38 )

Chudák chlap ....tohle si nezasloužil .... Islamisti to udělali pro to, aby v lidech vyvolali strach ....a to se jim asi daří...

Zobrazit celou diskusi