Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hitlerovy paneláky táhnou: Nacistické budovy se otevřou turistům

Autor: mb - 
26. června 2015
06:10

Paneláky na Rujáně na pobřeží Baltu měly být rájem pro nacistické rodiny. Jenže komplex zchátral. Už přes rok se ale opravuje a v říjnu se jeho část otevře turistům!

Paneláky se táhnou v délce 4,5 km a jsou jen 150 metrů od břehu, takže každý byt nabízí nádherný výhled na moře. „Minulost je minulost. Proru sice postavili nacisté, ale nikdy tu nebydleli. Je tu úžasná příroda,“ rozplývá se Manfred Hartwig z developerské firmy, která se rozhodla půvabné místo oživit.

Loni v březnu na Rujánu naběhli stavbaři hned několika developerských firem a začali polorozpadlé šestipatrové železobetonové budovy přeměňovat na luxusní byty a apartmány. A mezi lidmi je o ně obrovský zájem – 57 bytů už mají prodaných, přičemž ten nejlevnější třípokoják stál 4,8 milionu korun.

V nabídce jsou ale i větší byty až do ceny 24,5 milionu! Část komplexu navíc bude přestavěna na luxusní hotely a ceny tak zřejmě porostou. Slavnostní stěhování prvních nájemníků je naplánováno na říjen.

Hitler zde nechal zbudovat přímořské letovisko pro nacisty, 4,5 km dlouhý komplex měl pojmout až 20 tisíc turistů. Po válce zde ale sídlila armáda NDR, budovy sloužily jako kasárna. Od pádu berlínské zdi pak komplex chátral a jeho revitalizace začala až před pěti lety. Jako první vyrostl hostel pro mladé, od loňska pak vznikají luxusní byty.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Objednávejte také přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 h mobil@cncenter.cz www.platmobilem.cz

joudajoudovy ( 26. června 2015 09:53 )

bleskaci, opet nezmate historicka fakta. panelakovy komplex na prora, hitler nechal vystavet pred valkou (36-39) jako rekreacni centrum, dle anglickych prazdninovych taboru Butlins, ktere melo podporit cestovni ruch, a tim zlepsit ekonomiku statu. na rujane se mely rekreovat vsechny spolecenske tridy bez rozdilu socialniho postaveni, a uzivat si volnocasovych aktivit, vcetne cizincu. prichodem valky, plany se nenaplnily. s timto mezivalecnym obdobim souvisi i architektonicky a designovy styl funkcionalismus = strohost, levna vystavba (beton, sklo), levny nabytek z kovu, linoleum atd. mimo jine, i u nas v 50.letech, dle tohoto vzoru delnicke rekreace, vznikaly odborarske zotavovny pro pracujici tridu. pominu-li nacistickou ci komunistickou ideologii, rekreace byla urcena stredni tride, a to i v anglii, kterou si obycejni lide nemohli dovolit. je na tom neco spatneho? zalezi na uhlu pohledu.....

Zobrazit celou diskusi