Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šestiletého Matouše zabila padající větev. Otec: Může za to škola!

Autor: shp - 
21. června 2015
05:01

Hrál si se spolužáky, ale dětské radovánky se během sekundy změnily v děsivou tragédii. Na šestiletého Matouše se na školním dvoře v bratislavské Karlově Vsi zřítila větev. Chlapec upadl do kómatu, ze kterého se už nikdy neprobral…

Děsivá událost se odehrála před půl rokem. Větev se na dítě zřítila kvůli nánosu sněhu. Policejní vyšetřování stále neodhalilo viníka, což těžce nese otec Dušan (41) s manželkou (36).

Jsme s manželkou zranění. Matoušek byl naše jediné dítě. V květnu by oslavil sedmé narozeniny, měli jsme už naplánovanou oslavu na chatě,“ vzpomíná na svého zesnulého syna zdrcený otec. Nemůže se smířit s tím, že se policejní vyšetřování stále neposunulo dále.

Výsledky našeho interního vyšetřování, stejně jako vyšetřování zřizovatele školy, se shodují v tom, že neštěstí se nedalo předvídat. Nedošlo k porušení žádného zákonného ani interního předpisu. Žádný zaměstnanec školy nepochybil,“ reagoval na otázky Matoušova otce ředitel školy Ján Horecký.

S tímto konstatováním nemůžu souhlasit. Policie disponuje meteorologickým posudkem, ve kterém se píše, že už tři dny před tragédií platila výstraha na sněhové jazyky a závěje prvního stupně. Škola měla být připravena na sněhovou nadílku,“ rozčiluje se otec. Své tvrzení podložil i znaleckým posudkem.

Na jméno nemůže Dušan přijít ani vedoucí školní družiny a další vychovatelce, která vykonávala na školním dvoře dozor. Neměly totiž dítě na očích, protože bylo pod kopcem. Policie se i půl roku od tragédie případem zabývá.

Policejní mluvčí Michal Szeiff prohlásil: „Obvinění vůči konkrétní osobě nebylo vznesené, protože ve věci ještě nedisponujeme všemi potřebnými výsledky znaleckého vyšetřování. Případ odložený na neurčito není. Po vykonání všech procesních úkonů bude v souladu se zákonem v dané věci rozhodnuto."

otylie.z.bolivie ( 21. června 2015 13:49 )

jj to je to , to se musí nejdřív něco stát, aby reagovali.

ma-o ( 21. června 2015 12:38 )

Většinou patří školní zahrady obci, která by se měla o stromy starat. V naší škole máme hodně vzrostlé stromy a větve se lámou při každém větru, obec na to nijak nereaguje i když příslušní zaměstnanci byli informování. Měli jsme tam tři břízy které se silně nakláněly, chtěl jsem aby je pokáceli, na příslušném odboru to odmítli, že se nic nestane, tak jsem požádal o písemné vyjádření. Místo patřičného dokumentu přišli chlapi s pilou.

dempe ( 21. června 2015 11:42 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace : http://salveto.blogspot.cz/

andorea ( 21. června 2015 10:46 )

Souhlasím s vámi oběma. Někdy tragédii prostě zabránit nelze.

paralenka ( 21. června 2015 08:55 )

Jo, neštěstí by se nedalo předvídat, i kdyby seděl v lavici s rukama za zády, stačí blbě spadnout ze židle. Nikde není psáno, že by se měl odmetat sníh z větví, pokud zrovna napadne, platí to v případě extrémů třeba pro střechy nebo vyvrácené stromy. Rodiče chápu, hledají viníka, aby se mohli alespoň trochu vyrovnat se smutnou událostí.

Zobrazit celou diskusi