Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petr K. druhý den u soudu ONLINE: Rozčílil soudkyni

Petr K. u soudu
Petr K. u soudu  (Autor: Blesk - Martin Sekanina, Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ljš, et - 
30. června 2015
08:15

Hlavní líčení s Petrem K. pokračovalo druhým dnem. V tom úvodním čelil křížovému výslechu obžalovaný, v úterý proběhly výpovědi rodinných příslušníků Petra K. a jeho tragicky zemřelé manželky Moniky. Ze soudní síně v Ostravě přinášel Blesk.cz opět online přenos.

• Monika s Klárkou zemřely podle soudních znalců 29. července 2013 odpoledne. Petr K. jejich smrt nahlásil 30. července 2013 před 4. hodinou ranní.

• Petr K. od začátku tvrdí, že jeho manželka a dcery byly otráveny a že on otravu přežil. Okamžitě na diktafon namluvil svoji výpověď pro policii.

• Egyptská policie v něm viděla hlavního podezřelého, proto mu 4. srpna zakázala odcestovat zpět do ČR. V Egyptě zůstal až do 31. října.

• 17. února 2014 byl Petr K. zatčen, 20. února 2014 byl vzat do vazby. Je podezřelý, že svou rodinu zabil za použití elektrického proudu. Hrozí mu doživotí. 

Soud s Petrem Kramným den II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
08:00
30. 6. 2015

Dobrý den, milí čtenáři. Vítejte u online přenosu ze 2. dne hlavního líčení s Petrem K. Vypovídat by měla jeho sestra i matka, ale také otec Moniky K. Předvolán je rovněž bratr zavražděné ženy. Na výslech těchto čtyř svědků si soud vyhradil celý den.

 
30. 6. 2015

Proces začal v pondělí. Podle obžaloby cítil Petr K. riziko rozpadu manželství a s ohledem na svou nevyzrálou osobnost začal už na jaře 2013 uvažovat o vraždě dcery, manželky a následné sebevraždě. Na dovolené v Egyptě pak podle obžaloby zabil Moniku s Klárkou elektrickým proudem.

„Nenašel odvahu sám sebe usmrtit, potom po dobu asi 10 hodin konstruoval příběh, který by toto vysvětlil,“

uvedl státní zástupce Vít Legerský. Petr K. vinu nadále odmítá.

 
08:06
30. 6. 2015

Jako první je se svou výpovědí na řadě Lenka K., sestra Petra K. Trumfem policie by přitom proti obžalovanému mohla být lest, na které se podle informací Blesku podílela. Vlákala sestra Petra K. do pasti? Čtěte ZDE

 
30. 6. 2015

„Sestra se změnila. Nevím, kde nastal ten zlom,“ tvrdil u soudu Petr K.

Rodina zavražděné Moniky pak požaduje odškodné. Celkem 9 milionů korun. Otec Moniky Erich 4,4 milionu, bratr Radmil 2,4 milionu a bratr Martin 2,2 milionu. Zastupuje je advokátka Klára Long Slámová.

 
08:14
30. 6. 2015

Přichází rodiče Petra K. Vypovídat však bude pouze jeho matka Irena. Přichází o hodinu a čtvrt dříve, než na ni přijde řada, na výpověď tak bude čekat na chodbě. Včerejšího stání se kvůli dnešní výpovědi nemohla účastnit ona ani rodina Moniky.

 
08:18
30. 6. 2015

Zatímco rodiče Petra K. studují vývěsku, který ze svědků půjde v kolik hodin na řadu, přichází zástupkyně rodiny Moniky Klára Long Slámová. A po ní i obhájkyně Petra K. Jana Rejžková. Ta ihned míří k rodičům Petra K. A mluví s matkou, která bude vypovídat. S novináři však matka Kramného mluvit odmítá.

 
30. 6. 2015

Nevlastní otec Petra K. - Karel R. - byl u soudu z rodiny včera jako jediný, on sám vypovídat nebude. "Celá rodina za ním stojíme. Nevěřím za žádnou cenu, že to udělal on," řekl včera Karel R. Blesku. "Navštěvujeme ho, podporujeme ho a doufáme, že to celé dopadne v jeho prospěch," pokračoval. "Je to celé spiknutí, někdo chce, aby seděl," myslí si nevlastní otec Kramného.

 
08:35
30. 6. 2015

Přichází obžalovaný Petr K. Má stejné oblečení jako včera.

 
08:42
30. 6. 2015

Otec Petra K. sedí sám ve druhé řadě, soudkyně čte, kdo je přítomen. Předvolává sestru Petra K. Lenku. Ta přichází bočním vchodem, odkud před několika okamžiky přivedli Kramného. Lenka má na sobě bílé kalhoty a modrobílé pruhované sako, v ruce nese velkou bílou kabelu. Petr K. se na ni ani nepodíval a listuje v papírech. Až po chvíli zvedl oči směrem ke své sestře.

 
30. 6. 2015

Petr K. sedí vpravo na lavici obžalovaných, vedle něj sedí dva členové ostrahy, třetí stojí opodál. Advokátka Rejžková sedí za Kramným. Soudkyně Gilová čte poučení. Ptá se, zda sestra Petra K. bude vypovídat. Má právo nevypovídat.

 
08:45
30. 6. 2015
„Ano, budu vypovídat. Poučení jsem porozuměla,“ uvedla Kramného sestra. V předběžném řízení v prvním případě využila práva nevypovídat, v druhém vypovídala. „Nikdo na mě nečinil žádný nátlak,“ pronesla Lenka. Petr K. nyní svou sestru upřeně sleduje.
 
08:47
30. 6. 2015

Soudkyně sestře Petra K. vyjmenovává, co po ní bude žádat: Požádám vás, abyste popsala vaše soužití od ranného věku, jak se choval k vám a ke svému okolí, jaké bylo jeho chování, jaké měl problémy, jak probíhal jeho vztah s první přítelkyní Lucií a vztah s Monikou.

 
30. 6. 2015
„Můj bratr byl bystrý, ale měl projevy vzteku,“ uvedla Lenka. Nijak se to ale neřešilo, ačkoli odmítal chodit do školy. „Byl vůči mně agresivní,“ prozradila. Ve 22 letech se v roce 2000 odstěhovala od rodičů. „Pak jsme s bratrem byli v kontaktu, ale nepohodli jse se v rodině kvůli finančním problémům,“ uvedla Lenka. „Přerušila jsem s ním kontakt na 10 let,“ dodala. Soudkyně vyžaduje podrobnosti a Lenka K. přiznává, že Petrovi K. dlužila peníze. Částku prý vrátila celou, ale došlo k dohadům. Vídali se poté maximálně u rodičů.
 
08:55
30. 6. 2015
„Babička, moje maminka, k nám jezdila s Klárinkou na návštěvy. Klárinka byla před Egyptem u nás na návštěvě. Byla veselá, těšila se,“ vzpomíná Lenka na chvíle, kdy viděla Klárku K. naposledy. O její smrti se dozvěděla ráno 30. července. „Maminka mi volala ve 3:25, to nikdy nezapomenu,“ vzpomíná. Ze smrti Klárky a Moniky byla zničená a nevěděla, co má dělat. „Tak jsem tam jela, cítila jsem, že musím pomoci rodičům a že musím dostat Moniku a Klárku zpět do Česka. Maminka řekla, že musím bratrovi pomoci,“ dodala.
 
09:04
30. 6. 2015

Petr K. sleduje výpověď své sestry, ruce má sepjaté před obličejem. Sestra Lenka vzpomíná, jak řekl, že leží v nemocnici. „Kontaktovala jsem cestovní kancelář, ministerstvo zahraničí atd. Komunikovala jsem s delegátkou. Pak přišel pohřeb, který jsem vyřizovala já,“ vzpomíná dál Lenka. Poté, co proběhl pohřeb, docházelo postupně k dědickému řízení.

„Chování mého bratra se měnilo. Skládala jsem si střípky, které muj bratr vysílal. A pomalu jsem mu přestávala věřit,“

uvádí Lenka. „Během pohřbu jsem se ptala Petra K., jestli chce nějak zdokumentovat pohřeb, že už se s nimi nebude moct rozloučit. Nechtěl,“ dodala.

 
09:07
30. 6. 2015
Protože nešlo určit, zda umřela dříve Monika, či Klárka, bylo rozhodnuto, že rodina zdědí 30 %. Lenka vzpomíná, že to Petrovi K. volala do Egypta. Nastal prý výbuch emocí. „Řekl ‚Monika přišla s holým zadkem a s holým zadkem odejde‘.“ S rodinou se prý dělit nechtěl.
 
Pak došlo na spory o hrob. „Platila jsem ze začátku všechny výdaje,“ uvedla Lenka. „Bratr chtěl, abych na něj přepsala hrob,“ uvedla sestra Kramného. Hrob ale přepsala Radmilovi, bratrovi Moniky. „Cítila jsem, že on (Radmil) má na to právo víc než já,“ uvedla Lenka.
 
09:08
30. 6. 2015
Spory v rodině se prohlubovaly. „Maminka na mě útočila přes média,“ vzpomíná Lenka. „Volali mi ráno ze hřbitova, že má matka nechala odstranit náhrobek z hrobového místa,“ pokračuje Kramného sestra ve výpovědi.

Lenka K. pláče, klepe se. Soudkyně jí říká, aby se uklidnila, že jí tu nikdo neublíží. Petr K. vše sleduje s kamennou tváří. „U hrobu jsem se zhroutila,“ vzpomíná Lenka. „Řešila jsem, jak to místo zajistit,“ vypovídá. Její pláč však neustává, není jí proto vůbec rozumět. Nikdy jsem nepochopila, proč to matka nechala udělat, říká patrně Lenka, ale nadále se zajíká.
 
30. 6. 2015

K slzám dohnala Lenka i advokátku Kláru Long Slámovou. Podle Lenky její matka řekla, že to udělala proto, že náhrobek platil Petr.

„Když se Petr K. vrátil, řekla jsem mu z očí do očí, že mu nevěřím. On se mi vysmál a řekl: Nejsou žádné důkazy,“

uvedla Lenka. „Jak jsme komunikovali z Egypta přes Skype, ony (Monika a Klárka) ho vůbec nezajímaly, jen ta nevěra,“ dodala Lenka.

 
09:09
30. 6. 2015

Nastává čas na dotazy na Lenku K. Soudkyně se ptá: Co vám sdělil váš bratr o událostech v Egyptě?

 
30. 6. 2015

Lenka: „Řekl mi, že se probudil a ležel vedle Klárky, ona se nehýbala, tak ji otočil a zjistil, že je celá studená.“ Dával jí prý první pomoc a přeskočil na druhou stranu k Monice. „Říkal, že hned volal mamce, to já jsem nikdy nepochopila, že první, co dělá, když najde mrtvou ženu a dceru, že volá mamce, místo aby hledal pomoc,“ uvedla Lenka. „Mamka mu prý řekla, ať zaklepe na sousedy. Tak klepal,“ pokračuje Lenka. Sousedka zavolala pomoc a přivedla lékaře, Petra K. nechali čekat na jejím pokoji. „Pak že se sbalil a přemístil do toho dalšího pokoje, neví přesně kdy,“ uvedla Lenka.

 
09:10
30. 6. 2015

Jaký byl slovní projev Petra K.? „Přišlo mi to divné, on přemýšlel a stále říkal, že šlo o otravu, říkal mi to už v odpoledních hodinách toho dne.“

 
30. 6. 2015

"Pak jsme byli neustále v kontaktu, on byl na tom pokoji, říkal, že už mu je lépe," popisuje Lenka. Petr K. si předtím také stěžoval na problémy s průjmem a zvracením. Poté už sestře tvrdil, že problémy nemá.

 
09:16
30. 6. 2015

Neustále prý probírali, jak probíhala dovolená. Že Klárinka navštěvovala programy pro děti, že jezdili na tobogánech, Klárinka si to užívala. „Zmínil, že na něj Monika žárlila, že se díval na animátorku, která se věnovala Klárce,“ připomíná již známý příběh z egyptského hotelu Lenka. Petrovi prý vyčítala, že nevzal Klárku k doktorovi. „Řekl: Proč zase já, Monika byla sestra, tak proč zase já,“ uvedla Lenka ve výpovědi. „Bylo mi hrozně divné, že prostě nechá dítě takhle na pokoji, zatažené závěsy, bez televize,“ dodala.

 
30. 6. 2015

Své sestře prý Petr K. popisoval, že Monika zvracela do kyblíku. Na pokoji v hotelu Titanic Palace však kbelíky nebyly, Petr K. proto změnil výpověď na koš, které jsou však na hotelu děravé.

 
09:22
30. 6. 2015
Lenka mluví o soužití Petra K. s Monikou. Upozorňuje na to, že se vídali s bratrem jen o návštěvách. „Soužití probíhalo normálně,“ uvedla Lenka. „Jen mě zarazilo, že Klárku nikdy neobejmul. Ale o soužití s Monikou mnoho nevím,“ uvedla Lenka ve výpovědi. Nejvíce byla v kontaktu s Klárkou. Ta prý žádné problémy v rodině nezmiňovala. „Jen od matky vím, že tam jednou prý došlo k nějakému konfliktu, kdy Monika byla na nějaké akci a pak Petr našel ve foťáku nějaké fotky,“ uvedla Lenka. „Ale o co přesně šlo, to jsem nevěděla, nepátrala jsem po tom,“ dodala.
 
09:24
30. 6. 2015
Soudkyně se sestry Kramného ptá na Lucii V., první přítelkyni, se kterou byl ve společné domácnosti. „Bavila jsem se s ní a říkala, že ji dost hlídá. Svým způsobem na ni žárlil. Ona dělala na recepci, on tam dělal jako strážný. Rozchod nesl špatně,“ uvedla Lenka. V bytě prý začal tlouct hlavou o zeď, říkala jí Lucie. „Neříkala ale, že by měl bratr nějaké násilné sklony,“ uvedla sestra Petra K.
 
30. 6. 2015

Lenka u soudu přiznala, že se s expřítelkyní Petra K. Lucií po propuknutí kauzy Kramný sešla. Nechtěla ji ovlivňovat, chtěla prý ale jen vše pochopit. Ptala se jí na rozchod a další věci. „Řekla jsem jí, že bratrovi nevěřím, že chci pochopit tu situaci,“ říká Lenka.

 
09:30
30. 6. 2015

Lenka se vrací k tomu, co se v osudný den dělo na dovolené v Egyptě. Petr K. jí říkal, že Monika neustále zvracela, Klárka zvracela jen párkrát. Uváděl prý i to, že celou dobu nebyla zapnutá TV. „Monika a Klárka neopustily po celý den pokoj. Bylo mi to hrozně divné, že nechá dítě potmě bez nějaké činnosti,“ uvedla opět Lenka.

Soudkyně: Popisoval obžalovaný, co měly na sobě? „Stále řešil, že Monika neměla spodní prádlo, že takhle nikdy nespávala,“ uvedla Lenka.

 
30. 6. 2015
Lenka vzpomíná, jak jí Petr K. řekl, že si nechal jen některé věci, zbytek dal pryč a přesunul se do jiného pokoje. Soudkyně: „Obžalovaný tady pronesl, že jste mu vy měla říct, aby ty věci vyhodil.“ „To v žádném případě není pravda,“ reaguje Lenka rozhodně. Petr K. nereaguje nijak, sedí opřený o židli, ruce má zkřížené.
 
Své sestře prý řekl, že se Klárka pozvracela na postel a že povlečení stáhl (on vypověděl, že Monika) a nechal ho na pokoji. „Nešlo mi do hlavy, proč si to od uklízeče nenechal uklidit,“ uvedla Lenka. „Ptala jsem se ho, nikdy mi to nevysvětlil,“ dodala.
 
Soudkyně se ptá na to, kdo přišel s možnou verzí, že vrahem mohla být Monika. „Můj bratr,“ uvádí Lenka. „Přišel s tím asi na druhý den. Nejprve to měla být otrava, pak přišel s tím, že to měla být Monika, že chtěla zabít všechny, ale nevyšlo jí to,“ vypověděla Lenka.
 
30. 6. 2015

Soudkyně: „Zmiňovala jste se někdy bratrovi, že jeho manželka mu měla být nevěrná?“ Lenka: „Ne, nikdy jsem tuto otázku já sama neotevřela, ale bratr to neustále zjišťoval.“

Soudkyně: „Udělil vám bratr nějakou plnou moc? Jednalo se o písemnou?“ Lenka: „Ano, udělil telefonicky, nejprve ústní.“

 
09:40
30. 6. 2015
Soudkyně: „Zmiňoval se bratr, že byl kontaktován nějakými osobami, které mu nabízely právní pomoc?“ „Říkal, že mu nabízeli nelegální cestu nějakou, ale řekl mi, ať to neřeším,“ uvedla Lenka.
 
09:43
30. 6. 2015

Lenka mluví o tom, jak Petrovi K. během jeho pobytu v Egyptě pomáhala cestovní kancelář. „Bratr po celou dobu nic neplatil,“ uvedla sestra Kramného. „Chtěl, abych je o to požádala. Oni souhlasili,“ upřesnila.

Lenka se vrací k možnosti nelegálního vycestování. „Věděla jsem jen, že v tom hrál roli pan Š. (Stanislav Š., kamarád Petra K., který svědčí u soudu zítra – pozn. red.). Já jsem pana Š. vůbec neznala. Veškeré věci Petr K. řešil se mnou a s panem Š.,“ uvedla Lenka.

 
30. 6. 2015
Se svou sestrou prý Petr K. probíral posmrtné skvrny. „Byla ztuhlá a modrá, stále říkal, že měla modré rty, a řešil to s panem Š., který mu informace ověřoval. Stále to řešil, za jak dlouho vznikají posmrtné skvrny,“ vypovídá Lenka. Soudkyně reaguje: „Takže se pídil po těch informacích z vlastní iniciativy.“ Lenka: „Ano.“ S bratrem prý řešili i ono střídání osob na posteli. Petr K. jí říkal, že Klárka byla chvíli na jedné a potom na druhé posteli.
 
09:54
30. 6. 2015
Soudkyně se Kramného sestry ptá, jak Petr K. prožíval návrat. „Byla jsem v naprostém šoku, protože přijel v naprostém klidu,“ uvedla Lenka. První noc strávil Petr K. u rodičů, pak se vrátil do bytu. „Hlava mi to nebrala, jak tam může normálně vydržet,“ pokračuje. „Já sama jsem s tím měla problém tam vejít, když jsem musela pro dokumenty,“ říká sestra Petra K.
 
„Pak začaly ty jeho avantýry. To jsem vůbec nedokázala pochopit,“
 
vzpomíná Lenka na milostná dobrodružství Petra K. předtím, než šel do vazby.
 
09:56
30. 6. 2015

Soudkyně čte rychle předchozí výpověď Lenky K. Opět v ní je zmínka o agresivitě Petra K. v dětství.

"Nikdy jsem nepochopila, proč se tak choval. Myslela jsem, že to bylo na základě biologického otce,"

uvedla Lenka ve výpovědi.

"Biologický otec byl alkoholik, mlátil nás a nedával nám peníze, to mi říkala matka,"

říká Lenka. "Já jsem našla otce před 4 roky a bylo to trošku jinak," prozrazuje. Jmenuje se Lubomír K. "Kvůli tomu jsem se s matkou pohádala a od té doby vztah mezi námi není ideální," říká Lenka.

 
10:04
30. 6. 2015

Soudkyně nadále předčítá z předchozí výpovědi Lenky K. „Petr mě fackoval a já mu za to dávala na zadek,“ uvedla Lenka při vzpomínce na jejich společné dětství. Postupně prý agresivita ustávala. Na učilišti měl Petr K. úlevy kvůli dyslexii.

 
30. 6. 2015

„Pokud je mi známo, Monika a Klárka neměly žádné zdravotní problémy před odletem,“ stojí dál ve výpovědi Lenky K. Bratr jí tvrdil, že s Monikou a Klárkou v osudný den komunikovali ještě mezi 21. a 22. hodinou.

 
10:21
30. 6. 2015

„Komunikovali jsme přes Skype, chtěl veřejnosti sdělit, co se stalo, a nahrál detailní výpověď, ať to předám kriminálce,“ vzpomíná Lenka. Mail si přečetla, nahrávku si poslechla později. „Nahrávka byla v příloze, já si to poslechla až za měsíc,“ uvedla Lenka. „Došlo mi spoustu věcí. Přesvědčilo mě to a ztratil moji důvěru,“ říkala ve výpovědi Lenka. Vzpomínala i na první setkání u rodičů po návratu. „Nic nevysvětloval, jen se usmíval,“ tvrdí.

Podle Lenky matka vždy Petra K. omlouvala. Když Kramného milenka Šárka, se kterou se dal dohromady po návratu z Egypta a po aférce s Kateřinou, volala matce a popsala jí, jak se k ní Petr choval, matka prý Petra omlouvala, že na tom není nic nenormálního.

 
30. 6. 2015
Soudkyně se ptá, jak byl Petr K. manuálně zručný. Zda dovedl sám věci opravovat, jak proběhla rekonstrukce. „Hodně se věnoval autům, o rekonstrukci od rodičů vím, že co mohl, si dělal sám, podlahy, maloval si apod. Ale nic konkrétního nevím,“ uvedla Lenka. Elektřinu, kterou měl Petr K. podle obžaloby zabíjet, nezmínila.
 
30. 6. 2015
O zdraví Moniky Lenka uvedla: „Vím od mamky, že měla nějakou slabost, že ji Petr vezl někam. Nevím, že by měla psychické problémy,“ uvedla Lenka. Přísedící na ni nemají otázky.
 
10:27
30. 6. 2015

Ptát se nyní Kramného sestry bude státní zástupce Vít Legerský. Ptá se na komunikaci mezi Lenkou a Petrem K. v Egyptě. „Přišla nabídka ze strany pojišťovny, že zprostředkují hovory,“ uvedla Lenka. Advokátka Rejžková mezitím podala Petrovi K. papír, který si čte a usmál se.

 
30. 6. 2015

St. zástupce Legerský: "Bavila jste se s ním o tom, že by se s ním Monika měla rozejít, že by Monika říkala, že to měla být poslední dovolená?" Lenka: "Ne."

 
10:32
30. 6. 2015

S Petrem prý Lenka řešila jen nevěru a spekulaci, že za smrt Klárky mohla Monika. „Matka tlačila, abych za ním jela, přesvědčila jsem manžela, ale řekla jsem bratrovi, že bude tu letenku muset uhradit, tak ten volal matce, ať manžel neletí,“ pokračuje Lenka v odpovídání na dotazy Legerskému.

Státní zástupce se pozastavuje i nad první přítelkyní Petra K. Lucií V. „Co přesně vám Lucie V. řekla o tom, že ji hlídal?“ Lenka: „Nemohla se z práce nikde zdržovat, pořád jí volal, kde je, co dělá.“

 
30. 6. 2015

St. zástupce Legerský: „Když jste byla v bytě a on byl v Egyptě, byla tam nějaká fotka?“ Lenka: „Asi byla nějaká na komodě, ale nevybavuju si, co na ní bylo.“ Nyní se bude ptát Lenky Klára Long Slámová, právní zástupkyně Moničiny rodiny. 

 
10:36
30. 6. 2015

Slámová se nejprve ptá na kontakty s bratrem Moniky Radmilem. Lenka uvádí, že si sdíleli informace, zaplatil druhý náhrobek. „Dodnes to nese velmi špatně,“ uvedla Lenka. Radmil podle ní trval na tom, že náhrobek zaplatí. „I když jsem mu nabízela, že to uhradím, protože jsem věděla, že nemá peníze,“ vypovídá Lenka.

Slámová se pozastavila i nad případem sporu o hrob Moniky a Klárky. „Jak vypadal hrob po odstranění náhrobku?“ táže se právnička sestry Kramného. Lenka: „Všechna výzdoba byla pohozená v trávě. Hrob byl zcela odkrytý, byly tam zbytky hlíny.“ Slámová: „Kdo se na tom podílel?“ Lenka: „Moje matka.“

 
10:39
30. 6. 2015

Slámová řeší s Lenkou výpisy hovorů za dobu, kdy si spolu Petr K. a jeho sestra volali z ČR do Egypta. „Bratr je chtěl kvůli fakturaci. Já mu je posílala mailem. Trval na tom, že bude chtít slevu, když se dostal do takové situace, na to chtěl ty výpisy,“ uvedla Lenka.

Jak její bratr mluvil o manželce? „Nechápala jsem, jak takhle mohl komunikovat. Nebyla tam lítost, nehovořil o dceři, potom nastal neskutečný zvrat,“ uvedla Lenka a opakuje slova ze sporů o penězích, které měl Kramný pronést. Že Monika přišla do vztahu s „holým zadkem“ a tak také odejde.

 
30. 6. 2015

Slámová se ptá, zda Lenka s Petrem K. řešili facebookový profil Moniky. „Říkal, že si Monika dopisovala s mnoha muži, že se mu to nelíbilo, že si účet na jeho pokyn zrušila. Potom byla domluva, že si jej opět zprovozní s tím, že on bude mít přistup,“ uvedla Lenka.

Slámová se zastavila u momentu, jak na ni vizuálně působil Petr K., když Lence po návratu řekl, že nejsou důkazy. „Byla jsem z toho v šoku, on se mi ale neustále vysmíval. Ten jeho arogantní úsměv...,“ uvedla Lenka.
 
10:44
30. 6. 2015
Lenky se nyní ptá obhájkyně Kramného Jana Rejžková: „Kdy jste byla s bratrem naposledy v bytě?“ Lenka: „Nebyla jsem s ním v bytě.“ Rejžková: „Tak jak víte, že tam ‚normálně‘ žil?“ Lenka: „No nepřišlo mi normální, že se člověk, který přišel o rodinu, tam normálně vrátí a funguje tam, přespává atd.“ Rejžková chce Lenku konfrontovat s přepisy hovorů, které vedla s bratrem přes nahrávanou asistenční linku Allianz, když mu volala do Egypta. Čte se přepis hovoru ze dne 2. 8. 2013.
 
30. 6. 2015

Telefonní rozhovor mezi Petrem K. a jeho sestrou

Petr K.: Kdyby tu ta Klárka zůstala, tak mám pro koho žít.

Lenka: Co chceš dělat? Chceš si něco udělat?

Petr K.: Já nevím, já nevím.
Lenka: Nic nemůžeš dělat. Aspoň že tobě se nic nestalo. Táta je na práškách, všichni jsme zlomení.
 
(hovor o psu, jak ho krmit)
 
Petr K.: Já si nedovedu představit, že se vrátím domů a bude tam prázdno, všechny věci od té Klárky.
Lenka: Já bych se toho zbavila. Musíš začít nový život, nejde jen tak čekat.
 
10:53
30. 6. 2015

Další nahrávka: Řeší se Moničin účet na Facebooku. „Pohádali jsme se jednou kvůli tomu zas.anému Facebooku, ale jinak jsme se nehádali,“ říkal Petr K. z Egypta své sestře. „Monika mi říkala, ať se dívám na ten Facebook každý den, nic moc tam nebylo. Měla tam nějakých 57 chlapů, odněkud z celé ČR. Já jí řekl, ať si Facebook zruší, nebo ať si platí všechno sama. Tak ho zrušila, ale pak mě zase přemluvila a dala mi normálně přístup,“ dodal.

 
30. 6. 2015

Obhájkyně Rejžková se ptá sestry Kramného na verzi, že Klárku zabila Monika: „Trváte na tom, že jste to nebyla vy, kdo přišel s tím, že to udělala Monika?“ Předtím se četl úryvek, kde o tom Lenka v minulosti mluvila. „Ano, trvám, toto není jediná komunikace, bratr s tím přišel už v úvodu,“ uvedla u soudu v Ostravě Lenka.

 
11:00
30. 6. 2015

V další nahrávce řeší Lenka s Petrem K. jméno nejlepší kamarádky Moniky. Rejžková se ptá: „Proč jste ho chtěla znát, to jméno?“ Lenka: „Protože jsme řešili, co se mohlo stát. Bratr pak chtěl, abych za ní zajela, ale já jsem tam nejela. Znovu říkám, že pak byla ještě jedna komunikace,“ uvedla sestra Kramného, zatímco se advokátka snaží patrně poukázat na rozpory v její výpovědi.

 
30. 6. 2015

Řeší se další přepis telefonní nahrávky. Tentokrát ohledně věcí, které Kramnému zůstaly po smrti Moniky a Klárky v Hurghadě.
Petr K.: A ty kufry u nich asi nechám, to přece nepotáhnu, ne?
Lenka: To neber, to se nehodí psychicky.
Petr K.: Já to rozdám animátorkám, si s ní hrály, a dám jim i malovátka atd.
Lenka: Dej jim všechno, ať to někomu rozdají na recepci.

Petr K.: To se platí každé kilo navíc. Nechám si ten nový kufr a dám tam ty nejnovější věci. Stejně bych to odevzdal doma.

Obhájkyně Rejžková chce, aby se k tomu Lenka vyjádřila. Ona říká, že to byla myšlenka matky, aby se všeho zbavil. Vstupuje do toho soudkyně Gilová: „Upozorňuji vás, paní obhájkyně, že ale v tomto nejde o věci, které měly Monika a Klárka v době smrti na sobě.“
 
30. 6. 2015
Své sestry se jde ptát sám obžalovaný Petr K.! Klade dotazy, své sestře vyká a oslovuje ji „paní svědkyně“. Lenka o něm mluví ve třetí osobě a říká Kramný. Řeší to, zda si mohla pamatovat některé věci z jejich společného dětství. A poté roli Moniky.

Petr K.: Mluvila jste špatně o Monice před rodiči?
Lenka: Ne, nikdy.
Petr K.: Řekla jste, že ji vlastnoručně vyhrabete z hrobu, pokud to udělala?
Lenka: Ne, to jsem nikdy neřekla.
 
11:13
30. 6. 2015

Soudkyně vyhlásila desetiminutovou přestávku. Advokátka Slámová během ní Blesk.cz prozradila:

Výpověď svědkyně přesně zapadá do psychologického profilu Petra K. Zarazilo mě, že v emočně vypjatých chvílích, kdy paní svědkyně plakala, se obžalovaný jenom smál stylem ‚tak ten ďábel jsem tady zase já‘.“
 
11:24
30. 6. 2015

Konec přestávky, vězeňská služba opět přivádí Petra K. Přichází i jeho matka Irena R., ačkoli ji soudkyně vůbec nevolala. Vypovídat však měla dle programu již v 9:30, líčení dnes nabralo velký skluz.

 

Matka potichu zdraví svého syna Petra K., ten se celý rozzářil. Soudkyně paní Irenu R. ztotožňuje dle občanského průkazu. Má právo odmítnout výpověď. "Nevyužívám práva nevypovídat," říká. Soudkyně konstatuje, že paní Irena byla už vyslýchána kriminalistou. "Vypovídala jste dobrovolně a popravdě?" ptá se soudkyně. "Ano," odpovídá velmi potichu Kramného matka. "Na výpovědi trvám," dodává. Soudkyně ji žádá, jestli by mohla mluvit více nahlas. "Chápu, že máte tišší hlas, ale dovoluji vám, abyste na mě poněkud zvýšila hlas, protože je tu zhoršená akustika," uvedla soudkyně Gilová. Petr K. působí uvolněně, ví, že matka bude mluvit v jeho prospěch. Usmívá se.

 
11:39
30. 6. 2015

Vypovídá matka Petra K.:

„Napřed bych chtěla říct, že je mi velmi líto, co se stalo. Já jsem přišla prakticky o druhou dceru a o vnučku. Petr přišel o manželku a dceru. Budeme s tím všichni žít do smrti, ta rána se nikdy nezahojí. Je mi líto jejích rodičů,“

uvedla Irena R.

„Petr byl normální dítě jako každé druhé,“ vzpomíná paní Irena. Začíná dobou, kdy byla poprvé vdaná za Petrova biologického otce Lubomíra K. Manželství to prý bylo zpočátku dobré. „On začal pít, nechoval se pěkně ani ke mně, ani k dětem,“ tvrdí matka Petra K. Lence bylo přes rok, Petr byl tehdy miminko, paní Irena odešla k rodičům.

 
11:42
30. 6. 2015

„Byly to normální děti, hravé,“ uvedla o Petrovi K. a Lence paní Irena. Po drobných dětských potyčkách prý zase přišlo usmíření. Když začal Petr K. chodit do školy, paní Irena zjistila, že je dyslektik. „Děti se mu ve škole posmívaly. Byl ale v pořádku, učil se normálně, i když Lenka se učila lépe. Chodili spolu ze školy, chodili do družiny. Lenka pak s ním přicházela do práce za mnou. Petr nikdy neměl sníženou známku z chování, byl ve škole spíš tichý. Nikdy se nepral, neměl ani poznámky, že by se popral,“ uvedla paní Irena.

 
30. 6. 2015
„Já myslím, že zvláštní dítě nebyl, já jsem neviděla, že by se nějak pobil s Lenkou,“ zopakovala paní Irena. Podle ní měl Petr ve školce i škole kamarády, stejně tak kolem domu, kde žili. Kamarádil se prý i „s romskými dětmi, kterých bylo kolem hodně. Chovali jsme se k nim slušně, oni zase k nám.“ Její dcera s nyní obžalovaným Petrem K. spolu prý normálně vycházeli. Soudkyně se ptá, zda byl někdo z nich spíš vůdčí typ. „Petr byl spíš tiché děcko, aktivnější byla sestra. Vůči sobě byli stejní, nikdo se nijak neprosazoval,“ uvedla paní Irena. „Rozdíly jsem nedělala,“ upozornila.
 
11:53
30. 6. 2015
„Jejich vztah byl dobrý, jeden druhému pomáhali,“ uvádí matka Petra K. o jeho vztahu s Lenkou. Soudkyně se ptá, zda došlo k nějaké změně. „Moje dcera potřebovala půjčit peníze,“ vysvětluje paní Irena. Půjčila si prý od Petra. „Nechtěli říct kolik, říkali: Mami, nestarej se,“ tvrdí paní Irena. Její dcera již tehdy měla manžela.
 
„Potom přišla doba, kdy můj zeť začal krachovat ve svém podnikání. Honilil ho po Karviné vymahači, prořezali mu gumy. Petr K. jim půjčil, půjčovala si i od babičky,“ uvedla paní Irena. Ke sporům prý došlo, když chtěl Petr K. peníze vrátit. Ale podle matky se jich nedočkal. „Pak si koupili kolo za 60 tisíc. Nevrátila mu je,“ tvrdí matka. Soudkyně se ptá, zda Petr dostal peníze později. „Ne, nevrátili,“ reaguje matka. Až po dalším naléhání dostal prý Petr K. peníze zpět. Se sestrou se pohádali a přestali spolu komunikovat. „Lenka mi pak říkala, že by nevěřila, že je takové neštěstí s bratrem spojí,“ dodala matka Petra K.
 
30. 6. 2015
Soudkyně se ptá na další vztahy Petra K.

„On nikdy za děvčaty nelítal. Spíš ony za ním. Pak chodil s tou Lucií V. To byla hrozně pěkná milá holčina. Chtěli si postavit baráček, to byl jejich sen. Ale potom se nějak rozešli,“

uvedla matka Petra K. Soudkyně se ptá, zda ví, proč došlo k rozchodu. „No já vám řeknu, Petr je takový nekuřák, spíš je doma, ta Lucka je zase taková do společnosti, ráda se baví. Ale co je důvod, to mi přesně nikdo neřekl,“ vzpomíná matka.

Soudkyně se ptá na to, jak Petr K. nesl rozchod. „Plakal a říkal: Rozešli jsme se, nemělo to smysl,“ uvedla paní Irena. Poté se prý na čas vrátili s Lucií k sobě. „Ale pak zase přišel, že je konec. Pak řešili majetek, co měli společný,“ dodala.
 
12:06
30. 6. 2015
Matka popisuje, že její syn se vyučil zámečníkem. Po učňáku však neměl práci. Dělal postupně více zaměstnání: pracoval jako řidič, ochranka v lázních, hlídač. „On se práce nebál,“ tvrdí matka. Soudkyně se ptá, zda byl Petr K. manuálně zručný a kutil. Zda si dělal věci sám, aby ušetřil finanční prostředky. „Pozval si nějaké kamarády, odborníky na podlahy, elektřinu a tak. I vymalovali,“ uvedla matka Petra K.

Několikrát přitom zdůrazňuje elektřinu – matka Petra K. podporuje výpověď svého syna v tom, že si ohledně elektřiny sám nic nedělal. „Všechno nakoupil, ale udělali to ti odborníci, kamarádi atd.,“ vypověděla paní Irena. Elektřina hraje důležitou roli kvůli obžalobě, že právě pomocí ní měl Petr K. zabít Moniku s Klárkou.

„Pečlivě se staral o rodinu,“ tvrdí dál paní Irena. Soudkyně se táže, jaký byl jeho vztah k penězům. „Petr byl spořivý, na rozdíl od mé dcery. Nikdy to nebylo takové, že by chtěl něco a musel si na to půjčit, to ne,“ uvedla Kramného matka. Na další dotaz dodala, že Petr měl rád auta a motorky. Dokázal si opravit třeba pokažené otvírání.
 
11:59
30. 6. 2015
Soudkyně: „Můžete rozvést vztah s Monikou? Jak fungovali a vycházeli? Měli rozepře?“ Matka Petra K.: „Ani jsem nevěděla, že spolu začali chodit. Byl nemocný a ona za ním přišla. Zeptala se, jestli může jít dál. Byla mi povědomá. Zeptala jsem se, jestli je dcera paní N., a ona řekla, že jo. Znala jsem paní N. z práce,“ vzpomínala paní Irena na to, když poprvé uviděla Moniku.

„Dali jsme jim peníze na zařízení bytu, babička taky přispěla. Ten byt byl zařízený úplně komplet z našich peněz, Petrových peněz a peněz babičky,“ vzpomíná paní Irena. „Byli spokojení a šťastní,“ tvrdí o Monice a Petrovi.

„Pak přišli s fotkou z ultrazvuku. Byli hrozně šťastní my taky,“

říká matka Petra K. Svatba měla být až po porodu. „Svatbu jsme zase zaplatili. Byla pěkná,“ říkala paní Irena. Svatební hostina se však prý musela ukončit kvůli nepříjemnosti s Moničiným bratrem.
 
30. 6. 2015

„Nevím, jestli se hádali, přišlo mi, že jsou šťastní,“ uvedla matka Kramného. Soudkyně se ptá: „Stěžoval si obžalovaný nějak na svou manželku? Ani vy jste nesledovala, že by se choval nějak jinak než podle vašich představ?“ Kramného matka: „Ne, my jsme s nimi i chodili na plesy. Nic jsme nepozorovali. Jenom mě zaráželo, že Monika měla hodně kamarádek, ale pak se s nimi rozhádala. Změnila se trošku, když začala dělat v domově důchodců. Pomluvila kamarádky, bych řekla,“ vypověděla Irena.

 
12:10
30. 6. 2015
Vztah ke Klárce: „No, oba měli pěkný,“ uvedla matka Petra K. Pak ale začala výpověď poupravovat v neprospěch zesnulé snachy Moniky. „Jen jednou přišla: Babi, naši se pohádali,“ pokračuje ve výpovědi. „Mamka přivedla kamarádku na noc a byla opilá, taťka se zlobil,“ řekla prý Klárka babičce. Podle paní Ireny Klárka jednou plakala, že se o ni mamka nestará na výletě na horách. „Neříkala jí Klárinko, ale Kláro,“ říká matka Petra K. Vzpomíná, jak si rodina jejího syna pořídila pejska. Monika se prý zaměřovala na pejska a Klárka žárlila. „To se mi moc nelíbilo,“ uvedla paní Irena. Klárka začala chodit do mažoretek. „Říkala jí furt: Kláro, Kláro, seš tlustá, nejez tolik,“ tvrdí Kramného matka s tím, že Klárka měla ráda sladkosti. Divná jí prý přišla ještě jedna věc.

„Maminka nemá o mě zájem, má zájem o počítače, brečela mi Klárinka, že tam nechce jet (do Egypta),“

uvedla matka Petra K. ve výpovědi.
 
30. 6. 2015
„Den předtím, než odjížděli do Egypta, jsem u nich byla. Měli věci rozložené na posteli, co si jako vezmou s sebou. Smáli se. Pak jsme se bavili, že po Egyptě pojedou na Slovensko,“ uvedla matka Petra K. Soudkyně se ptá, jakým způsobem se Monika a Petr dohodli na Egyptě. „Oni tam byli už dvakrát. Já se divila, proč zase tam. Ale Monika říkala, že Egypt je Egypt. Měl s nimi jet i kamarád, ale to nevyšlo,“ dodala paní Irena.
 
30. 6. 2015
Soudkyně se matky Petra K. ptá, jakým způsobem vedli Petr a Monika domácnost. „Měli se dobře, měli všechno. Petr jí dával peníze zvlášť na stravu a pak třeba i penízky, aby si něco koupila na sebe. Já si myslím, že Monička by koupila všechno, ale šetřit se muselo, když chtěli ten dům,“ uvedla.
 
12:19
30. 6. 2015

„Monika se léčila na srdíčko, měla nějaký záchvaty, že jí volali pohotovost. Jaké léky brala, to nevím,“ uvedla paní Irena. Vnučka podle ní neměla zdravotní problémy žádné. „A syn alergii, nic víc,“ dodala.

Soudkyně se ptá na jejich komunikaci, když Petr s Monikou a Klárkou odletěli do Egypta. „Domluvili jsme se, že nevolat,“ uvedla paní Irena. Dostala SMS že doletěli, když s nimi přece jen mluvila, říkali jí prý o problému s ubytováním. „Popisovali, jak se mají dobře. Pak přišla ta strašná věc. V noci jsem se vzbudila,“ vzpomíná matka Petra K. Spala tehdy na Klárčině posteli v jejich bytě, hlídala jejich pejska.

 
30. 6. 2015
Jak popsala Kramného matka hovor z Egypta v osudný den: „Péťo, co je?“ „Mami, mami, já nevím, co mám dělat. Klárka s Monikou jsou mrtvé. Nevím, co se stalo, já je oživoval a už není pomoci.“ Řekla prý svému synovi, ať běží zaklepat na sousedy. Položila telefon a po chvíli volala znova. Slyšela rychlé dýchání. „Péťo, Péťo.“ Mluvila prý ale nějaká paní, že tam Petr K. leží, nemůže dýchat a že ho berou do nemocnice na vypumpování žaludku.
 
30. 6. 2015
Petr K. jí poté říkal, že mu pumpovali žaludek a že z něj vytekla hustá hnědá kaše. Že mu ještě není dobře, že byl slabý a že se nemohl postavit na nohy. Bratr Moniky Radmil volal podle matky Petra K. policisty, následně paní Irena popisuje, jak sestra Petra K. Lenka začala komunikovat s policií, cestovkou a pojišťovnou. Na dotaz, jak její syn popisoval, co se na pokoji mělo stát, paní Irena uvedla, že jí řekl: „Mami, já nevím, co se stalo, co se mohlo stát, že jim bylo špatně.“ Ptala se ho, jestli měli nějaké léky. „On řekl, že ty samé co minule. Že jemu bylo strašně zle a ty holky na tom už byly líp. A že je nechal spát, aby se vyspaly.“ Soudkyně se ptá, zda Petr K. matce popisoval, co dělali na pokoji. „Leželi na pokoji, bylo jim špatně, Monika zatáhla závěsy a řekla: Dneska nikam nejdeme.“ Kramného matka tak opět podpořila výpověď svého syna.
 
12:31
30. 6. 2015
Soudkyně Gilová se táže matky: „Ptala jste se ho, jestli to neudělal?“ Matka: „Ano, ptala. Říkal, že ne. I říkal: Já tě nezklamu, já jsem to opravdu neudělal a chci vědět, co se stalo.“ Co se týče věcí po Monice a Klárce, matka vypověděla: „Jak já, tak psycholožka jsme mu radily, aby se těch věcí zbavil.“ Matka Petra K. několikrát opakuje, že její syn neustále brečel a říkal, že neví, co bude dělat.
 
30. 6. 2015

„Když ho pustili, volala jsem to dceři, jestli pro něj přijedou... A ona říkala: Cože? Takovým tónem, který mě hrozně zarazil,“ uvedla matka. Popisovala také, jak se domlouvali o pohřbu. „Radmil chtěl v tichosti, mně to nepřipadalo pěkné,“ uvedla. Došlo i na spory o peníze. Matka šla za rodiči Moniky: „Bylo by hezké, kdyby vy jste si zaplatili pohřeb Moniky a my pohřeb Klárky,“ řekla jim prý. Oni souhlasili, ale že nyní peníze nemají. Nakonec prý dostali v obálce 19 tisíc od otce Moniky. Petr K. mu tyto peníze podle matky po návratu přinesl zpátky, že je nechce. „Otec Moniky je svým způsobem hodil po Petrovi,“ uvedla paní Irena a ukázala gesto. Soudkyně to dává do záznamu.

 
30. 6. 2015

„Jeli jsme v autě zařizovat pohřeb. Já říkám: Panebože, snad to neudělal. Lenka mi na to ale řekla: Neboj mami, já Petra znám, on by to neudělal,“

uvedla matka Petra K. u soudu. Soudkyně se ptá, kdy se tento postoj sestry Petra K. změnil. „Lenka probírala všechno s kriminálkou a říkala mi: Kdybys věděla to, co vím já, tak bys taky řekla, že to udělal.“

 
12:44
30. 6. 2015

Matka Petra K. popisuje, jak jí kriminalisté řekli o obvinění. Lenka prý byla u toho. "Řekli nám, že Petra zatkli a Lenka říkala kriminalistům: Tak už jí to řekněte, co vím já." Podle paní Ireny poté kapitán Štefko pronesl: "Objevila se tam elektřina, že je tam vstup a výstup." Paní Irena popisuje, jak reagovala Lenka. "A dcera jojojojo, on to musel udělat, asi v koupelně. Říkám: Co to meleš? A co Klárka, jsem se ptala. No ta asi maminku šla bránit," vypovědala Kramného matka.



Poté se však matka Petra K. začala u soudu rozčilovat, že policisté podepisují nějakou přísahu a že pustili informace ma veřejnost. A kritizuje jejich práci, že jeli do Egypta pozdě. Při své řeči udeřila několikrát do pultíku.

 
12:45
30. 6. 2015
Soudkyně se ptá matky Petra K. na nevěru. „Klárka říkala, že tatínek s maminkou nemluví,“ uvedla paní Irena. Ptala se prý Petra, proč k tomu došlo. „On řekl: No ona mi byla údajně nevěrná. Říkal mi to soused... Tak jsem mu řekla, ať si teda udělá doma pořádek,“ vzpomíná Kramného matka.
 
30. 6. 2015

Matka Petra K. nyní vzpomíná na dobu, kdy se mělo rozeběhnout dědické řízení. Popisuje problém s tím, že když se neví, zda umřela první Monika, či Klára, tak Monika zemřela jako bezdětná. A dědit tak mají rodiče Moniky. „Tak jsem za nimi šla, říkala jsem jim to a oni, že nic nechtějí. Tak jsem jim poděkovala za Petra,“ uvedla matka. „Ale pak za nimi šla moje dcera, která se do toho zase vložila. Protože už věděla o té elektřině a měla na něj (Petra) vztek. Tak je přemlouvala, že na to mají nárok,“ tvrdí paní Irena. Poté prý jel za rodiči Moniky Petr. „Oni se přesně nevyjádřili. A já jsem Erichovi pak napsala SMS (otec Moniky – pozn. red). Pak jeli k notářce, že se zříkají toho dědictví,“ dodala matka Petra K. Soudkyně se ptá, jestli Kramný chtěl, aby se rodiče Moniky vzdali dědictví. Matka říká, že ne, že se jen ptal.

 
12:48
30. 6. 2015

Soudkyně Gilová vyhlašuje přestávku do 13:30.

 
30. 6. 2015
 

Naši reportéři budou dnes v 16:30 odpovídat zde na Facebooku na vaše dotazy ohledně soudního procesu s Petrem Kramným....

Posted by Blesk.cz on 30. červen 2015
 
13:27
30. 6. 2015

Spolu s advokátkou Slámovou přichází otec Moniky Erich a bratr Moniky Radmil.

 
13:33
30. 6. 2015

Do soudní místnosti je po přestávce přiveden opět Petr K. Opět se usmál na matku.

 
13:36
30. 6. 2015
Ona se na něj otočila. Soudkyně pokračuje ve výslechu matky. „Došlo posléze k nějakému odstraňování náhrobku z hrobu Moniky a Klárky? Pokud ano, za jakých okolností?“ táže se. Dcera Lenka prý chtěla dvojhrob, ale matka jí to vymlouvala. „Ano došlo k odstranění,“ potvrdila matka Petra K. „Prosila bych ji na kolenou, aby to nepřepsala na Radmila (bratr Moniky),“ říká paní Irena. K přepsání však došlo. „Dcera řekla: Vrahovi já hrob nenechám. Řekla jsem, že je svině, takhle jsem jí vynadala,“ vypověděla paní Irena. S dcerou prý v kontaktu nejsou.
 
30. 6. 2015
Soudkyně se ptá matky Petra K.: "Máte poznatky, že měla Monika nějaké psychické problémy?" Matka: "Ne, to nemám." S dotazováním je nyní na řadě státní zástupce Vít Legerský.
VIDEO
Video se připravuje ...
 
13:45
30. 6. 2015

Legerský: „Vy jste uvedla, že u prvního telefonátu Petr K. plakal, u druhého jste slyšela prý těžké dýchání, jak to zvedla ta paní. Jaké bylo jeho dýchání u toho prvního telefonátu?“ Matka odpovídá, že při prvním telefonátu také dýchal těžce. Zatímco při prvním telefonátu mluvil, při druhém již ne.

 
13:53
30. 6. 2015

Petr K. podle své matky říkal, že Monika telefonovala v den své smrti s někým anglicky, ale že on tomu nerozuměl. Petr K. přitom vypověděl, že volala na hotelovou recepci a nedovolala se. Státní zástupce se ptal i na fotky v bytě Petra a Moniky. Podle matky tam byly fotky Klárky, Moniky a Klárky a Petra s Klárkou. „Fotky tam byly do doby, než jsme mu řekli, ať se toho zbaví,“ uvedla Kramného matka. Legerský vytahuje i další téma: „Neptala jste se na ty jeho nové přítelkyně?“ Paní Irena vypověděla:

„Neptala, ale volala mi Moničina maminka, že brzy na Moniku zapomněl a že má nějakou Katku. Znala jsem jednu, co bydlí nad ním, tak jsem jí řekla, ať ho nechá na pokoji.“

 
30. 6. 2015
„Pak jsem se ptala na tu, co ho s ní vyfotili. Řekl, že je to kamarádka,“ uvedla Kramného matka.
 
13:57
30. 6. 2015
Matky Petra K. se ptá Klára Long Slámová. „Stěžoval si Petr K. na chování Moniky?“ „Nestěžoval,“ reaguje matka. Slámová: „Přijde vám v pořádku přesunout náhrobek?“ Matka: „Mrzelo mě to, ale když jsem to udělala, tak jsem to brala jako dvouhrob.“ Slámová: „To není dvouhrob, tam je ulička.“ Matka: „Ano, ulička tam je. Ale všechno jsem upravila, aby to bylo důstojné.“ Slámová: „Jaký máte vztah k Monice?“ Matka: „Já jsem se o tom s dcerou bavila, že to mohla udělat i Monika.“
 
30. 6. 2015
Matky Petra K. se ptá obhájkyně Rejžková: „Utíkal Petr K. z domu? Chodil za školu?“ Matka: „Ne, ne, ne.“ Rejžková: „Byla jste v nemocnici za matkou Moniky?“ Matka Petra K.: „Ano, byla, nosila jsem jí časopisy.“
 
14:01
30. 6. 2015

Své matky se nyní ptá Petr K.!

„Měl jsem někdy sebevražedné sklony?“ „Ne, neměl, to měla spíš moje dcera,“

odpověděla Kramného matka na dotaz svého syna. Následoval ještě jeden. „Stěžoval jsem si někdy, že by chtěla Monika odejít?“ ptal se Kramný své matky. „Ne, nestěžoval,“ odpověděla mu u ostravského soudu. Poté výslech matky skončil.
 
30. 6. 2015

Na řadě je se svou výpovědí otec Moniky K. Erich N.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:08
30. 6. 2015
Soudkyně se otce Moniky ptá, zda bude vypovídat. „Něco vám řeknu, ale nechtěl bych to příliš rozvádět,“ odpověděl Erich. „Ještě je to pro mě těžké,“ dodal. „Pane svědku, musíte si vybrat, buď budete vypovídat a v tom případě to budeme muset rozvádět, nebo vypovídat nebudete,“ reaguje soudkyně. Moničin otec opakuje, že něco řekne, ale rozvádět to nebude. Soudkyně opakuje své stanovisko a táže se, jak se Erich N. rozhodl. Vypovídat nebude! Soudkyně se proto ptá, zda trvá na výpovědi z předběžného řízení. „Ano,“ odpovídá Erich N. a přidává, že k výpovědi tehdy nebyl nijak donucen.
 
30. 6. 2015

„Nechci opětovně prohlubovat svou bolest, odkazuji v tomto smyslu ke své předchozí výpovědi,“

uvedl Erich N. a odchází. Čte se jeho výpověď z přípravného řízení.

 
14:15
30. 6. 2015

„Petra K. znám asi 10 let, od doby, co s ním začala chodit dcera Monika,“ stojí ve výpovědi Ericha N. „Petr K. si v bytě dělal věci sám. Monika tehdy vymalovala obývák, on byl překvapený a pochválil ji. Obklady jim dělal už někdo jiný, já jsem jim někdy pomáhal. Financovali si to asi sami. Já nevím, o to, kolik vydělával, jsem se nezajímal,“ uvedl Erich N.

Erich N. vypověděl, jak často hlídal Klárku. Jak ji vodil po městě a jak si ji prý rodiče ze strany Petra brali málo. Kramného matka při tom kroutí hlavou.

„Klárku jsem měl strašně rád, byla hodná, chytrá, prostě všechno. Pořád jsme spolu blbli,“

uvedl Erich. „Myslím si, že s Klárkou jsem trávil nejvíc času já,“ dodal Moničin otec. O Monice však řekl, že byla velmi starostlivá. „Často mi volala, jak se Klárka má,“ prozradil. Petr K. se podle něj choval ke Klárce jako otec k dceři. „Sem tam ji výchovně okřikl, ale to bylo v pořádku. Klárka měla všechno, co potřebovala,“ dodal.

 
30. 6. 2015

Erich ve výpovědi vyprávěl historky z dovolené na Slovensku. „Myslím, že Monika a Petr K. neměli problémy ve vztahu, protože Klárka by mi to požalovala. Hlásila mi všechno,“ uvedl Erich. „Myslím, že se k nim Petr K. choval pěkně. S Monikou se vodili za ruce, když jsme šli na procházku. Když byla Monika bez Petra, tak si na něj nestěžovala,“ pokračoval.

 
14:22
30. 6. 2015
Čtení výpovědi Ericha N. pokračuje. Uvedl, že se Monika nikdy k matce nechovala špatně a naopak jí pomáhala. Petr K. naopak tvrdil, že se nesnášely. „Lepší vztah měla se starším bratrem Radmilem, mladší Martin byl uzavřenější a dělal nám problémy,“ přiznal Erich N. Dlužil jim prý peníze, Radmil však byl naopak více proti Petrovi. „Monika prý říkala Radmilovi, že k nám nechodil rád, kvůli mojí manželce,“ uvedl Erich N.

„Jediné, co jsem Petrovi K. vytýkal, bylo, že ho tehdy vyfotili s tou holkou,“ vzpomenul Erich kauzu Kramného milenky. I jemu však prý řekl, že to byla kamarádka. „Pak mi vadilo, že matka Petra K. byla za manželkou v nemocnici a řekla jí, že by se Petr K. měl dát dohromady s nějakou Katkou. Manželka byla celá uslzená,“ dodal s tím, že u toho byla i přítelkyně Radmila, která mu o tom řekla.
 
14:27
30. 6. 2015
Otec Moniky Erich N. vypověděl:

„Zeptal jsem se ho (Petra K.) přímo: Udělals to? On to zapřel, že to muselo být ve vodě. Však tu vodu jsi přinesl ty, tak to musíš vědět... Na to řekl jen, že za to nemůže. Říkal, že když přinesl tu vodu, tak už byly asi mrtvé, že si k nim lehl a pak to zjistil. Nikdy mi neřekl, že by to mohla spáchat Monika.“
 
30. 6. 2015
Erich N. o dědictví: „Dědictví jsme se vzdali pod podmínkou, že (Petr K.) udělá a zaplatí náhrobek. To udělal a zaplatil, to bylo v pořádku.“ Pak prý dal plnou moc synovi Radmilovi a psala mu matka Petra K. Irena. „Pak jsem se s Petrem K. sešel na hřbitově a on mi říkal: Taťko, když jsem byl v Egyptě, tak jsi mi to dědictví slíbil. A teď je to jinak... Celou cestu do mě mluvil.“

Podle Ericha N. je v současné době řízení zastaveno, než se případ vyřeší. „Irena na pohřbu hladila rakev a plakala pro Moniku, ale když jsem jí 4 dny po pohřbu přinesl peníze za pohřeb, tak začala Moniku pomlouvat, třeba jak neprala záclony apod.,“ vypověděl Erich N.
 
30. 6. 2015

„Nedovedl jsem pochopit, jak se mohl (Petr K.) tak změnit,“ uvedl Erich N. „Po návratu o nich málo mluvil, bylo mi to divné,“ dodal.

„Vylučuji, že by si Monika sáhla na život a už vůbec by nikdy neublížila Klárce,“

je přesvědčený Moničin otec. „Nevím, že by byla nějak nemocná. Jen jednou se jí udělalo špatně, nesl jsem pak nějakou její zprávu k lékaři a ten řekl, že je všechno v pořádku, že na kontroly chodit nemusí,“ dodal Erich N.

 
14:32
30. 6. 2015
„Nevím, jestli byl žárlivý,“ uvedl Erich N. Monika podle něj ráda organizovala oslavy apod. „Nic nenasvědčovalo, že by chtěla Petra K. opustit,“ myslí si Moničin otec. S Petrem K. vždy nějak vycházel. „Přestával jsem mu věřit, až když se vrátil z Egypta. Proto, jak se choval,“ upřesnil. Podle něj si Petr K. na bytě dělal různé věci skutečně sám, což je opět uvedeno do souvislosti s údajnou vraždou elektrickým proudem. „Ale co se týče elektrického proudu, to já nevím, k tomu se vyjádřit nemohu,“ uvedl Erich N. Reagoval však na jiné stránky Petra K. „Měl všechno dopředu spočítané. Když koupil auto, už počítal, za kolik ho prodá a kolik na tom vydělá," poznamenal otec Moniky.
 
30. 6. 2015

Otci Moniky prý jeho dcera s Petrem a Klárkou volali z Egypta dvakrát. Říkali mu o problémech s ubytováním, jinak se jim prý ale na dovolené líbilo. Jako blesk z čistého nebe pak přišel telefonát od matky Petra K. „Volala mi Irena R., ať si sednu. Já se tomu divil v takovou hodinu,“ vzpomíná Erich N., jak se dozvěděl o smrti své dcery a vnučky. S rodinou Petra K. se narychlo sešli v Petrově bytě.

 
30. 6. 2015

„Volal jsem mu do Egypta. Říkal jsem mu, že přece musí vědět, co se stalo. Říkal, že neví, a vyplo se to. Pak mi volala Irena (matka Petra K.), ať mu nevolám, že je to drahé,“ vzpomíná Erich N. „Dodneška mi nevysvětlil, proč je nevzal k doktorovi, když jim bylo špatně,“ uvedl ve výpovědi.

milosuvadvokat ( 3. července 2015 22:03 )

dastre ( 3. července 2015 20:09 )

Nedávej mi rozkazy jojone Kde byla lenost, když jsi je to tu naučil? ZALISTUJ SI o 1,2,3 strany zpět kdo dnes začala a vyvolával je tu?!!!!!!!!!! Neumíte ani postavit nový nick, říct, či ne, to jsem já je na každém a píše se dál.To se nechytlo. Protože sem leze za tigress, s tečkou, nebo různých tigrusenkách, girasole a krdy, montevideo, zkratika, mušketýra, dokonce i kacotu a bumbacbum to vše máte a nahráváte! do mínusu, tak DRŽ HUBU, A PAK SEBERETE I JEJICH NOVÉ, TAK CO TU MELEŠ!!!!!!!!!! Oni vám totiž chybí. Chodilo se ve starém, čemu jste nedali banán a taky zle!!! Tak mlč srabe, virtuální chcípáku. Co má voght s vegetou je mi u prrrdele. A jestli se divíš, když jsi mi na dálku teď "zavařil" a nemůžu psát , tak mám ještě tři flash. To bylo tvé!!vypnu zapnu mobil a mám jinou IP, Běž fakt do řiti nebo tě udám. Lidi čau , jdu zase lovit krokodýly, na pííččoviny nemám kdy a nejsem hops. A Kramný pokud vraždil, ať visí za koule. A už mezi vás nepáchnu. Vyměňte si všichni nicky, má vás stohy.

blankaflexi ( 3. července 2015 14:03 )

Běžte už do pr....... s celou kuzou Kramný,je jasné,že je nevinný!! Ta jeho stará byla obyčejná rajda,všechno teď vychází najevo,sháněla chlapy kde se dalo a roztahovala se na fotkách nahá !!!!! určitě se otrávila nějakým jídlem v Egyptě si nedělají s hygienou žádnou hlavu a my středoevropané na to nejsme zvyklí atd......Jasná věc

y.susenka ( 1. července 2015 15:08 )

Já si zase říkám, že kdyby je zabil, tak naopak bude předvádět scény breků, aby bylo vidět jak je vyřízenej. On bude prostě od přírody takový pařez, co to ventiluje jinak, neřídí si a neplánuje reakce a to lidi asi žere. A že je spořivec?....... takových je. Myslím že i musel, Monča ráda utrácela jako každá ženská, ona jen s přemírou. Už jen ta prádelka na erot. fota něco stála. autor příspěvku = pyškotka a vítám tigrusenku-vegetku, zástupce TEA, vyvolávala kavárnu a prchla.

westouw ( 1. července 2015 12:40 )

Zobrazit celou diskusi