Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Právník, který tvrdí, že Čecha mohou oběsit: Petra K. drží v Egyptě právem!

Autor: Tomáš Koníček, Eva Šimková - 
24. října 2013
05:02

Když mu prokážou vinu, mohou Petra K. (35) v Egyptě i oběsit! To tvrdí místní právník Keroles Ezzat Bashier, který se do případu smrti Moniky K. (†36) a Klárky (†8) vložil. Petr je stále držen v Egyptě a advokát hodlá tajemství smrti Češek rozluštit. Dokonce získal i spis místní policie. Tvrdí však, že je Petr K. jako podezřelý držen v zemi právem.

„Kauza mě osobně zaujala, protože se jedná o mou právní specializaci a také se jedná o závažný trestný čin na území mé vlasti,“ řekl Blesku včera Bashier, který má advokátní kancelář v Pardubicích.

Nechce se bavit

Všechny šokoval, když se pochlubil, že má možnost studovat vyšetřovací spis. Na to totiž česká policie ani české úřady nemají právo. „Takové jsou v Egyptě zákony. Jednu část už mám, na další ještě čekám. Má přijít poštou. Těžím z toho, že pracuji v Hurghadě, kde k tragédii došlo,“ vysvětluje advokát, který je i členem české advokátní komory. Právník vzkazuje Petrovi, že se na něj může kdykoliv obrátit. Jestli to ale muž, kterého Egypťané drží ve své zemi, využije, není jasné. „Nechci se o tom bavit,“ řekl Blesku stručně Petr K.

Jeho sestra Lenka K. byla o něco sdílnější. „Samozřejmě by to bylo super, ale zatím nám nikdo nebyl schopen pomoci, a asi ani není jak pomoci,“ řekla Petrova sestra.

Správný postup

Podle právníka, který se vyzná v tamních paragrafech, postupuje egyptská strana správně. „Je to standardní postup. Prokurátor má právo na to, aby zajistil veškeré důkazy, a tím je i zadržování podezřelého,“ vysvětlil Bashier.

Ten ví i o trestu, který Petrovi hrozí. „Můžou ho oběsit!“ řekl právník. „Ale soudce může přehodnotit trest o jeden nebo dva stupně. Tedy může dostat doživotí,“ dodal Bashier.

Další dva podezřelí

Podle informací právníka, jenž má k dispozici spis, prověřuje egyptská policie vedle Petra K. další podezřelé. „Jedná se o dva až tři lidi. Měli by to být zaměstnanci hotelu. Každopádně podle spisu policisté vylučují, že by ženy zemřely nešťastnou náhodou,“ řekl advokát. Spis má podle něj 162 stran a prý mu má přijít ještě jeho další část. V té by měla být zpráva z laboratoře a také závěr vyšetřování.

Dívat se do cizího spisu? V Česku je tohle nemožné!

Je to vlastně šokující informace, že právník Keroles Ezzat Bashier může nahlížet do spisu, který si z Egypta vyžádá. Nic takového by se prý v Česku nemohlo stát. „Takhle to tu nechodí. Do spisu může nahlížet jen advokát, kterého si klient zvolí. Nikdo jiný,“ vysvětluje mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Celkem logicky dodává, že v Česku je 11 tisíc advokátů. „To, že by se kaž dý mohl dívat do každého spisu, je celkem nepředstavitelné,“ kroutí hlavou Chaloupková.

tarka ( 24. října 2013 18:34 )

oprava ...zimomriavko...

tarka ( 24. října 2013 18:32 )

proč jsi tam tedy jela podruhé, ty nádhero, zimompriavko...

meripen ( 24. října 2013 12:46 )

 Opičák se snaží vymámít zlatý banán a udělat si díky novinám jméno.

anna1234 ( 24. října 2013 12:06 )

..mori přesně s tím právníkem to není tak jednoduché, sehnat dobrého !!! právníka a mít na něj, je velký problém.

anna1234 ( 24. října 2013 12:04 )

adeso a kde jsi vzal/a, že první konzultace u právníka je zadarmo??? U právníka není NIC zadarmo, sazba v průměru 2 tisíce za hodinu..tedy u nás, kolik může stát takový egyptský právník samozřejmě nevím, navíc se nic neví o jeho kvalitě, nekvalitních právníků pobíhá taky háfo

Zobrazit celou diskusi