Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemá ruce! A přeplaval Balaton

Autor: Jozef Uhlárik - 
25. září 2008
05:00

Bojovník každým coulem. I když se narodil s tělesným postižením. Viktor Kemény z Nových Zámků nemá ruce, ale v bazénu se pohybuje jako ryba ve vodě.

Sbírá jedno ocenění za druhým. Je mu teprve třináct a chystá se na paralympiádu do Londýna!

"Plavat jsem se naučil sám od sebe. Bylo mi sedm a bylo to na Váhu nedaleko Komoči," přiznává Viktor. Ze začátku pouze splýval, postupně začal při plavání používat nohy. Jeho mimořádných schopností si všiml plavecký trenér Ladislav Struhár a vzal si ho pod ochranná křídla. První úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Viktor je sedminásobným mistrem Slovenska mezi tělesně postiženými a na Evropském poháru, který se konal v Česku, získal bronz.

"Překonal ho pouze Rus (27) a ještě jeden Číňan, který se soutěže také zúčastnil. Viktor patří do evropské špičky a na závodech poráží i dospělé," pochlubil se se svým svěřencem trenér. "Plavu všechny tři styly - motýlka, znak i prsa," přibližuje svoji techniku Viktor.

Začátkem srpna se zúčastnil plaveckých závodů v maďarském Balatonu. Na 5,2 km trati mu ve vodě dělal společnost jeho otec. "Plaval vedle mě, aby se mi nic nestalo, ale nestačil mi, tak jsem na něj musel několikrát čekat," dodal chlapec, který mezi více než 8000 soutěžícími skončil na 4875. místě.

Za čtyři roky se konají paralympijské hry v Londýně a tento třináctiletý chlapec se jich pravděpodobně zúčastní. "Je to ještě velmi daleko, ale bylo by super, kdybych tam jel," netají se se svými plány chlapec. Kromě plavání má rád počítače a hry na nich. Rodiče se shodují, že mají doma výjimečné dítě. Viktor se v pouhých čtyřech letech naučil díky pohádkám sám německy.