Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chudák Sára! Doktoři ji zmrzačili!

Autor: Marie Machková - 
16. června 2008
05:00

Místo ruky pařát! Sára Peprníková (7) si v pěti letech po pádu z kola zlomila pažní kost. Zranění jí v nemocnici Třinec–Sosna vyléčili. Špatně udělaná sádra Sáře zmrzačila nervy a holčička přestala hýbat prsty.

"Nemocnice už před rokem slíbila mimosoudní odškodnění. Nestalo se nic, tak jsem podala žalobu," řekla Blanka Peprníková (32), maminka Sáry. Za újmu na zdraví a náklady na léčbu žádá přes milion korun.

Její dcera si už třetí den po operaci zlomeniny stěžovala na velké bolesti. "Když jí po čtyřech týdnech sádru sundali, měla v ručičce otevřenou ránu na lokti, zápěstí a mezi prsty. Byl cítit zápach, jak jí to hnisalo," Peprníková.

Podle primářky Aleny Schmoranzové z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou, kde byla Sára znovu operována, byly prsty v sádře zmáčknuty a došlo k přerušení nervů. "Hned po odstranění sádry se stáhly do drápovitého postavení," konstatovala lékařka.

Také znalec míní, že doktoři měli sádru ihned rozstřihnout. Ředitel třinecké nemocnice Zdeněk Jiříček přiznal, že ze soudu radost nemá. "Je to ale nejlepší cesta jak se dopátrat pravdy. Kdybychom měli z naší strany na věc jednoznačný náhled, že jsme pochybili, šli bychom na mimosoudní dohodu. Protože ho nemáme, chceme, aby za pomocí znalců rozhodl nezávislý soud," prohlásil Jiříček.