Čokoládová bohyně z Trhových Svinů dobyla svět: Česká cukrářka porazila elitu v Británii
Lucie Charvátová z Trhových Svinů se stala absolutní vítězkou prestižní světové soutěže Cake International v britském Birminghamu. Její čokoládová busta s názvem Valeora ohromila porotu natolik, že si kromě výhry v kategorii Hororová busta odnesla i titul Best in Show (Nejlepší na výstavě).
Když se česká cukrářka rozhodla vytvořit temnou bohyni lesa z modelovací čokolády, netušila, že jí přinese celosvětovou slávu. Dílo s názvem Valeora jí v Birminghamu vyneslo nejen první místo v hororové kategorii, ale i hlavní cenu celé soutěže – Best in Show. Porazila tak stovky špičkových cukrářů z Evropy, Asie i Ameriky.
Soutěž Cake International patří k nejprestižnějším na světě. Každý exponát musí být kompletně jedlý, přesto se hodnotí především nápad, design a preciznost. Charvátová se letos rozhodla vystoupit z komfortní zóny – místo zvířecích motivů, které ji proslavily, se pustila do lidské bysty. Výsledek? Temná, magická postava s více než devadesáti tisíci ručně tvarovanými vlasy ze želatiny. Jen jejich tvorba zabrala kolem devadesáti hodin. Celkem pracovala na soše téměř tři týdny.
„Byla to obrovská čest. Když jsem slyšela své jméno při vyhlašování Best in Show, byl to splněný sen,“ uvedla šikovná cukrářka serveru Budějcká drbna.
Její práce zaujala nejen technickou dokonalostí, ale i atmosférou – Valeora působí spíše jako umělecká socha než dort. Není divu. Lucie původně vystudovala propagační výtvarnictví a ke sladkému umění přešla až později. Po vyučení otevřela vlastní dílnu Crazy Cakes v Trhových Svinech, odkud dnes posílá své fantazijní výtvory do celého světa.
Charvátová není na mezinárodních soutěžích žádným nováčkem. Loni vyhrála v Birminghamu kategorii hororových dortů s dílem Bába, o rok dříve zabodoval její čokoládový Pegas. Temné motivy jsou pro ni typické – jak sama říká, právě v nich nachází nejvíc prostoru pro fantazii.













Úžasné. Smekám.