Varování pro milovníky kávy: Jeden druh způsobuje rakovinu?!
Instantní káva je jedním z nejpopulárnějších druhů. Snadno a rychle se připravuje a je velmi cenově dostupná. Experti však odhalili, že tento konkrétní druh kafe je pro tělo znatelně škodlivější, než ta čerstvá. Při větších dávkách by mohla dokonce způsobovat i rakovinu!
Kávového labužníka asi instantní kávou neoslníte. Přesto však patří k jedné z nejprodávanějších a je možné na ní natrefit ve většině domácností, aspoň jako záložní řešení. Experti však varují, že nadměrná konzumace tohoto druhu kafe by mohla mít katastrofální následky na zdraví, včetně možné rakoviny!
Podle polské studie, ve které experti analyzovali desítky druhů kávy, je v té instantní mnohem větší množství nebezpečné látky zvané akrylamid. To je látka, která v potravinách vzniká při tepelné úpravě. Je také zodpovědný za tmavou barvu jídla při jeho spálení. Je také běžnou součástí cigaretového kouře.
Podle výzkumníků se však běžný člověk nemusí bát, riziko rakoviny u instantní kávy vzniká při kvantitě asi deseti hrnků denně. V takovém množství by úrovně akrylamidu v těle dosáhla nebezpečných úrovní. Podle vědců však má tento druh kafe i své výhody. Je v něm například více antioxidantů a tak chrání buňky před poškozením. „Stejně tak antioxidanty podporují i diverzitu mikrobů ve střevech, což také funguje jako skvělá prevence nemocí,“ řekl pro deník Daily Mail doktor Pál Maurovich-Horvát z univerzity v Budapešti.
Podle výzkumů je však naprosto nejzdravější variantou espresso. O tom se vědci domnívají, že je velmi dobré pro mozek a snižuje riziko Alzheimerovy choroby.
Instantní "kafe" je asi tak moc kafe, jako je veganský "steak" steakem.