Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Skot se nakazil ptačí chřipkou: Mléko je husté a zabarvené, hrozí lidem nebezpečí?

Autor: btk - 
1. dubna 2024
22:20

Virus u skotu způsobuje husté, sirupovité a zabarvené mléko. Vědci zjistili, že se jedná o historicky první ověřené ohnisko ptačí chřipky u přežvýkavců. Dosud chyběly jasné důkazy, zda se chřipka skutečně dokáže na skot přenést. Podle odborníků není infikované mléko rizikem pro člověka. Pasterizační proces totiž viry důkladně zničí.

Minimálně na čtyřech mléčných farmách v Texasu a Kansasu odborníci odhalili vysoce patogenní ptačí chřipku (HPAI), šířící se na zdejších krávách. Další potvrzené případy se objevují i ve státě Nové Mexiko. Jak komentoval server Science Alert, americké ministerstvo zemědělství zatím neuvedlo přesný počet postižených krav.

Infikované mléko na pultech obchodů?

Pro ptáky je virus vysoce smrtelný. Podle dostupných informací dosud žádné krávy neuhynuly. Infekce ale způsobuje prudký pokles produkce mléka, sníženou chuť k jídlu a horečku. Virus napadá zejména starší skot. Veterinář a výzkumník Jim Lowe pro deník New York Times prozradil, že nakažené mléko je sirupovité, husté a zabarvené.

Podle úředníku by se mléko na trh nikdy nedostalo. „V této fázi neexistují žádné obavy o bezpečnost komerčních dodávek mléka nebo o to, že tato okolnost představuje riziko pro zdraví spotřebitelů,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo zemědělství USA.

I v případě, že by se výrobek nějakým způsobem dostal na pulty obchodů, podle odborníků by spotřebitele před virem ochránila pasterizace.

Video  V Brodu nad Tichou na Tachovsku se ve velkochovu vyskytla ptačí chřipka, musí utratit statisíce slepic.  - HZS PK, Drony SIT
Video se připravuje ...

 

Chocho Loušek ( 2. dubna 2024 13:16 )

Správné je ono pán a to krávátko.

Chocho Loušek ( 2. dubna 2024 13:14 )

No tak to husté sirupovité mléko bude dražší než bio.😁😁😁

XYZ3 ( 2. dubna 2024 05:45 )

V článku je to právě obráceně.

Markiza ( 2. dubna 2024 00:41 )

No a co je na tom špatně? odborníci odhalili ti odborníci muž.rodu ti páni.... krávy neuhynuly...rodu ženského ženy neuhynuly tak běžte na základní školu ne?

newdawn ( 1. dubna 2024 22:47 )

Odborníci odhalili, krávy neuhynuly.... Ach ta češtin !!! Aspoň tu shodu byste mohli umět !!!

Zobrazit celou diskusi