Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel známý pacient s obrnou Polio Paul: Přes 70 let žil v „železné plíci“!

Autor: rc - 
13. března 2024
17:14

V nemocnici v americkém Texasu ve věku 78 let zemřel Paul Alexander spíše známý jako Polio Paul (Paul s obrnou). V šesti letech prodělal dětskou obrnu, po níž zůstal ochrnutý od krku dolů. Lékaři provedli tracheotomii a po ní ho umístili do speciálního mechanického zařízení s umělou plicní ventilací, jemuž se říká „železné plíce“. Na ně zůstal Paul odkázán zbytek svého života. Pro mnoho lidí byl jeho boj s nepřízní osudu inspirativní.

Dětskou obrnu Paulovi lékaři diagnostikovali v roce 1952. Jednoho dne se vrátil domů z venku, kde si hrál se svými přáteli a stěžoval si na bolesti hlavy a trápily ho horečky. Nakonec skončil v nemocnici, kde lékaři provedli tracheotomii. Paul navíc zůstal ochrnutý od krku dolů. Jak uvádí britský deník The Sun, od počátku 20. století do 50. let minulého století, desítky tisíc děti ve Spojených státech i v Evropě ochrnuly po dětské obrně.

Mnoho z dětí, včetně Paula, muselo být umístěno do tzv. „železných plic“. Jedná se o zhruba dva metry dlouhý kovový válec s umělou plicní ventilací. V roce 1955 byla na dětskou obrnu vyvinuta vakcína, ovšem to už bylo pro Paula pozdě. Zbytek svého života byl odkázán na „železné plíce“.

Vystudoval práva

Dva roky žil v nemocnici, ovšem nakonec se mu podařilo dokončit střední školu a dokonce ve studiu pokračoval na univerzitě. Získal právnický titul a advokacii se věnoval i v praxi. Jak zmiňuje výše zmíněný britský deník, naučil se techniku zvanou žabí dýchání, která lidem umožňuje na krátkou dobu polykat vzduch hrdlem místo plícemi.

Právě tato technika umožnila, aby mohl být nějakou dobu mimo zařízení. Mohl tak zastupovat své klienty u soudů, kam se dostavoval pomocí invalidního vozíku a na sobě měl speciální oblek, který držel jeho tělo vzpřímené.

Nešťastná láska

V jednu chvíli byl dokonce zasnoubený. Ze svatby ale nakonec sešlo. Svou tehdejší snoubenku Claire potkal na univerzitě. Nicméně její máma jejich vztahu nepřála a Claire zakázala, aby si Paula vzala. Zbytek života strávil v zařízení v texaském Dallasu.

„Jeho příběh cestoval široko daleko a pozitivně ovlivnil lidi po celém světě. Paul byl neuvěřitelným vzorem, na který se bude i nadále vzpomínat,“ stojí na fundraisingové stránce GoFundMe.

Paulův příběh sledovalo na sociální síti TikTok 330 tisíc fanoušků. Koncem února tam jeho manažer pro sociální sítě Lincoln zveřejnil zprávu, že byl Paul převezen do nemocnice s covidem-19. „Minulý týden byl bohužel převezen na pohotovost do nemocnice, měl pozitivní test na covid, což je pro někoho v jeho stavu opravdu, opravdu nebezpečné,“ uvedl v příspěvku.

Nyní fanoušky zasáhla smutná zpráva. Paul ve věku 78 let zemřel. „Paule, budeš nám chybět, ale vždycky na tebe budeme vzpomínat,“ stojí nadále na GoFundMe.

Video  Zemřel Paul Alexander, který přes 70 let žil ve speciálním mechanickém zařízení, aby mohl dýchat.  - TikTok
Video se připravuje ...

cyrilko ( 14. března 2024 02:46 )

Des, takýto život. A ešte má silu sa aj usmievať. Bohu ďakujem za zdravie denne, pretože to je najväčší dar.

Zobrazit celou diskusi