Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vánoční zázrak Blesku pomohl rodině Robinka (4) s epilepsií: Už nemusejí držet noční hlídky

Autor: Hynek Zdeněk - 
21. února 2024
05:00

Znamená pro ně víc než výhra v loterii. Vánoční zázrak Blesku dává rodičům Robina (4) jistotu a spánek. Dosud si museli nařizovat budík a střídat se v celonočních službách u syna.

Okatého kloučka trápí celá řada zdravotních obtíží a musí být pod 24hodinovým dohledem. „Robinek má potvrzenou diagnózu syndrom Dravetové. Nedokáže ujít delší trasu, brzy se unaví, často padá a má problém uchopit věci. Snadno se přehřeje a má časté epileptické záchvaty,“ vyjmenovala rozsáhlý výčet problémů chlapcova máma Tereza Šarmanová z Nového Hrozenkova.

Kromě toho má velmi oslabený imunitní systém. „Jen od Vánoc do konce ledna prodělal dvakrát zápal plic. Nemůže prakticky vůbec mezi ostatní děti,“ líčila. Nejhorší jsou ovšem pro oba rodiče právě noci.

Video  Robinek (4) díky společnému projektu Blesku a nadace Donio dostal přístroj na detekci nočních epileptických záchvatů.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

„Nikdy nevíme, kdy ho chytne epileptický záchvat. Až dosud jsme to proto museli řešit tak, že jeden spal a druhý musel hlídat. Kdo to nezažil, neví, jak je to vyčerpávající. Díky Vánočnímu zázraku Blesku jsme získali přístroj na detekci záchvatů, je pro nás neskutečným pomocníkem. Moc za něj děkujeme,“ byla šťastná maminka.

Zařízení NightWatch se podařilo pro Robina koupit díky čtenářům Blesku, kteří přispěli prostřednictvím projektu Vánoční zázrak Blesku. Přístroj NightWatch stojí 46 tisíc korun. Rodina si ho nemohla dovolit, protože žije výhradně ze mzdy Robinova táty. Máma musí o syna neustále pečovat.

Zdravé miminko

Až do 8. měsíce života se Robinek vyvíjel úplně stejně jako každé jiné dítě. Pak náhle dostal epileptický záchvat a problémy se začaly kupit. Ve čtyřech letech prakticky nemluví. Musí dodržovat přísnou dietu a kvůli velmi špatné imunitě nesmí mezi ostatní děti.

Zázrak Blesku jede dál

Šesti potřebným se už jejich největší přání splnila. „Úspěšný projekt Vánoční zázrak Blesku ale nekončí,“ připomněl šéfredaktor deníku Blesk Radek Lain. „Nyní vybíráme ve spojení s platformou Donio fi nance na pomoc pejskům a kočičkám v útulcích a centrech dočasné péče.“ Patrony jsou zpěvačka a ochránkyně zvířat Marta Kubišová spolu se zpěvákem Markem Ztraceným.

Partnerem sbírky je společnost Pučálka, výrobce prémiového krmiva Marp. Ta dodá krmivo a potřeby pro psy za nákupní cenu! A ještě navíc celou sbírku navýší o 20 %. Patroni s redaktorkami Blesk tlapek pak vyberou útulky po celé republice, kam od vás vybraná pomoc poputuje, a osobně ji tam odvezou. Podrobnosti najdete na stránkách Donio

.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi