Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čtenáři Blesku Karolínce (13) vrátili pohyb! Dojatá maminka: Byl to nejhorší i nejkrásnější rok!

Autor: Ivan D. Hladík - 
16. února 2024
05:00

V únoru 2023 se Karolínka (13), pro blízké Kája, ocitla až za hranicí smrti. Bezvládnou ji našel její bráška Ondra (10). Nezaváhal, zalarmoval maminku a pak i záchranáře. Teď se Kája pomalu, ale jistě zotavuje. Díky čtenářům Blesku teď má cvičební plán a potřebné masáže!

Dívce netlouklo srdce, nikdo už se nedozví, jak dlouho bez přívodu kyslíku do organismu byla. „Kdo to nezažil, neumí si představit, jaké je držet své dítě bez života v náručí,“ vzpomíná stále na okamžiky plné strachu maminka Hana (43). Dnes ale cítí hlavně vděčnost vůči všem, kdo se podíleli a stále podílejí na záchraně Káji a jejím návratu ke všemu, co dříve dělala a milovala – lékařům, fyzioterapeutům. „Bylo to, jako by znovu byla miminko. Měla jsem radost, když pohnula prsty, poprvé zvedla hlavu, postavila se...,“ popsala.

Pokrok každý den 

Kájin stav byl velmi vážný. Po týdnech v Motole, kde za ni zpočátku dýchal přístroj, jí byla zavedena tracheostomie a stravu dostávala přes katétr, putovala přes různá oddělení a pak do kladenské nemocnice. I po návratu domů dál musí absolvovat léčbu a cvičení, vrací se k povinnostem a třeba učení.

 

„Přes to všechno měla skoro samé jedničky,“ chválí dcerku maminka Hana. Že se do toho umí opřít, ukázala Kája i redaktorům Blesku, kteří jí vezli šek symbolizující jistotu měsíců cvičení pod vedením terapeutky Radky Pamětické. Takřka hodinový zápřah zvládla s úsměvem. A po dvou měsících od prvního setkání byly vidět změny! Naděje, že dívka v budoucnu bude soběstačná, tak má reálné obrysy.

Dáváte naději

Její i Kájin velký dík míří i ke čtenářům, kteří se zapojili do Vánočního zázraku Blesku, pořádaného ve spolupráci s platformou Donio. V něm poslali šesti rodinám příspěvky na konkrétní pomoc v těžké situaci. Káje třeba částku 150 tisíc korun na roční rehabilitační cvičební plán a masáže. „Od chvíle, kdy se probudila na oddělení ARO v pražské motolské nemocnici, se učila vše znovu – dýchat, jíst, mluvit, hýbat,“ říká maminka.

A právě proto, aby se její svaly a nervy vrátily co nejblíže stavu před zástavou, musí Kája cvičit. „Byl to pro nás nejhorší, ale zároveň nejkrásnější rok. To když jsme se sešli všichni u stromečku a mohli jsme se obejmout. Objímáme se teď každý den,“ uzavřela se slzami v očích Hana.

Zázrak Blesku jede dál

Vánoční zázrak Blesku odstartoval v době adventu. Za cíl měl vybrat peníze a pomoci jimi konkrétním rodinám, kde se starají o vážně nemocné děti, o své blízké a fi nančně vše sami nezvládají. Každý z šesti příběhů měl i své patrony z řad celebrit, které na stránkách Blesku a webu Blesk.cz osudy rodin přiblížily. A ještě nekončíme – stále s redaktorkami Blesk Tlapek běží sbírka na pomoc psím a kočičím útulkům s Martou Kubišovou a Markem Ztraceným. Vše o akci na podporu útulků po celé republice najdete na www.donio.cz/blesk-tlapky.

Přispějete i Vy? Přispějete i Vy? | Blesk

Video  Vánoční zázrak Blesku: Hana Jandousova - Velvary 
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi