Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Historie ostrova Poveglia dodnes děsí: V masových hrobech skončily statisíce těl!

15. února 2024
05:00

Italský ostrov Poveglia je znám jako místo děsivých hrůz, kam se jen málokdo odváží vstoupit. I když místo nedaleko Benátek dosahuje rozlohy pouhých 7 hektarů, v minulosti na něm v masových hrobech skončilo odhadem 160 000 lidí. Kvůli mnoha pověstem a skutečnostem, které jsou s ostrovem spjaty, se mu přezdívá „Ostrov duchů“ nebo také „Nejstrašidelnější místo na zemi“. 

Jen pár kilometrů od turisty oblíbených Benátek leží ostrov Poveglia o rozloze pouhých sedmi hektarů. I na takto malém místě se toho však v minulosti dokázalo odehrát mnoho špatného. Ostrov byl obydlen až do roku 1379, než jej mnoho obyvatel opustilo kvůli válce Benátek a Janova. 

Další rána přišla o pár let později, kdy oblast severní Itálie zasáhla morová epidemie. Poveglia se začala využívat jako místo, kam byli převáženi nemocní, kteří následně byli umístěni v karanténě. Většina z nich se ale z ostrova nikdy živá nevrátila. Na místo byly následně přiváženy i mrtvoly, které měly být na ostrově pohřbeny či spáleny.

Děsivý nářek zesnulých

Na přelomu 19. a 20. století na Poveglii vzniklo sanatorium pro duševně choré. Ani z něj se ale mnoho lidí živých nikdy nevrátilo. Pacienti si opakovaně stěžovali, že na ostrově slyší hlasy a nářek těch, kteří zemřeli při morové epidemii. Deník The Sun také uvádí, že v léčebně v minulosti docházelo ke krutým experimentům na pacientech. Jeden z tamních lékařů měl provádět kruté lobotomie a nakonec ukončil svůj život skokem ze zvonice, protože prý neustále slyšel hlasy těch, kteří na Poveglii zemřeli. 

Podle odhadů na ostrově zemřelo více než 160 tisíc lidí. Jejich ostatky skončily v masových hrobech a podle odborníků tak jejich popel dodnes tvoří více než 50 procent tamní půdy. 

Luxusní hotel za stamiliony 

Na místo se kvůli jeho pověsti odváží jen málokdo. Majitelem ostrova s děsivou minulostí, na kterém dodnes stojí pozůstatky nemocnice, kostela nebo krematoria, je od roku 2014 italský podnikatel Luigi Brugnaro.Ten chtěl na místě původně vystavět luxusní hotel. V současné chvíli to vypadá, že k jeho záměru nakonec nedojde.

Jedni si situaci vysvětlují tím, že Brugnaro pochopil, že z místa s tak extrémní přítomností bolesti a utrpení nelze vybudovat odpočinkový resort. Jiní si myslí, že majitel od nápadu upustil kvůli financím. Výstavba komplexu měla přijít na více něž 16 milionů liber, v přepočtu přibližně na 481 milionů korun. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi