Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chlapečka (4) málem zabil oblíbený nápoj! Lékaři volají po zákazu

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: hpe - 
6. února 2024
15:59

Oblíbená sladká pochoutka způsobila už druhému dítěti v pořadí vážné zdravotní problémy. Čtyřletý Albie z Warwickshiru po vypití ledové tříště zkolaboval. Matka Beth Greenová (24) se bála, že zemře. Chlapec upadl do kómatu během minulého roku. O nebezpečí, který nápoj přináší, mnoho lidí nic netuší!

Albie měl zkolabovat po tom, co se po návštěvě bowlingu naládoval jahodovou ledovou tříští. Po půl hodině se prý začal cítit divně. Únava a rozrušenost byly prvními příznaky toho, že s ním není něco v pořádku. „Jen jsme si mysleli, že je unavený a má za sebou dlouhý týden ve škole. Když nastupoval do auta, pořád říkal, že je unavený. Fyzicky se nedokázal udržet vzhůru, hlava mu neustále padala,“ uvedla matka v článku Daily Mail. Později se začaly objevovat i halucinace a sebedestruktivní sklony - chlapec se škrábal po obličeji a na krku.

Beth neváhala a syna odvezla do nemocnice. Příčinou jeho špatného stavu měla být velice nízká hladina cukru v krvi. Zubožený Albie vystrašil rodiče natolik, že se s ním v duchu loučili. „Nedokážu si vzpomenout, jestli tehdy vůbec dýchal. Když jsem ho nesla v náručí, byl strašně slabý a v bezvědomí. Třásl se, snažili se ho probudit, ale on nereagoval," popsala žena. Doktoři tvrdili, že kdyby chlapec zůstal doma, tak by opravdu zemřel. Jeho stav se během pár dní vrátil zcela do normálu a chlapec tak mohl jít zase domů.

Na základě vyšetření došli lékaři k závěru, že se u Albieho po konzumaci tříště vyvinula glycerolová intolerance. Ta se může objevit u jakéhokoliv malého dítěte. Vysoké dávky sladidla mohou podle vládních orgánů způsobit hypoglykémii a ztrátu vědomí. Lékaři doporučují dětem pod čtyři roky věku sladké nápoje vůbec nedávat, mnozí věří, že by to měl ošetřovat i zákon. 

Ledové tříště mohou obsahovat glycerol, který nápoji dodává na známé konzistenci. Pro děti do čtyř let by pouhých 350 ml nápoje mohlo být smrtelně nebezpečných. Mezi příznaky glycerolové intolerance patří zvracení a bolesti hlavy, je tedy možné, že je rodiče často přisuzují nachlazení či střevní chřipce. Glycerolová intolerance je vázána na množství glycerolu v nápoji a váhu dítěte, která je v průměru kolem 20 kilogramů, starší děti jsou tak v bezpečí. Pokud ovšem nevypijí nápojů několik.

Video  Primářka transfuzního oddělení FN u svaté Anny Jarmila Celerová  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

 

Lethys Avaro ( 7. února 2024 09:56 )

Spletli. Plesk ani nevi o cem to pise, protoze original clanky preklada pomoci google prekladace

Uživatel_5384454 ( 6. února 2024 20:10 )

Co ma co glycerol delat v napoji. Nespletli jste si glycerol s jinou slouceninou

Zobrazit celou diskusi