Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel publicista a hudební skladatel Karel Janovický: Před politickým procesem utekl do Anglie

Autor: VaB - 
23. ledna 2024
19:13

Zemřel Karel Janovický (†93), bývalý skaut, hudební skladatel, odborník na českou hudbu a v neposlední řadě rozhlasový hlasatel. Značnou část svého života prožil v Londýně, kam společně se svou ženou roku 1949 utekl. Prošel si německými sběrnými a uprchlickými tábory, pracoval i v BBC.

Karel Janovický, vlastním jménem Bohuš František Šimsa, se narodil roku 1930 v Plzni. O šestnáct let později se začal aktivně věnovat skautu, kde získal přezdívku Joviš. V roce 1949 se hlásil na Hudební a taneční fakultu Akademie múzických umění v Praze. Karel ale bohužel neuspěl.

Podle Pamětí národa přijímací zkoušky složil, porota nakonec rozhodla, že nebude přijat pro „nedostatek místa“. Za vším byly ale nejspíš politické důvody a povolání jeho rodičů. „Studenti se mnou vedli politickou prověrku a shledali mě politicky naivním a neuvědomělým,“ popsal Janovický. Byl přeřazen na Filozofickou fakultu Karlovy univerzity, tam už ale nestihl nastoupit.

Jeho otec se hlásil k národním socialistům, angažoval se i v plzeňské opeře, což byl zřejmě důvod jeho nepřijetí na HAMU. Karel odmalička vyrůstal v hudebním prostředí. „Otec při práci pořád zpíval, učil se nazpaměť role,“ vzpomínal před lety Karel.

Před útěkem z Československa se seznámil se Sylvou Maiwaldovou, jeho pozdější manželkou. Její rodina o útěku začala uvažovat v době, kdy se její otec, sociálnědemokratický poslanec a ekonom Karel Maiwald stal politicky nežádoucím. Tehdy mu dokonce hrozil monstrproces.

Karel se k rodině Maiwaldových následně přidal. „Její otec navštívil mého otce s tím, že by mě vzali s sebou, a zaručil se, že se o mě postará jako o svého vlastního syna,“ popsal chvíle před útěkem. K tomu došlo v roce 1949. Nejprve se dali do Německa, následně do Velké Británie.

Po útěku získal tříleté stipendium na Surrey College of Music, kde se specializoval na komorní hudbu. V roce 1962 začal pracovat v BBC v československé redakci. „V československém oddělení bylo okolo sedmadvaceti lidí plus lidé na volné noze, kteří mohli být povoláni na výpomoc. Jako muzikant jsem byl posílán na hudební záležitosti. Hudbě jsem se věnoval ve svém volném čase. Služební hodiny ale byly nepravidelné, byla možnost prázdnin a volného času v týdnu,“ popsal před lety.

„V průběhu minulého týdne nás zastihla zpráva o smrti pamětníka, který strávil většinu svého života jako exulant v Londýně,“ popsali zástupci Paměti národa. Karel Janovický zemřel ve věku 93 let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi