Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Batole (†2) se nakazilo vzácným virem a zemřelo. Onemocnění je typické pro holuby!

Holub - ilustrační foto.
Holub - ilustrační foto.  (Autor: Profimedia)
Autor: pma - 
23. prosince 2023
18:19

Dvouletá holčička z Austrálie prodělala leukémii a absolvovala dlouhý cyklus chemoterapií. Když už se zdálo, že je batole z nejhoršího ven, objevily se příznaky podobné nachlazení jako nevolností, zvracení či únava. Lékaři ale přišli s šokující diagnózou. Holčička se infikovala vzácným virem APMV-1, který je typický hlavně pro holuby. Po pár dnech malá Australanka ve velkých bolestech zemřela.

Před pár týdny byla v nemocnici v australském Randwicku přijata teprve dvouletá holčička. Zpočátku její příznaky nasvědčovaly tomu, že by mohlo jít o nachlazení. Pak se ale podle britského deníku The Daily Mail přidaly kromě nevolnosti a zvracení i časté epileptické záchvaty a později byl zjištěn i otok mozku. 

Následné testy, které lékaři provedli, všechny šokovaly. Ukázalo se, že odebrané vzorky jsou podobné vzorkům odebraným z holuba nakaženého virem APMV-1. „Ačkoli nebyla identifikována žádná expozice, je pravděpodobné, že virus byl neúmyslně přenesen přímým kontaktem s holubím trusem nebo infikovanými tekutinami,“ uvedli k případu odborníci.

Nemoc způsobená paramyxovirem typu 1 (APMV-1) způsobuje u ptáků řadu smrtících neurologických symptomů, jako je zkroucení krku, ztrátu hmotnosti, chvění křídel či nemožnost letu, kdy ptáci částečně ztrácejí schopnost létat a pohybují na zemi v kruhu.

Holčička v nemocnici strávila asi měsíc. Bohužel lékaři jí nedokázali pomoci ani nasazenými antibiotiky a antivirotiky a holčička před pár dny ve velkých bolestech zemřela. 

I když se jedná u ptáků o poměrně běžné onemocnění, u lidí je tomu právě naopak. První zdokumentovaný případ infekce APMV-1 byl zaznamenán v roce 1942 v Austrálii. Od té doby bylo hlášeno přibližně 485 případů nákazy u lidí. Dvouletá holčička se stala pátou obětí. Před ní na nákazu virem zemřeli lidé z Nizozemska, USA, Číny či USA.

Video  Zákeřný RS virus: Nebezpečný je především pro děti. Proč kvůli němu končí na JIP?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi