Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Samuel (1) má těžce poškozený mozek: Maminka po další operaci syna věří ve Vánoční zázrak

Autor: Michal Charbulák - 
13. prosince 2023
05:00

Velikým bojovníkem je těžce postižený chlapeček, roční Samuel. Nevidí, nevnímá, jen leží a často se dusí. Přesto maminka Renata (21) věří ve Vánoční zázrak Blesku a doufá, že Samíkovi pomohou nákladné rehabilitace a pomůcky. „Ať můžeme být stále spolu...“

Setkání s redaktory z projektu Vánoční zázrak probíhalo za dramatických okolností. Samík měl právě po další z celé řady operací, dostal vyživovací sondu PEG do žaludku. „Už mohu za ním, pane doktore?“ ptala se v slzách Renata Nentwichová na klinice dětského lékařství Fakultní nemocnice Ostrava.

Samíkova operace se zdařila, přesto se jeho celkový stav nelepší. Když není zrovna v nemocnici, pečuje o něj rodina z Nového Jičína nonstop. „Zvládnout to je pro nás čím dál těžší,“ hlesla Samíkova máma.

Video  Samuel (1) má težce poškozený mozek.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Hadrová panenka

Těžký osud chlapečka se zřejmě začal psát už při samotném příchodu na svět. „Těhotenství probíhalo úplně normálně, jenže při porodu se Samík neotočil správně a jeho hlavička byla pod tlakem, jakým být nemá,“ popisovala Renata Nentwichová. Přesto zpočátku Samík vypadal, že by měl být zdravé miminko. Že je něco špatně, si máma všimla, když bylo synovi 3 a půl měsíce.

„Byl hodně spavý až apatický, hodně zvracel. Jednou ráno syn hodně špatně dýchal, byl jako hadrová panenka, tak jsme zavolali záchranku,“ vzpomněla na těžké chvíle.

Prognóza je vážná

V nemocnici Samík strávil už čtyři měsíce ze svého krátkého života. Lékaři mu mimo jiné našli na mozku hematom.

„Má zavedený V-P shunt (ventil na odvádění mozkomíšního moku), léky a strava jsou mu podávány NG sondou, nejnověji má PEG sondu. Bylo nám řečeno, že bude ležící, nevidomý, odkázaný na nás 24 hodin denně,“ řekla maminka, která ale věří, že se stav chlapečka krůček po krůčku zlepší. Touží po jeho zpětné vazbě.

Renata Nentwichová má s manželem Tomášem (31) ještě starší dceru Elisabet (3), která má brášku moc ráda. „Dcerka je zcela zdravá. Hrozně moc by si se Samíkem chtěla hrát, ale to bohužel nejde,“ smutní maminka.

Každý z příběhů má i své patrony z řad celebrit. Ti pak čtenářům Blesku a Blesk.cz osudy těchto rodin přiblíží. 

Zpěvačka Martina Pártlová(44) 

Jak příběh Samíka vnímá jako máma? „No, chce se mi brečet... Kolikrát si řeknu, že zapomínám na to, že mám to privilegium, že mám zdravé dítě.“ Blesk ji požádal nejen o to, aby se stala patronkou, ale i o pomoc se sdílením tohoto příběhu, protože v současné době, kdy lidé mají hlouběji do kapsy, je výzva k pomoci samozřejmě složitější...

„Vzkázala bych všem, aby přispěli. Nikdy nevíme, kdy my sami budeme potřebovat pomoci. Já ale myslím, že v tomhle jsme my Češi skvělí, že si dokážeme odpustit třeba těch padesát korun, které bychom dali za pivo nebo za kafe.“ „Samuelkovi bych samozřejmě ráda přála úplné uzdravení, což ale bohužel není možné. Mamince, aby to měla jednodušší, aby se vybraly peníze a aby kluk viděl svoji mámu.“

Pomůcky za 150 tisíc

Pro to, aby se Samíkův stav zlepšil, jsou nutné intenzivní rehabilitace. Budou potřeba pomůcky, které si rodina nemůže dovolit. „Jenom kočárek, který jsme pro Samíka po dlouhém hledání konečně našli, stojí 60 tisíc korun. Potřebuje i měřič saturace (okysličování krve – pozn. aut.) a podle doktorů není vyloučeno, že časem aspoň trochu uvidí, takže i speciální brýle,“ vysvětlila Renata Nenwirthová. Peníze z této sbírky tedy půjdou právě na rehabilitační a polohovací pomůcky, na brýle a přístroj na měření saturace. 

„Všem bych předem chtěla moc poděkovat za pomoc, strašně moc nám to ulehčí život a Samíkovi to dodá naději. Speciální kočárek synovi pomůže zpevnit tělíčko, udržet hlavičku, vnímat okolí a kdoví, třeba jednou se posadit. Stále ještě věřím na zázraky,“ uzavřela se slzami v očích.

Dojíždějí 50 km

Jelikož rodina bydlí v Novém Jičíně, je pro ni náročné i dojíždění na různá Samíkova vyšetření a zákroky do porubské Fakultní nemocnice Ostrava. Kvůli tomu je jednou z priorit i pořízení speciální autosedačky, aby to se synem zvládli.

Můžete přispět i vy?

Pokud vás tento příběh zaujal, přispějte a společně uděláme malý zázrak. Jak? Blesk spolu s Doniem (což je sbírková platforma pro všechny, kteří chtějí změnit svůj nebo něčí životní příběh) pro Samíka a ostatní z projektu Vánoční zázrak vytvořil sbírku. Příběhy a návod, jak přispět, najdete konkrétně na:

donio.cz/zazrakblesku