Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mozartův zámek jde do dražby za 300 milionů: Nový majitel koupí získá kapli, kino i hladomornu!

Autor: pma - 
2. prosince 2023
05:00

Na jihu Dolního Rakouska stojí již několik století zámek Stuppach. Na něm v posledních měsících svého života pobýval i geniální virtuóz Wolfgang Amadeus Mozart, který na Stuppachu komponoval operu Requiem na zakázku pro hraběte Franze von Walsegga. Zámek s padesáti pokoji, jde 14. prosince do dražby newyorské aukční síně Sotheby’s. Vyvolávací cena se podle odhadů bude pohybovat kolem 12 milionů eur, v přepočtu za více než 294 milionů korun.

První zmínky o rakouském zámku Stuppach v horském městečku Gloggnitz sahají až do roku 1130. V průběhu staletí prošel objekt částečnými úpravami a to hlavně v 15. a 17. století. V architektuře Stuppachu se tak objevují gotické, renesanční ale i barokní prvky.

Během druhé světové války byla budoucnost nemovitosti značně ohrožena. Nacisté totiž rozhodli, že Stuppach půjde k zemi, aby se jej nezmocnilo Rusko. Zásahem odpovědného důstojníka naštěstí ke zbourání historické památky nedošlo. 

Stuppach navštívil i Napoleon

Jeden z nejúspěšnějších hudebníků historie na zámku pobýval poslední měsíce svého života. V roce 1791 na Stuppachu zkomponoval operu Kouzelná flétna. Na zakázku pro hraběte Franze von Walsegga skládal i operu Requiem, tu kvůli skonu v prosinci téhož roku ale nikdy nedokončil. 

Kromě Mozarta zámek v minulosti navštívily i takové osobnosti jako vojevůdce Napoleon Bonaparte, papež Pius VI. nebo princezna Isabela Bourbonsko-Parmská. Objekt sloužil k setkáním představitelů z politiky, umění či obchodu. V posledních dekádách se Stuppach stal místem pro střetávání těch nejurozenějších šlechtických rodin z celého světa.

50 luxusních pokojů 

Zámek v posledních letech měli v rukou soukromí majitelé. Ti se historický objekt rozhodli prodat. Podle informací webu s nemovitostmi Top Ten Real Estate se dražba Stuppachu uskuteční 14. prosince v newyorské aukční síni Sotheby’s. Vyvolávací částka by se měla podle odhadů bude pohybovat kolem 12 milionů eur, v přepočtu více než 294 milionů korun.

Nový majitelé si budou na Stuppachu žít opravdu až královsky. K dispozici budou mít 50 luxusních pokojů. Na zámku je také kino, několik sálů, jídelen, knihoven, ale i kaple či hladomorna. V ceně Stuppachu je dále zahrnuto i zážitkové divadlo, klubový salonek nebo zámecký obchod.

Video  Geniální talent W. A. Mozart. Češi ho zbožňovali, ve Vídni umírá v osamění a bídě  - Videohub
Video se připravuje ...

Milan Pravda ( 3. prosince 2023 04:29 )

pma,zase trapny vykon.Requiem - opera? Za co Vas Blesk
plati? Za ostudu !?

helena labatut ( 2. prosince 2023 08:34 )

Od kdy je Requiem opera? Snad jen v italštině.

Zobrazit celou diskusi