Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Natálie (†23) prohrála boj s anorexií: Rodiče se navzájem obviňují z její smrti!

Autor: jel - 
17. října 2023
05:00

Třiadvacetiletá Natálie Hricová roky bojovala se zákeřnou mentální anorexií. Na problémy tohoto závažného psychického onemocnění navíc upozorňovala na sociální síti. Koncem září bohužel po letech náročný boj s nemocí prohrála. Její rodiče se nyní obviňují z toho, kdo za její smrt může.

V poslední době Natálie vážila pouhých 20 kilogramů při výšce 160 centimetrů. Na instagramu uváděla, že její nejnižší váha byla 19,5 kilogramu. O smrti mladé influencerky informovala její kamarádka Gabriela.

„Natálka včera prohrála svůj dlouhý boj s anorexií. Bylo jí pouhých 23 let. Dlouhé roky jsme všichni věřili na zázrak, že se z toho dostane. Anorexie byla silnější,“ napsala 28. září na instagramu. Dodala také výzvu, aby lidé nebrali tuto závažnou poruchu přijmu potravy na lehkou váhu. 

Rodiče mladé ženy se nyní navzájem obviňují. Otec Natálie se ozval slovenskému deníku Nový Čas s tím, že podle něj dívce matka a otčím ubližovali. „To dítě tam nemělo žádnou lásku ani pochopení od své vlastní matky, která byla zodpovědná za Natálčin život, zdravotní stav a výchovu a která jí stále nadávala, aby už konečně zdechla, že ji dá spálit,“ napsal otec v šokující zprávě. 

Máma ale toto tvrzení odmítá. Novému Času řekla, že je to pouhá lež. „Nemám teď sílu se obhajovat, je to na dlouhé povídání. Prožívám nejhorší období života,“ uvedla. Problémy u Natálie začaly už v deseti letech. „Já jsem byla vlastně ta zlá, protože jsem ji nutila do jídla a zavírala na psychiatrii, otec celou dobu její léčbu bojkotoval,“ dodala matka.

Nicméně sama Natálie v minulosti otcova slova potvrdila. „Právě, když jdu obědvat, mi mamka řekla, že už si dva roky přeje, abych zemřela. Tak moc mě to bolí, protože mám svou mámu nejraději na světě,“ svěřila se před časem na sociální síti mladá žena a připojila k textu fotku zeleniny, kterou se chystala jíst. 

„To, co jsem řekla, tvůj mozek nikdy nepobere. Ničíš sebe a také nás. Toto není žádný život, jen prožívání, tohle je koloběh několik let,“ reagovala tehdy matka.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Uživatel_5461078 ( 4. prosince 2023 00:38 )

Rozhovor s Natkou (asi rok starý): http­://www­.blo­gerky­.cz/bl­ogy/­pris­pevek­/448109

Uživatel_5461078 ( 3. prosince 2023 16:33 )

Je mýtus, že holky s podváhou chtěly/chtějí vypadat jak modelky a být modelkami. Až na výjimky (a samozřejmě nepopírám, že přímo v branži může být ten výskyt anorexie větší). Ono asi i záleží, kam člověk směřuje pozornost, jestli vidí svět jen jako místo, kde se tlačí na to být perfektní (nebo ne). Vídám i reklamy, například, kde jsou "obyčejné holky".

Uživatel_5461078 ( 3. prosince 2023 16:11 )

Pokud bychom šli do důsledku - ano, může si za to sama. Jenže tam hraje roli strašně moc věcí. Znám to na sobě... všechno začalo nevinně, že jsem jen chtěla jíst trochu zdravěji a chtěla malinko zhubnout, protože se mi v pubertě začaly dělat už ďolíčky na zadku (ale nebyla jsem nějak tlustá, vývojově normální váha, asi 48, max 49 kg na 160 cm), jenže člověku se to v jednu chvíli začne jak kdyby líbit a najednou v tom lítá, ani neví jak. Nevidí se objektivně. Já měla teda ještě dost "rozumu", abych ty poznámky druhých, co se pořád stupňovaly (o tom, jak jsem hubená) brala v potaz a opravdu mě v jednu chvíli i děsilo, když si mě terapeutka postavila na váhu a řekla "vy těch 40 kilo ani nemáte, to bude tak 39, máte oblečení". Nikdy jsem to nenechala zajít až takhle do extrému... Možná je to i jakási forma trestu (zase může být z vícero důvodů), když v tom člověk pokračuje. Ale je to jak mít v hlavě hlas další osoby, co vám něco našeptává a musíte si uvědomit, že tohle nejste vy! Celé tyhle poruchy příjmu potravy bývají cestou k sebelásce... ikdyž spletitou...

Uživatel_5461078 ( 3. prosince 2023 15:56 )

Ten komentář jsem četla. Říkala jsem si, že máma si pro ni přeje jen to nejlepší a tedy řekla to proto, že nechce, aby trpěla, a protože cítí zoufalství, že jí nemá jak pomoc. Údajně jí nadávala i do p*č. Na jedné straně anorektičky mají tendenci jak kdyby zveličovat, co se jim stalo/děje (jsou v roli oběti), na druhé straně si Natálie rozhodně zasloužila, aby jí někdo naslouchal a bral vážně i tohle, co řekla. Asi bychom se shodli, že si to máma mohla odpustit, protože to může člověku ublížit, asi jako kdyby jí někdo říkal, že je tlustá. Ale obviňovat se nikomu (ničemu) nepomůže.

Martin Kos ( 17. října 2023 23:27 )

Žádná nemoc!!!! Jsou to blbky!!! Od kdy je anorexie nemoc!!!!! Anorexii si ty krá-vy vyvolají sami tím, že nechtějí žrát !!!!

Zobrazit celou diskusi