Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novopečená maminka (27) krátce po porodu málem zemřela. Z vyrážky na břiše se vyklubal masožravý virus!

Autor: pma, inf - 
31. května 2023
20:58

Sedmadvacetiletá Britka Charleigh Chattertonová přivedla na konci dubna na svět vytouženou holčičku Alessiu. Porod proběhl bez sebemenší komplikace. Po necelém týdnu se novopečené mamince na břiše objevila podivná vyrážka. Po sérii vyšetření se Britka dozvěděla děsivou zprávu. Lékaři ženě diagnostikovali vzácnou a smrtelnou chorobu - nekrotizující fasciitidu.

Koncem dubna se mamince Charleigh a tatínkovi Liamovi ve Velké Británii narodila dcerka Alessia. Porod proběhl bez větších komplikací a prvorodička se těšila, že se z prostředí nemocnice přesune s dcerkou domů za otcem.

Jenže týden po porodu se novopečené mamince na břiše objevila zvláštní vyrážka. „Můj snoubenec zavolal porodní asistentky a ty mi doporučily, abych s tím šla raději na kontrolu,“ popsala pro britský deník The Mirror Charleigh.

Vysoká úmrtnost

Po sérii testů lékaři mamince museli oznámit děsivou diagnózu. „Poslali mě na vyšetření CT a krátce poté jsem dostala zprávu o tom, že mám v těle nekrotizující fasciitidu,“ vysvětlila Britka. „Tato bakteriální infekce může být velmi vážná a život ohrožující, pokud není zachycena včas,“ popsal onemocnění Martin Mansfield, zástupce hlavního lékaře z Colchester Hospital.

Infekce postihuje tkáň pod kůží a často vede i k jejímu poranění. I proto se infekci často přezdívá „masožravý virus“. Úmrtnost se při nakažení touto infekcí pohybuje mezi 11 až 22 procenty. Když se žena dozvěděla o smrtelnosti tohoto onemocnění, měla velký strach. „Bála jsem se, že už nikdy neuvidím svojí dceru,“ přiznala Britka.

Přišla o kusy tkáně

Začátkem května absolvovala sérii operací. Po nich mladé mamince zůstaly v těle dvě velké otevřené rány. Lékaři totiž Charleigh museli vyříznout dva velké kusy mrtvé tkáně, kterou rychle rostoucí masožravá bakterie požírala. Po několika dnech mohli zdravotníci rány konečně zašít.

V současné době je žena konečně doma u své holčičky a snoubence. „Určitě mi z toho na těle zůstanou nějaké jizvy, ale je mi jedno, s kolika jizvami budu žít. Jsem prostě šťastná, že můžu žít,“ nechala se slyšet zachráněná maminka.

Video  Legionella. Co to je, jaké má příznaky a jak se léčí?  - Videohub
Video se připravuje ...

levandulova ( 1. června 2023 07:07 )

To je masozrava bakterie vy tupouni 🤦‍♀️

Zobrazit celou diskusi