Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skutečné životy: Jock Ewing přišel tragicky o dceru, sám zemřel během natáčení!

Autor: mc - 
2. února 2023
05:00

Čeští diváci budou Jima Davise znát patrně jen jako Jocka Ewinga z populárního seriálu Dallas. Za svou téměř 40letou kariéru si ale zahál ve více jak stovce filmů a další bezmála stovce seriálů. Od svých mladých let byl neuvěřitelně sympatický a jeho vyřídilka mu v Hollywoodu zařídila roli i slušný plat. Vedl dobrodružný a spokojený život, až do chvíle, kdy do něj zasáhla tragédie.

Jim Davis se narodil ve státe Missouri, který má ke kovbojům divokého západu opravdu hodně daleko. Přesto se od rodinného podnikání v pohřebnictví dostal záhy po dokončení školy k rodeu. Zde se projevila jeho přátelská nátura a výřečnost a brzy se z něj stal prodejce - nejdřív nabízel auta, později pracoval pro texaskou rafinerii. Firma ho nakonec poslala i do Hollywoodu, aby vyjednal smlouvu na motorové oleje s místním autoservisem. A tím se pro Davise všechno změnilo.

Video  Skutečný osud Jocka Ewinga. Jedinou dceru mu osud krutě vzal.  - Videohub
Odemknout video

Zatoužil po herecké kariéře, a když si něco vzal do hlavy, tak už nebylo cesty zpět. Ve 40. letech měla valná většina „talentů“ problém sehnat i obyčejného agenta, natož rovnou práci, ale Davis místo aut a motorových olejů prostě začal prodávat svou osobnost. Dokonce si ještě před nějakou větší rolí dokázal vymínit, že bude pobírat týdenní plat ve výši 250 $ (místo nějakých 70 $, které herci běžně dostávali), což bylo na svou dobu skutečně hodně peněz.

Téměř třicet let se Davis objevoval ve filmových westernech, zahrál si dokonce i Sedmi statečných. Jeho role byly ale spíš malé a nikdy mu nepřinesly velkou slávu. Ta přišla až se seriálem Dallas v roce 1978. Ještě předtím se ale musel vypořádat se svou největší životní ztrátou. V roce 1970 mu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.