Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rybníky začínají pomalu zamrzat: Co dělat, abyste neskončili v studené koupeli?

  • Autor: štt - 
    1. 12. 2022
    18:46

    S končícím listopadem se začínají teploty přibližovat k nule a v noci hodnoty klesají až pod bod mrazu. Přestože první známky ledu lze zatím sledovat pouze v kalužích, brzy přijde čas, kdy zamrznou i menší jezera či rybníky. Připomeňte si, kdy je vhodné vyrazit bruslit a také jak se chovat, když se pod vámi nebo vašimi blízkými propadne led. V článku dále naleznete několik tragických případů, ke kterým za posledních zim došlo.

  • 1.Lednový incident v Pardubicích

    Na začátku letošního roku ve studené vodě skončil čtrnáctiletý chlapec z Pardubic. Spolu s dalšími bruslaři se vydal na Matiční jezero, aby vyzkoušel tloušťku ledu. Chlapce se podařilo zachránit a zasahující hlídka jej celého mokrého odvezla domů.

    Přestože mnozí bruslaři byli přímými svědky incidentu, neodradilo je to a v bruslení pokračovali vesele dál. Tloušťka ledu při tom dosahovala pouze dvou centimetrů. Pro bezpečný pohyb odborníci doporučují sílu ledu minimálně dvanáct centimetrů.

    Tenký led na Matičním jezeře v Pardubicích. Propadl se do něj čtrnáctiletý chlapec. Tenký led na Matičním jezeře v Pardubicích. Propadl se do něj čtrnáctiletý chlapec. | MP Pardubice

  • 2.Pět dětí skončilo pod ledem v Žamberku

    Bohužel takové štěstí neměl chlapec z Žamberku. V březnu 2021 se trojice malých kluků propadla pod led. Ihned si jich všimli dvě starší dívky, které topícím se přispěchali na pomoc, avšak taky skončily ve studené vodě. Pomoc zavolal až náhodný svědek, který kolem oploceného areálu procházel. Po dobu, než na místo dorazili záchranáři, se dětem snažil pomoct, ale nakonec taky skončil ve vodě.

    Na místě zasahovali tři záchranné vrtulníky spolu s policisty a hasiči, kteří k vylovení použili člun. Všech pět dětí ve věku mezi osmi až třinácti lety skončilo v nemocnici. Jedno z nich bohužel vážným zraněním podlehlo.

    Pod dětmi v Žamberku se probořil led. Pod dětmi v Žamberku se probořil led. | HZS Pardubického kraje

  • 3.Podchlazený muž se probral z klinické smrti

    Petr z Prachaticka si šel den před koncem roku 2020 zabruslit. Jezdil svou oblíbenou trasu kolem Křišťanovického rybníku, když se pod ním propadl led. V okolí se zrovna nacházeli kolemjdoucí, kteří ihned zavolali o pomoc. Na místo dorazil i vrtulník, který devětadvacetiletého muže zavezl do nemocnice. Při přeletu však došlo k zástavě srdce.

    V nemocnici pak bojovali o život mladého muže lékaři a sestry, kteří podchlazeného museli napojit na mimotělní oběh. Jeho tělesná teplota činila pouhých 26 stupňů. Přestože přes sto minut nevykazoval žádné známky života a doktoři se obávali nejhoršího, nakonec se probral. Jako zázrakem si neodnesl žádné doživotní následky.

    Petr se propadl pod led, hodinu a půl byl ve stavu klinické smrti. Petr se propadl pod led, hodinu a půl byl ve stavu klinické smrti. | Reprofoto ČT Jihozápad

  • 4.Manželka hokejisty skončila pod ledem

    Loňský březen došlo ještě k jedné tragédii kvůli tajícímu ledu. Kapitán třineckých Ocelářů Petr Vrána přišel o svou manželku Lindsey, pod kterou se propadl led. Osmatřicetiletá žena byla na procházce se svým psem, když se jí zaběhl na zmrzlou plochu. Při záchraně zvířete skončila v mrazivé vodě.

    Přestože na místo ihned přiletěl vrtulník, po ženě nebylo ani stopy. Záchranářům trvalo více než hodinu, než ženu pomocí člunu našli. Rodina měla u nádrže Slezská Harta chatu, kde často trávila svůj volný čas. Kvůli tragédii byl odložen i hokejový zápas mezi HC Oceláři Třinec a HC Verva Litvínov.

    Lindsey (†35), manželka kapitána třineckých Ocelářů Petra Vrány, se utopila ve vodní nádrži Slezská Harta. Probořil se pod ní led, když zachraňovala psa. Bohužel ani záchranáři ji nedokázali pomoci. Lindsey (†35), manželka kapitána třineckých Ocelářů Petra Vrány, se utopila ve vodní nádrži Slezská Harta. Probořil se pod ní led, když zachraňovala psa. Bohužel ani záchranáři ji nedokázali pomoci. | JSDHO Dvorce

  • 5.Pravidla při propadnutí ledem

    Máme pro vás pár doporučení, na co si dát pozor, abyste se vyhnuli nechtěné ledové koupeli:

    • Bezpečná síla ledu je minimálně 10 cm pro jednotlivce a 20 cm pro skupinu lidí. Led by měl mít namodralou barvu.
    • Uvědomte si, že tloušťka ledu není konstantní po celé ploše vodní hladiny, zeslabený led bývá zejména v místě přítoků, odtoků a také v místě nečistot, spadaného listí apod.
    • Zvýšené opatrnosti dbejte na ledové ploše pokryté sněhem nebo kalužemi.
    • Myslete i na to, že do ledu jsou často prosekány otvory nebo je zeslaben kvůli provzdušňování vody pro ryby. K těmto místům se vůbec nepřibližujte.
    • Nikdy nezůstávejte při bruslení a pohybu po ledě sami, zejména děti by měly vždy informovat rodiče o místě bruslení.

    Co dělat, když se propadnete?

    Nepanikařte. Otočte se do směru, odkud jste přišli, natáhněte ruce nad pevný povrch a kopáním nohou se snažte vysunout na pevnější led. „Na jaře a v předjaří je riziko, že led už není dost pevný a bude se pod vámi bortit a odlamovat,“ varuje vodní záchranářka Adéla Černá. Když se dostanete ven, zůstaňte ležet, abyste váhu rozložili a odkutálejte se od díry. Plazte se směrem, odkud jste přišli.

    Co se děje s tělem ve vodě?

    Nejdříve přichází teplotní šok, ztuhnutí a dezorientace. Může docházet ke křečím, v závislosti na krevním oběhu k ochabování svalů, včetně těch dýchacích. Člověk se nejdříve třese, pak přestává, dochází k poruchám vědomí.

    Postupně slábne i schopnost volat o pomoc, přichází stav bezvědomí, poruchy srdečního rytmu, zástava dechu a smrt. „Trénovaný člověk, otužilec, může ve vodě vydržet desítky minut, u netrénovaného jedince to mohou být i jen čtyři minuty,“ připomíná záchranářka.

    Video  Hasiči cvičili v ledové vodě.  - Hasiči Varnsdorf
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi