Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel zahradník československých prezidentů Václav Kefurt (†88): Husák ho z Hradu vyhnal, první dáma mu vyprávěla o mučení

Autor: rc - 
24. listopadu 2022
11:56

Václav Kefurt (†88) do Královských zahrad Pražského hradu přišel jako zahradnický učeň a zůstal tam přes čtyřicet let. Zahradníka dělal za několika prezidentů, například Gustava Husáka, za jehož vlády měl ale prý vstup do Královských zahrad paradoxně zakázán. Často pak přicházel do styku s prvními dámami. Zažil heydrichiádu a účastnil se posledního všesokolského sletu v roce 1948. Nyní se však objevila smutná zpráva. Václav Kefurt zemřel ve věku osmaosmdesáti let.

„Smutná zpráva,“ stojí na začátku příspěvku, který se začal šířit na Facebooku. „Zemřel Václav Kefurt slavný zahradník pražského hradu, kde pracoval pro řadu prezidentů. Byl dlouholetý pěstitel bonsají, vystavoval na všech výstavách, které pořádal Petr Herynek předseda Pražské bonsajistické společnosti,“ oznámil v příspěvku majitel Japonské zahrady Oleško Václav Wiesner s tím, že se poslední rozloučení bude konat v pondělí 28. listopadu v pražských Kobylisích.

Heydrichiáda i všesokolský slet

Václav Kefurt se narodil do zemědělsko-zahradnické rodiny 22. října 1934. Od malička pomáhal v hospodářství a nakonec šel i on sám v šlépějích svých předků a stal se zahradníkem. Jeho rodina hospodařila v pražské Tróji přes sto let. Vyrůstal v těžké době druhé světové války a sám zažil události, které následovaly po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Viděl jsem výbuch a oblak kouře. Jeden německý důstojník a tři vojáci s puškami pak prohledávali jednu usedlost pod druhé, rodiče museli otevírat skříně, všechno prolezli. Vyhrožovali, že každý desátý muž z Prahy 8 bude zastřelen,“ zavzpomínal pro Paměť národa. V roce 1948 se dokonce zúčastnil prvního poválečného a posledního sletu organizovaného nezávislým Sokolem.

Zahradník prezidentů

Rodák z pražské Tróji přišel do Královských zahrad Pražského hradu jako učeň a vypracoval se na hlavního zahradníka. Na Pražský hrad nastoupil v šestnácti letech v roce 1950 a odešel po víc než pětačtyřiceti letech. „Na Hradě to byl strašný režim. Strašný. Všechno dělali tajní, hlídali. Byli hrozně protivní. I se mnou chodil policajt. Seděl před pracovnou přede dveřmi, jakmile jsem vylezl ven, šel se mnou,“ popsal začátky svého působení pro Paměť národa. Manželka Klementa Gottwalda se prý snažila dohnat oblíbenou první dámu Hanu Benešovou. „Chtěla, aby k ní lidé měli stejnou úctu. Nechala si říkat Milostpaní: ´Milostivá paní ruku líbám´. To bylo anekdot na její osobu. Zato Gottwalda jsem viděl až k rakvi,“ dodal Kefurt.

Před 80 lety povraždili nacisté stovky statečných Čechů: První popravy trvaly 9 hodin

Zažil i Pražský hrad za Antonína Zápotockého, za jehož působení prý z Hradu zmizeli tajní policisté a zaměstnanci prezidenta i jeho první dámu měli poměrně v oblibě. První dáma Marie Zápotocká se mu svěřila s tím, že se bojí mučení na Krymu. „Jezdili na prázdniny na Krym na dovolenou. Jak tam mučili lidi, že je nechali sednout na bambus a ten je prorůstal a takové. Měla z toho hrůzu. Ukazovala mi tady, nad kolenem, jak seděla na židličce, přišla vlna, srazila ji, a jak tam má ještě modřinu od té židličky,“ řekl.

Za prezidentování Antonína Novotného už byl vedoucí zahrad. S první dámou Boženou Novotnou prý přišel často do styku, rodina měla chatu na Orlíku, o níž se rovněž starali. „Když přišla nějaká návštěva a řekla třeba: ´Tady to je hezký koberec´, tak ho nechala stáhnout a dala jim ho. Nebo když skončila recepce a byly tam azalky, které jsem přebral po mých předchůdcích – to byly stalé rostliny nechala návštěvu olamovat květy. Takhle ona postupovala,“ popisuje život na Hradě za doby Novotného. Velké změny nastaly v roce 1975, kdy do úřadu prezidenta nastoupil Gustáv Husák a s tím přišlo i další uzavíraní Hradu. Královské zahrady se uzavřely nejen pro veřejnost, ale dokonce i Václav Kefurt do nich měl zakázaný přístup.

„Měl jsem zákaz vstupu do Královské zahrady. Zároveň jsem byl předseda inventurní komise. Řekl jsem, že inventuru nepodepíšu, když to nevidím,“ uvedl Kefurt. Jako zahradník Pražského hradu zažil ještě Václava Havla, ovšem poté, po téměř pětačtyřicetiletý letech se rozhodl odejít. „Já jsem to dělal poctivě, ale už mi to lezlo na nervy,“ uvedl Kefurt. Do důchodu se rozhodl odejít v roce 1994. Ještě předtím, než opustil zahrady, se sešel s prezidentem. „Poděkoval za práci. Potěšilo mě to. Ptal se mě na moji práci, na kolegy. Ptal se, jak jsem to tam mohl vydržet,“ uzavřel.

Video  Úspěšný atentát na „druhého Heydricha“. Příběh vraždy vysokého důstojníka SS Augusta Gölzera  - Videohub
Video se připravuje ...

Skeptik ( 4. března 2023 13:28 )

Přijde mi, že tahle práce asi bude docela namáhavá. Na rozdíl od jiných lidí na Hradě, tady to není o tom, že si mě sem někdo natahal, abych měl zadarmo plat, případně umožnil různé intrikování z hradní pozice. Že tady to je o práci, stejně jako by pracoval někde jinde. Nějaké rytí záhonů, přesazování a já nevím co ještě, to se prostě musí udělat. Zkrátka pořádná dřina, asi nic moc placená.

Skeptik ( 27. února 2023 23:53 )

Milý pane, mně jistě nic dokazovat nemusíte, ale píšete veřejně, čte to možná hodně lidí, takže něco byste mohl vysvětlit jim. Pokud jste uvedl, že jste pana K. znal, tak je to skvělé. Taky je skvělé, že s ním máte dobré zkušenosti jako s bývalým kolegou nebo spíš šéfem. Já se jen polekal toho psaní o popeláři a potom ty výrazy - co jako nebyl - co píšete ve druhé větě. On snad nikdo netvrdil, že byl h. nebo l. - výrazy nechci opakovat.

Jinak jsem si jedné věci nevšiml, myslel jsem, že to píšete jako anonym, což nebyla pravda. Uvádíte jméno, jen psané dohromady, a já toto přehlédl. Tak je určitě v pořádku, že na něj vzpomínáte v dobrém.

radkomuller ( 26. února 2023 17:34 )

Mily pane. Pana Kefurta jsem znal a to vam dokazovat nemusim. Pracoval jsem s nim. Byl muj kolega. Mel sve vlastni skleniky v Troji . Pestoval krasne orchideje a choval andulky. A kdyz nekoho neznate tak se k nemu prosim nevyjadrujte. Je mi 70 let a fakt nemam potrebu lhat. Mejte se hezky .

Skeptik ( 26. února 2023 13:10 )

Ale jděte, vždyť jste ho neznal. Kdyby byl popelář, tak o něm nic psát nebudou. Zastáváte se ho, ale fakticky nevíte, jaký on byl. Co že jako nebyl a že byl ke každému slušný. Pokud jste ho znal, tak proč píšete jako anonym?

radkomuller ( 24. listopadu 2022 18:02 )

Pan Kefurt byl vyjimecny clovek a i kdyby byl popelar tak urcite stoji za vzpominku a uctu. NIKDO a opakuji nikdo nikdy o nem nemuze rict ze byl hajzl ci lump. Byl slusny ke kazdemu cloveku a bylo mu docela fuk kdo to je. Smekam pane Kefurte.

Zobrazit celou diskusi