Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zázračná dvojčata se narodila ze zmražených embryí: Na příchod na svět čekala 30 let

Autor: jel - 
29. listopadu 2022
10:33

Dne 31. října 2022 se v Oregonu v USA narodila dvojčata Lydia a Timothy Ridgewayovi. Ta se narodila z embryí, která byla zmrazena 22. dubna 1992. Je možné, že se jedná o nejdéle zmrazená embrya, z nichž se nakonec skutečně narodila miminka. 

Tři desetiletí čekala embrya ve skladu uchovaná v kapalném dusíku při teplotě dosahující okolo téměř 200 stupňů pod nulou. Před třiceti lety anonymní padesátiletý muž a čtyřiatřicetiletá žena nechali embrya zmrazit. V roce 2007 se ale dvojice rozhodla je darovat Národnímu centru pro darování embryí v Knoxville v Tennessee, aby je mohl použít jiný pár. 

„Nikdy jsme nebyli rozhodnuti, kolik dětí chceme. Když jsme se dozvěděli o adopci embryí, říkali jsme se, že je to něco, co chceme udělat,“ popsal otec dvojčat Philip pro CNN. Pár má kromě nově narozených dvojčat ještě čtyři další děti ve věku 8, 6, 3 a necelé 2 roky. „Jsou to vlastně naše nejstarší děti, i když jsou naši nejmenší,“ doplnil otec.

Americká společnost pro reprodukční medicínu k tomu dodala, že adopce je sice termín, který se hovorově pro tento proces používá, nicméně se o adopci jako takovou nejedná. Adopce se týká živých dětí, dárcovství embryí je proces, kdy se embrya od jiného páru přenesou k do jiné ženy. 

Odbornice doktorka Sigal Klipsteinová uvedla, že je to výhodná možnost pro páry, které mají problém s početím. Proces je finančně méně nákladný než klasické umělé oplodnění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi