Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Utajený americký strýček „Josef Stančák“ (†87) po sobě nechal balík: Dědicové čtvrt miliardy jsou i v Česku!

Američan po sobě zanechal v přepočtu více než čtvrt miliardy korun. Dědili i Češi.
Američan po sobě zanechal v přepočtu více než čtvrt miliardy korun. Dědili i Češi.  (Autor: Pircey and Associates Ltd)
Autor: yks - 
29. října 2022
05:00

Váš strýček v Americe Vám zanechal jmění. Tak začínají obvykle slova podvodných e-mailů, kterými zloději zkoušejí vybílit účty nic netušících nešťastníků po celém světě. Tentokrát je to ale pravda. Nenápadný a skromný Američan s podezřele slovansky znějícím jménem Joseph Stancak (†87) během svého života nashromáždil majetek dosahující v přepočtu 270 milionů korun. Protože neměl přímé dědice, jmění bylo rozděleno mezi 119 vzdálených příbuzných, kteří ho v životě neviděli. A někteří z nich jsou i z Česka!

Bydlel v domečku v Chicagu. Žil skromně a domácí opravy si dělal sám. Američan Joseph Stancak zemřel doma, krátce před Vánoci 2016 v požehnaném věku 87 let. Neměl manželku ani děti, přežil všech šest svých sourozenců a podle sousedů to byl tichý a nenápadný člověk. O tom, co bylo dál, píše web Morning Star s odvoláním na chicagský lokální portál Block Club Chicago.

Protože nezanechal žádnou poslední vůli, jeho majetek zůstal nedotčen až do chvíle, kdy v roce 2019 začaly podílové fondy vyplácet jeho investice a hledat, komu vlastně investované peníze vyplatit. Jak totiž vyšlo najevo, Stancak po sobě zanechal jmění ve výši 11 milionů amerických dolarů, tedy téměř 270 milionů korun. Jedná se patrně o dosud nejvyšší částku, kterou bylo nutné tímto způsobem rozdělit.

Chopil se toho tým právníků a začal vyhledávat vzdálené Stancakovy příbuzné. Právníci jich našli 119 a každému z nich v průměru příslušela suma ve výši zhruba 60 tisíc dolarů (zhruba 1,4 milionu korun). Jedná se přitom o lidi, kteří Stancaka v životě neviděli a pocházejí z celé řady zemí. Jsou mezi nimi dědicové z USA, Kanady a také z Evropy, včetně Velké Británie, Německa, Polska, Slovenska a z České republiky.

Rudy Quin, prezident společnosti, která se o výplatu dědictví starala, uvedl, že nikdo nemá ponětí, jak se Stancakovi podařilo přijít k penězům, ani to, jak se mu je podařilo během let investovat natolik dobře, že nashromáždil takové jmění. Podle něj utratil jen malou část svého majetku, a to zejména při nákupu lodi, která nese jméno „Easy“ (tedy snadný, jednoduchý, lehký, bezstarostný).

Video  Tragické osudy výherkyň v loterii  - Videohub
Video se připravuje ...

diskutujici ( 29. října 2022 08:46 )

To by se u nás stát nemohlo. Aby důchodce byl takto "za vodou" a aby někdo pak hledal nějaké. byť vzdálené, příbuzné.

Zobrazit celou diskusi