Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Budoucí učitelka (†21) zemřela na vzácný typ rakoviny: Lékaři ji dlouho utěšovali, že se není třeba čeho obávat

Autor: štt - 
29. května 2022
05:35

Mladá Britka na svém těle pozorovala malou bulku. Přestože ji doktoři přesvědčovali, že se nemá čeho obávat, výrůstek se zvětšil. Později jí diagnostikovali zákeřný typ rakoviny kostí. Krátce před svou promocí zemřela.

Jednadvacetiletá studentka pedagogiky Jenna Patelová na svém těle zpozorovala malou bulku. Lékař ji utěšoval, že „se není třeba čeho obávat“. Brzy se však zduřenina začala zvětšovat. Po bližším prozkoumání jí doktoři diagnostikovali Ewingův sarkom – vzácný typ rakoviny napadající kosti a okolní měkké tkáně. Po dlouhém a vytrvalém boji nakonec onemocnění podlehla. Tento rok ji čekala promoce, informoval server The Mirror.

K tragické události se vyjádřil Jennin bratr Liam. Novinářům sdělil, že jeho starší sestra si odmalička přála stát se učitelkou. Její hlavní povahovou vlastností byla empatie. „Jenna se vždycky starala o to, aby ostatní byli v pořádku, a teprve potom o sebe,“ dodal.

Po ukončení studia na Turtonské střední začala Jenna studovat učitelství na Edge Hill univerzitě. Během druhého roku studia si však všimla bulky na horní části ramene. Lékaři jí však uklidňovali, že se nemusí ničeho obávat. Až v červenci loňského roku přišli s novou hrozivou diagnózou. Ve stejné době otec Manish vyhrál nad rakovinou mozku, která jej po několik let sužovala.

Zatímco se blízcí obávali nejhoršího, Jenna si zachovala pozitivní pohled na svět. „Nechtěla se jen tak vzdát. Šlo jí hlavně o to, aby všichni kolem ní byli šťastní,“ vysvětlil sedmnáctiletý Liam. Po stanovení diagnózy dívka ihned podstoupila chemoterapii a zúčastnila se i klinické studie. Léčba nakonec nezapůsobila a rakovina se rozšířila do plic. Pouhé dva týdny před smrtí lékaři Jenně a jejím blízkým oznámili, že už nemohou nic dělat.

Jennina rodina chce nyní zvýšit povědomí o Ewingově sarkomu. Založili proto stránku na GoFundMe, která má za cíl shromáždit finanční prostředky na podporu organizace Ewing's Sarcoma Research Trust, která financuje výzkum této nemoci. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi