Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Houstone, máme problém! Po explozi na modulu Apollo 13 bojovali 4 dny o přežití. Zázrak se odehrál před 52 lety

Autor: ČTK, rix - 
14. dubna 2022
19:29

Jednalo se o nejdramatičtější situaci v historii kosmonautiky. Přitom se lety na Měsíc v době startu Apolla 13 už pomalu měly stávat rutinou. Místo velkolepého přistání ale přišel boj o holý život! Trojince astronautů Lovell, Haise a Swigert se před 52 lety postarala o naprostý zázrak. I přes výbuch jedné z kyslíkových nádrží v černočerném vesmíru se jim podařilo s vesmírnou lodí dostat zpět na Zemi. 

Apollo 13 bylo sedmým pilotovaným letem stejnojmenného vesmírného programu USA. Posádku lodi tvořili velitel Jim Lovell (jeho matka měla české kořeny), Fred Haise a John Swigert. První dny letu šly hladce, 13. dubna se ale v řídícím středisku z reproduktorů ozvalo: „Houstone, máme tu problém.“ Apollu 13 totiž vybuchla jedna z kyslíkových nádrží a následky byly vážné. Hlavní starostí tří mužů na palubě se tak rázem stalo, jak misi vůbec přežít.

„Po explozi kyslíkové nádrže služebního modulu se kolem rozptýlily tisíce částeček. Navigace byla velmi ztížená. Zvyšovala se také koncentrace kysličníku uhličitého v kabině. Dalším problémem, který bylo třeba vyřešit kvůli správné navigaci k Zemi, se stalo manévrování lunárním modulem, na kterém byla připojena servisní část. Museli jsme se naučit znovu řídit,“ zavzpomínal Lovell pro Lidové noviny v roce 2000, když navštívil Českou republiku.

Cesta k záchraně posádky Apolla 13 vedla přes intenzivní komunikaci s řídícím střediskem v Houstonu, které o návrat astronautů bojovalo čtyři dny. Odborníci se mimo jiné rozhodli využít pro návrat poškozené lodi gravitační sílu Měsíce. Klíčové také bylo, zda při sestupu vůbec vydrží tepelný ochranný štít. Vše ale nakonec dobře dopadlo a posádce se podařilo takřka nemožné - Lovell, Haise a Swigert 17. dubna 1970 přistáli ve vlnách Pacifiku, kde už na ně čekala loď.

Dramatický příběh inspiroval v roce 1995 hollywoodského režiséra Rona Howarda k natočení filmu Apollo 13. Vycházel přitom z Lovellových zážitků, které popsal v knize Ztracený Měsíc. Divácky úspěšný snímek, v němž roli Lovella ztvárnil Tom Hanks, získal dva Oscary. Sám Lovell si zahrál epizodní roličku kapitána letadlové lodi, na které po napínavém letu posádka skončila.

Video  Artemis I: Návrat k Měsíci.  - NASA
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi