Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dívku (9) prodal otec jako dětskou nevěstu: Před násilnickým manželem ji zachránila neziskovka

Autor: rc - 
3. prosince 2021
13:42

Příběh devítileté afghánské holčičky šokoval celý svět. Otec Parwany Malikové Abdul se ocitl v bezvýchodné situaci, a tak se uchýlil k těžko představitelnému činu. Rodina žila v táboře pro vysídlené osoby a neměla peníze na jídlo. Muž se proto rozhodl, že svou dceru prodá jako dětskou nevěstu. Dívku se před strašlivým osudem rozhodli zachránit pracovníci neziskové organizace Too Young to Wed (Příliš mladé na svatbu) a dívku i s matkou a sestrami odvezli do chráněného domu.

Parwana s příbuznými přežívala ze dne na den v táboře pro vysídlené lidi v afghánské provincii Badghis poblíž města Qala-e-Naw v severozápadním Afghánistánu. Lidé v provizorních obydlích se snažili uživit své rodiny. Tento problém měl právě i otec Parwany Malikové.

Roztomilá dívenka, která miluje učení a touží se stát učitelkou, se nakonec stala tou, která měla zachránit svou rodinu před hladem. Otec Abdul už nevěděl, kde sehnat peníze. Půjčil si peníze od příbuzných, jeho manželka zase od sousedů dostala jídlo, aby mohla nasytit děti.

Nakonec se Abdul rozhodl, že malou Parwanu prodá jako dětskou nevěstu! U obchodní transakce mezi ním a pětapadesátiletým Qorbanem byli v neděli 24. října přítomni reportéři CNN, kteří na prohlubující se humanitární krizi v Afghánistánu upozornili.

Záchrana přišla jako zázrak

„Toto je tvá nevěsta. Prosím, postarej se o ni. Teď jsi za ni zodpovědný, prosím, nebij ji,“ prosil zdrcený otec, když mu svou nezletilou dceru předával. Šedivý muž, který měl již doma manželku, dívku vzal a naložil do auta a skutečně si ji odvezl domů. „Můj otec mě prodal, protože nemáme chleba a mouku. Prodal mě starému muži,“ vysvětlovala svou mizérii Parwana.

Jako zázrakem se však Parwana vrátila k rodičům. „Chovali se ke mně špatně. Nadávali mi. Budili mě brzy a nutili mě pracovat,“ popsala Parwana svůj život s cizími lidmi, kteří si ji koupili. Její osud ale nezůstal lhostejný pracovníkům neziskové organizace Too Young to Wed, která zachraňuje dětské nevěsty, jakou byla i ona.

Nový domov

Pracovníci ji od 55letého muže zachránili a spolu s matkou a sestrami ji převezli do města Herát. „Jsem tak šťastná v tomto domě. Poskytli mi nový život,“ komentuje Parwana novou rodinnou situaci. Rodina zůstane v provizorním domě přes zimní měsíce. Ovšem její osud je stále nejistý.

„Je morálním imperativem, aby mezinárodní společenství neopouštělo ženy a dívky z Afghánistánu. Na každém životě záleží a životy, které můžeme zachránit, zlepší zkušenost celé jejich rodiny a komunity,“ uvedla Stephanie Sinclairová z organizace Too Young to Wed.

Organizace se zároveň snaží poskytovat potravinovou pomoc pro lidi v táboře Qala-e-Naw, která je domovem až 150 lidí. Otec Parwany v táboře zůstal, aby mohl splatit svoje dluhy. „Jsem šťastný, že Parwanu zachránili,“ komentoval šťastný obrat v příběhu jeho dcery.

Nicméně příběh Parwany je jen špička ledovce. Podobné situaci čelí rodiny po celém Afghánistánu. Situace v zemi se zhoršuje od poloviny srpna, kdy kontrolu nad zemí převzalo radikální hnutí Tálibán. Peníze v bankách byly zmrazeny, bankám dochází hotovost a mzdy lidem nejsou vypláceny. Mnoho lidsko-právních organizací upozorňuje, že zemi navíc čeká krutá zima, což by mohlo vyústit v hladomor.

VIDEO: Co je hnutí Talibán?

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

eiben ( 4. prosince 2021 08:14 )

Co nas to tady krmite za nesmysly. V Afgosu to vzdy bylo a vzdy bude. Otec normalni hyena ktery proda sveho maleho parchanta aby mel na cigarety a nemusel ji krmit. Jsou nezodpovedni to vidime ze se vydavaji pres more na gumovych clunech s malyma parchantama a nebo spi v Belorusku ve stanu pri minusove teplote. Hlavne se dostat na ten posrany zapad kde letaji peceni holubi zadarmo
Roztomilá dívenka, která miluje učení a touží se stát učitelkou urcite zdravi sousedy a pomaha s nakupnimy taskama

buban ( 3. prosince 2021 20:51 )

No,ještě že ty neZiskovky máme.Nebýt jich,tak je Evropa ochuzena o vědce,­léka­ře,pra­canty­.Ovšem také o kriminálníky.Mí vnuci žijí ve Vídni v 16.Bz.-a tam je to děs-běs.

buban ( 3. prosince 2021 20:29 )

Naprosto přesně-proč se ti chudáci válí doma a věnují se pouze plození dětí,místo toho,aby se starali o to,aby jejich země vzkvétala a byla soběstačná?Njn,ono válet se doma na některé z manželek s nataženou rukou-evidentně to díky mnohým neZiskovkám funguje.

buban ( 3. prosince 2021 20:13 )

No,další doják pro ospravedlnění toho,přijímat do Evropy ty osmahlé pracanty,potažmo vědce,lékaře a inženýry.

viho ( 3. prosince 2021 20:12 )

Uživit 7 dětí je problém i v relativně bohaté Evropě. Neziskovky by se měly zaměřit hlavně na výuku základů ekonomie a plánování rodiny. Abdulovi by se rozhodně nemělo nic darovat, ale měl by všechny náklady splácet, aby si uvědomil, že ty děti nenosí čáp nebo Alláh, ale on sám.

Zobrazit celou diskusi