Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman ocenil hrdiny: Míša zahynula ve vrtulníku, velvyslanec a velitel řídili evakuaci v Kábulu

Autor: sova - 
28. října 2021
20:00

Prezident republiky Miloš Zeman v den nejvýznamnějšího státního svátku 28. října vyznamenal také tři osoby Medailí Za hrdinství. Jako jedinou in memoriam ocenil štábní praporčici Michaelu Tichou, která v listopadu minulého roku zahynula během zahraniční mise při pádu vrtulníku na egyptském poloostrově Sinaj. V souvislosti s vývojem v Afghánistánu během srpnové evakuace aliančních vojsk a jejich spolupracovníků Zeman udělil medaili velvyslanci v Kábulu Jiřímu Balounovi a veliteli jednotky vojenské policie při tamní ambasádě Zdeňku Poulovi.

Zesnulá Tichá (†27), která byla mezi přáteli a blízkými známá jako „Míša“, sloužila v armádě přes tři roky. Osudným se jí stal pád vrtulníku UH-60 Black Hawk nedaleko oblíbeného egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře, při němž zahynulo dalších také šest Američanů a jeden Francouz. Vyšetřování po tragédii ukázalo, že za zřícením stroje byly technické problémy.

Na Sinaji, která byla první zahraniční misí Češky, působila jako mladší specialista letecké jednotky se strojem CASA. 14. listopadu 2020, tedy dva dny po tragické události, přistál vládní airbus A-319 s tělem rotmistryně na kbelském letišti, které bylo zároveň její domovskou základnou. Letoun s jejími ostatky doprovázely dva stíhací letouny gripen.

Ještě předtím ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) rozhodl o jejím povýšení in memoriam do hodnosti štábní praporčice. Ve stejný den rozhodnutí Tichou vyznamenat oznámil Pražský hrad.

Hrdinové z Afghánistánu řídili úspěšnou evakuaci

V srpnu tohoto roku také informoval prezident Zeman během rozhovoru pro Blesk.cz, že hodlá Medailí Za hrdinství ocenit také českého velvyslance v Kábulu Jiřího Balouna. Rozhodl se, že tak učiní za organizování evakuace z Afghánistánu, poté co zemi ovládlo islamistické hnutí Tálibán. 

Video  Evakuace Čechů a spolupracovníků z Kábulu: "Naši vojáci předvedli neuvěřitelný výkon!" Babiš, Kulhánek a velvyslanec Baloun na tiskovce  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Baloun a hospodářka velvyslanectví byli tehdy eskortováni na letiště ochranným týmem Vojenské policie KAMBA, odkud poté řídil evakuaci místních pracovníků české ambasády nebo spolupracovníků české armády. Z Kábulu odletěl v druhém letu o několik dní později. Česko z afghánského Kábulu přepravilo do Prahy třemi lety téměř 200 lidí, z toho 170 Afghánců.

Do Česka armádní letouny evakuovaly zaměstnance české ambasády, české vojáky, afghánské spolupracovníky velvyslanectví a české armády s rodinami a také Afghánce, kteří mají v Česku trvalý pobyt. Několik lidí česká letadla přepravila pro Polsko a Slovensko. Baloun na kábulském letišti evakuaci organizoval.

Za práci mu kromě ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD), který mu udělil nejvyšší resortní vyznamenání Za zásluhy o diplomacii, poděkoval také premiér Andrej Babiš (ANO).

Velký podíl na úspěšné evakuaci ze země měl také velitel jednotky vojenské policie přidělené k ochraně velvyslanectví ČR v Afghánistánu Zdeněk Poul. I jeho se Zeman rozhodl 28. října Medailí Za hrdinství ocenit.

j.p.toman ( 29. října 2021 09:52 )

Jestliže voják spadne s vrtulnmíkem, nebo je zastřelen na hlídce, tak to není hrdinský čin, ale smůla (pracovní úraz), za kterou by se nemělo dávat vyznamenání. V republice zemře sta lidí při práci a ti také nedostanou žádné vyznamenání. To by se mělo udělovat jenom za AKTIVNÍ hrdiský nebo odvážný čin.

vaber ( 29. října 2021 08:23 )

kdo nás bude nyní chránit když hrdinové zbaběle utekli

vaber ( 29. října 2021 08:17 )

každý hrdina starověku musel pobít tisíce nepřátel ,zachránit svět před netvory a ti se mají dát do jedné řady s našimi hrdiny co nevykonali nic, jen se někde přimotali kde neměli co dělat a šli tam jen pro peníze,
opravdu hrdinstí dnešní podivné doby,

deratizater ( 29. října 2021 02:39 )

Na v podstatě okupačních misích nemáme co dělat nejsme tam vítání. Berou nás tam domorodci jako okupanty. Země vzdálené od Česka tisíce kilometrů nás nijak neohrožují. Navíc by se ty desítky miliard na nákladech dály lépe využit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa