Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Záchranář Marián (†57) podlehl zákeřné nemoci: Před třemi lety na Mont Blanc přišel o syna (†27)

Horký záchranář Marián Červienka (†57) podlehl zákeřné nemoci. (vlevo ilustrační foto)
Horký záchranář Marián Červienka (†57) podlehl zákeřné nemoci. (vlevo ilustrační foto)  (Autor: archiv, Facebook/Horská záchranná služba)
Autor: rc - 
2. prosince 2021
13:01

Smutnou zprávu na sociální síti Facebook oznámili horští záchranáři ze Slovenska. Zákeřné nemoci podlehl jejich kolega Marián. Zemřel jen pár dní poté, co oslavil sedmapadesáté narozeniny. Rodinu jeho smrt zasáhla pouze tři roky poté, co se rozloučila s jeho synem, kterému se stal osudný výstup na nejvyšší horu Evropy Mont Blanc.

V červenci roku 2018 vyrazil do Alp syn horolezce a záchranáře Mariána. Sedmadvacetiletý muž nesoucí stejné jméno jako otec, svou vášeň k horám zdědil právě po něm. Před třemi lety se vypravil dobýt nejvyšší horu Evropy Mont Blanc. Vrchol chtěl zdolat v noci z 1. na 2. července a vypravil se na ni sám. Podle informací slovenského deníku Nový Čas se vydal po Majorově cestě.

Marné pátrání

Ačkoliv cesta patří ke klasickým výstupům na horu, je známá pro nebezpečí lavin a silných větrů. Marián už se domů nevrátil. Podle výše zmíněného deníku tehdy na hoře napadl sníh a spadlo několik lavin. Talentovaného horolezce se při pátrání nepodařilo najít.

Zdrcující zpráva

Marián se prý nikdy s tragickou ztrátou syna nevyrovnal. „Maroš, i když navenek tvrdý chlap, se s tím nikdy nesmířil,“ uvedl jeho kamarád pro Nový Čas. Sedmapadesátiletý záchranář byl dlouhá léta součástí Horské záchranné služby a v Tatrách zachránil bezpočet životů. Před pár dny se však jeho kolegové dozvěděli zdrcující zprávu. Pouhých pět dní po oslavě svých narozenin Marián zemřel. Prohrál boj se zákeřnou nemocí.

„S hlubokým zármutkem jsme dostali zprávu, že nás dne 28. listopadu 2021 ve věku 57 let navždy opustil náš dlouholetý kolega, obětavý záchranář a kamarád Marián Červienka. Byl to člověk s velkým srdcem, který s plným nasazením, profesionalitou a lidským přístupem pomáhal na horách a zachránil nejeden lidský život,“ uctili památku svého kolegy záchranáři na Facebooku.   

VIDEO: Německá turistka nepřežila studenou noc v horách

Video  Německá turistka nepřežila studenou noc v horách  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi