Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Václav „Krychlič“ Kulhánek (†73) ve filmu: Autorům dokumentu o legendě Pardubic chybí peníze na jeho dokončení

Autor: jel, VaB - 
12. listopadu 2021
17:10

Václav Kulhánek přezdívaný Krychlič zaujal už na první pohled. Jak svým neobvyklým hranatým účesem, kterým si vysloužil svou přezdívku, tak extravagantním oblečením i výrazným líčením. Někdo ho miloval, někdo ho zrovna dvakrát nemusel, ale to nic nemění na tom, že byl nepřehlédnutelnou figurou města perníku a jedním z jeho maskotů. Svérázný muž si přál, aby na něj lidé nezapomněli, o což by se měl postarat časosběrný dokument, který má mít premiéru v den nedožitých narozenin pana Kulhánka.

Rázovitá ikona, kterou většina obyvatel Pardubic poznala už z dálky. Krychlič, celým jménem Josef Václav Antonín Kulhánek, byl místní legendou už od 60. let 20. století. Byl typický svým výrazným líčením nebo vlasy, které si lakoval do tvaru krychle. Často nosil i paruky. Ne každý o něm věděl, že měl doktorát z přírodních věd. Krátce dokonce na vysoké škole učil, na studenty však podle svých slov neměl nervy.

Celý život se snažil odlišovat a na svém typickém hranatém účesu pracoval dlouhé hodiny. Sbíral kravaty, gramofonové desky, VHS kazety a mnoho dalšího. „Kolovalo a pořád koluje o něm mnoho legend, domněnek, polopravd. Jeho osobnost fascinovala, přitahovala, děsila. Podle mnohých se stal symbolem Pardubic stejně jako koně a perník,“ píší organizátoři sbírky na crowdfundingové platformě Donio.

Cílem sbírky je podpora vzniku časopsběrného dokumentu, který o zesnulé legendě vzniká. Režisérka Silva Dymáková totiž o Krychličovi od roku 2013 natáčela dokument, který by měl spatřit světlo světa v den nedožitých narozenin pana Kulhánka. Hlavní hrdina připravovaného snímku zemřel na konci března roku 2021. 

Přestože je dokument téměř hotový, k jeho úplnému dokončeni tvůrcům chybí peníze. Právě z tohoto důvodu se na platformě Donio sbírka objevila. Přispěvatelé mohou za svou podporu získat i nějakou tu odměnu. 

Text na stránkách uvádí, že zmíněná režisérka se s mužem osobitého vzhledu sblížila a on ji nechal nahlédnout do svého soukromí. „Díky tomu, že Václav natáčel pro Silvii některé momenty svého života na kameru, kterou mu zapůjčila, dostanete jedinečnou možnost vidět, jak opravdu žil, co mu dělalo radost, i co ho trápilo.“

Pan Kulhánek si přál, aby na něj lidé nezapomněli, připravovaný dokument mu snad toto přání splní.

ukava5 ( 12. listopadu 2021 20:06 )

teď je symbolem pardubic inženýr zdenda seidl..nemošice 223,žadlužený podvodník ,bydlící v cizím domě,který vydáva za svúj...608211956,má zálibu v pújčování peněz,takřžka celoživotne...rád se představuje,ako Kohl,alebo snášel...pardubičtí a okolí o ném ví své.­....pod­vody,­pújčky­,nepla­cení dluhy,­exeku­ce..­.hlav­ne ženské rád vojebe..o peníze..ročník 56,je ten dacan...podvodník..

Zobrazit celou diskusi