Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řádové sestry v šoku: Do babyboxu vlezl 20letý mladík a uvízl tam

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: CNC/Jan Zázvorka)
Autor: ČTK - 
31. října 2021
06:46

Řádové sestry v polské Vratislavi v noci z pátku na sobotu objevily v babyboxu dvacetiletého muže. Vytahovali ho odtamtud policisté, kteří ho odvezli rovnou na záchytku, protože byl opilý. Napsal to server listu Gazeta Wroclawska. Babybox je umístěn hned u kláštera, kde řádové sestry působí.

Sestry boromejky v noci probudil alarm, který běžně ohlašuje, že se v babyboxu objevilo dítě. Tentokrát v tomto zařízení, kterému se v Polsku říká okno života, objevily dospělého muže. Zavolaly proto hasiče a policii.

"Nevíme, jak to udělal, ale podařilo se mu do babyboxu vmáčknout celému a už se odtamtud nedokázal dostat," popsal jeden z policistů. Poměrně rychle se ho podařilo z těsného prostoru vyprostit. Muž policistům nedokázal vysvětlit, proč do babyboxu vlezl, a výslech proto naplánovali až na dobu, kdy vystřízliví. Babybox zašpinil a rozvalil vaničku, do které se vkládají děti.

Okno života u kláštera Milosrdných sester sv. Karla Boromejského je jediné ve Vratislavi. Funguje od roku 2009 a matky do něj od té doby odložily skoro 20 dětí.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Po celé České republice funguje 80 babyboxů, zatím se do nich dostalo 226 dětí.

Video  Zakladatel babyboxů Ludvík Hess při zahájení testovacího provozu schránky pro odložené děti v Blansku   - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

diskutujici ( 31. října 2021 08:12 )

Nechat ho tam ležet, až by trochu vyschnul, vypadnul by sám.

Zobrazit celou diskusi