Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Michaelka (5) se potýkala s nemocí, kterou nepřežije 9 z 10 dětí: Holčička však dělá velké pokroky

Autor: rc - 
20. října 2021
14:26

Dvojčata Michaelka a Pavlík z Plzeňska spěchala na svět. Mamince Lucii se narodila předčasně ve 33. týdnu, nicméně po porodu všechno vypadalo v pořádku. Zlom nastal třetí den, kdy se u obou objevily zdravotní komplikace. Zatímco u Pavlíka zabraly léky, Michaelka dostal zánět srdečního svalu, později jí začaly selhávat ledviny a objevila se u ní infekce virem Coxsackie. Holčička, která je velká bojovnice, má potíže se zrakem a navíc se potýká s dětskou mozkovou obrnou s postižením dolních končetin. Michaelka chodí na pravidelné rehabilitace, nicméně žádnou z rehabilitací, které jí pomáhají, nehradí pojišťovna. Roztomilé dívence se proto rozhodli pomoci Dobří andělé.

Dvojčata Michaela a Pavlík se narodila jako zdravá miminka. Sourozenci přišli na svět předčasně, ovšem oba dva vážili dva kilogramy a všechno nasvědčovalo tomu, že jsou v pořádku a maminka Lucie se už nemohla dočkat, až dvojčátka vezme domů za jejich starší sestrou Terezkou. Michaelka i Pavlík ale dostali horečky.

„Postupně začali kolabovat, špatně dýchali, srdeční akce byla nepravidelná. Zatímco Pavlíkovi zabraly léky a začal se brzy zlepšovat, Michalčin stav byl natolik vážný, že následoval převoz do pražské nemocnice Motol,“ popsala dramatické chvíle Lucie s tím, že lékaři u Michaelky objevili těžkou srdeční myokarditidu, což je zánět srdečního svalu.

Zhoršení stavu

Zánět se ale podařilo zaléčit, rodině se však neulevilo. Michaelka sice byla převezena do plzeňské nemocnice, ale její stav se opět zhoršil, a tak se vrátila do Motola. Navíc jí začaly selhávat ledviny, takže musela podstoupit dialýzu.

„Počet léků, které dostávala, se stále zvyšoval. Lékaři netušili, proti čemu bojují, a tak jí byla nasazena široko spektrální antibiotika, několik léků na srdeční arytmii a posléze na selhání srdce, léky na ledvinovou koliku a další. Pak přišla multiorgánová sepse (reakce organismu na infekci),“ uvedla Lucie s tím, že díky usilovné práci lékařů se podařilo Michaelku zachránit.

Nemoc nepřežije 9 z 10 dětí

Holčička podstoupila řadu testů a nakonec lékaři zjistili, že se potýká s infekcí viru Coxsakcie, který může způsobit kašel, ale i selhání organismu. Prognózy lékařů nebyly dobré a nedoufali, že by se Michaelka mohla nad myokarditidou, který prý nepřežije 9 z 10 dětí, vyhrát. „Když nás propouštěli z Motola, loučili se s námi se slovy, že Michalka přišla úplně o levou srdeční komoru, kde se vytvořilo přemostění a bude nutná operace, ale spíše transplantace srdce cca v pěti letech,“ řekla Lucie s tím, že její dcerka všechny překvapila. Transplantace nakonec nutná nebyla.

Díky její nedonošenosti se srdeční buňky samy obnovily a srdce úplně uzdravilo, v roce věku přestala brát i léky. Avšak kvůli tomu, že její srdce několik hodin správně neokysličovalo mozek, se bohužel potýká s poškozením zrakového centra mozku a trpí dětskou mozkovou obrnou s postižením dolních končetin,“ dodala Lucie.

Dělá velké pokroky

Michaelce pomáhají velice rehabilitace. „Jezdíme dvakrát týdně na fyzioterapii, dvakrát na ergoterapii, dvakrát na hipoterapii. Jednou za rok na intenzivní hipoterapii a třikrát do roka na intenzivní neurorehabilitaci, která vždy trvá čtyři týdny,“ sdělila Lucie s tím, že všechny rehabilitace si musí hradit rodina sama. „Bohužel žádná z těchto terapií není hrazena pojišťovnami. Pomáhají jí ale nejvíce,“ doplnila Lucie s tím, že prognózy byly takové, že Michaelka bude naprostý ležák, nicméně dnes už se snaží chodit s chodítkem a dělá neuvěřitelné pokroky. Pozvolnými krůčky si začíná užívat dětství. Chodí na čtyři hodiny už i do běžné školky s asistentem.

Finanční pomoc

Nicméně pro rodinu je nesmírně náročné hradit všechnu péči pro Michaelku sama. Pomoc našli u dobrých andělů. Nadace pomáhá v současnosti až 4 500 rodinám. Jestliže se chcete stát Dobrým andělem malé Michaelky, můžete se zaregistrovat a poslat libovolnou částku.  

VIDEO: Maxík s SMA řádil v bazéně, za více než rok od podání Zolgensmy udělal naprosto neuvěřitelný pokrok.

Video  Maxík s SMA řádil v bazéně, za více než rok od podání Zolgensmy udělal naprosto neuvěřitelný pokrok.  - Facebook Maxík SMA
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi