Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech Viktor se účastnil brutálního masakru Židů na Ukrajině: Zastřelil i 250 nevinných lidí za den!

Autor: jel - 
12. října 2021
11:33

Koncem září roku 1941 se nedaleko Kyjeva na Ukrajině odehrál brutální masakr více než třiceti tisíc nevinných Židů. Ti byli shromážděni a odvedeni do rokle Babyn Jar, kde byli zastřeleni. Ukrajinský památník po 80 letech od krutého zločinu zveřejnil výpovědi vrahů, kteří během akce popravovali. Nechutné akce se zúčastnil i brněnský rodák Viktor Trill.

Po dobytí Kyjeva v září roku 1941 nacisté ve městě uveřejnili vyhlášku, že všichni Židé se musí 29. září shromáždit na rohu dvou ulic. Pokud neuposlechnou budou zastřeleni. Osudný den byli Židé odvedeni tři kilometry od Kyjeva do rokle Babyn Jar. Ta byla až do roku 1961 jednou z největších roklí v oblasti. Byla dlouhá dva a půl kilometrů a hluboká asi 50 metrů. Masakr trval dva dny. Podle zprávy odeslané do Berlína bylo tehdy zavražděno 33 771 Židů.

Pachatelé brutálního masakru nikdy nebyli odsouzeni, přestože existují jejich rozsáhlé výpovědi. Jména, životní příběhy i výpovědi 161 krutých vrahů, kteří tehdy zabíjeli, nyní zveřejnil památník Babyn Yar Holocaust Memorial Center.

Jedním z těchto lidí byl také muž narozený v Brně v roce 1905, Viktor Trill. Ten pracoval jako elektrikář a později řidič náklaďáku. Když ale došlo k okupaci, začal brzy dělat pro gestapo a v roce 1941 se zúčastnil na Ukrajině akce nazvané Barbarossa. „Když jsme se přestěhovali do Kyjeva, byl jsem součástí hlavního komanda a musel jsem se zúčastnit střelby na Židy,“ vypověděl Trill u soudu v roce 1961.

Zastřelil možná i 250 lidí!

Když Židé přivedli do rokle, odebrali jim cennosti a přinutili je se svléknout a lehnout si na dno rokle. Následně je zastřelili zezadu. „Členové komanda byli naloženi do kamionu a odvezeni mimo Kyjev. Cesta trvala asi půl hodiny. Když jsme zastavili, všiml jsem si obrovských hromádek oblečení,“ uvedl. Na místě prý nejprve dostali alkohol, pak šli k rokli, kde už bylo několik vrstev mrtvol. „Poprava začala tím, že několik členů komanda sestoupilo do rokle. Pak bylo přivezeno asi 20 Židů, ti si museli lehnout na mrtvoly a pak byli střeleni zezadu do krku,“ popsal nechutný masakr.

Řekl, že pak se vystřídali střelci a neustále byli přiváženi další a další lidé k popravě. Sám Trill několikrát během dne popravoval. „Jako střelec jsem působil asi 5x nebo 6x po dobu deseti minut. Mohl jsem zastřelit 150-250 Židů,“ uzavřel s tím, že lidé byli rezignovaní na svůj osud a nedošlo k žádným incidentům. I přes tuto výpověď však jako jeden z krutých vrahů nebyl Trill odsouzen. Nedokázali mu totiž, že měl motiv se masakru zúčastnit.

Video  Nacistickou bestii Mosad unesl z Argentiny: Eichmann nařídil přednostní vraždy židovských dětí i pochody smrti  - Videohub
Video se připravuje ...

jarda304 ( 23. října 2021 21:27 )

Viktor Trill, sloužil v německé armádě a gestapu. Takže jaký Čech. Jednoznačně musel byt Němec, narozený v Brně, po okupaci říšsky obcan, ne český protektoratni.

nazor ( 13. října 2021 00:29 )

Byl to největší masakr civilistů ve 20.století,a ani idnes ani seznam o tom nic neví hanba,a přitom je to 80 let od smutného výročí. Web české televize a nějaké deníky si vzpomněly, lidé by neměli zapomínat http­s://ww­w.re­flex­.cz/cl­anek­/his­tori­e/1094­75/ri­kali-tomu-baleni-sardinek-pred-80-lety-nemci-v-babim-jaru-zavrazdili-pres-tricet-tisic-zidu.html

Zobrazit celou diskusi