Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ze dna pláže vytáhla funkční granát: Že drží nebezpečnou věc, ji musel upozornit kolemjdoucí

Autor: ran - 
10. srpna 2021
23:24

Nevybuchlý funkční německý granát našla návštěvnice jedné z pláží Máchova jezera. Na to, že drží v ruce dost nebezpečnou věc, ji upozornil kolemjdoucí, který následně přivolal policii. O potenciálně třaskavý nález se pak postarali pyrotechnici.

Ke kurióznímu nálezu došlo v úterý na pláži oblíbeného Máchova jezera v Doksech. Žena si šla s dětmi zaplavat a při té příležitosti vytáhla z mělké vody lesklý předmět. Netušila, že se jí do ruky právě dostal nevybuchlý a plně funkční německý granát z druhé světové války.

Naštěstí jeden z kolemjdoucích zbraň rozeznal. „Na nebezpečnost nálezu ji upozornil muž, který stál opodál, ten nás také kontaktoval,“ řekla pro televizi Nova liberecká policejní mluvčí Ivana Baláková.

Návštěvníci byli z místa nálezu policií vykázáni do patřičné vzdálenosti, dokonce byla odkloněna lodní doprava. „Lidi jsme museli odvézt o zastávku dál,“ uvedl pro televizi provozovatel lodní dopravy na Máchově jezeře Vladimír Reichert.

Granát obsahující 130 gramů silné výbušniny pyrotechnici odvezli. Podle informací televize bylo tohoto typu útočné zbraně za druhé světové války vyrobeno přes 90 milionů kusů.

V granátu obsažená výbušnina tritol může snadno vybuchnout, i když leží 50 nebo 100 let ve vodě, uvedl pro televizi vedoucí pyrotechniků Josef Pavinský.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi