Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Strach z tornáda na východě Čech! Lidé u České Skalice pozorovali děsivou i krásnou trombu

Autor: rix - 
27. července 2021
21:37

Velkou nejistotu zažili v lidé, kteří se 16. července nacházeli v okolí České Skalice na Náchodsku. Na obloze se totiž objevila tromba, tedy jev, který nápadně připomíná tornádo! Na rozdíl od tornáda se ale tromba nedotkne země a je naštěstí neškodná.

Působivý jev se podařilo nafotit řadě lidí. Jednou z nich byla i Klára. „Jsme tu na dovolené a opravdu jsme to sledovali se strachem a zatajeným dechem. Díky bohu je to pryč,“ popsala autorka fotek Klára své pocity, když spatřila tento jev. „To bych se pos*ala strachy,“ opáčila jí jedna z žen. Autorka reagovala, že se také tak bála a vůbec se jí pohled na trombu nelíbil. 

„Tromba je atmosférický vír, který se objevuje v souvislosti s výskytem bouřkových oblaků. Pokud se dotkne povrchu země, nazývá se tornádem,“ popsala pro Blesk meteoroložka Dagmar Honsová.

Specifický vír v Česku pozorovali další lidé a svými snímky se chlubili na sociálních sítích. Pozorovatelé mají z podobných jevů respekt vzhledem k událostem, které nastaly 24. června na jižní Moravě, kdy tornádo udeřilo na Hodonínsku a Břeclavsku, a silné bouřky připravily o život šest lidí.

Díky obrovskému nasazení hasičů, záchranářů, policistů i dobrovolníků byly zasažené obce za necelé dva týdny z nejhoršího venku. Opravit zničené domy nebo je vystavět znovu ale potrvá dlouho a některé rány v lidských osudech už nepůjde spravit vůbec.

Video  Muž natočil tornádo na Moravě z bezprostřední blízkosti.  - Policie ČR / obyvatel Lužic
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi