Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dívenka z Londýna trpí bolestivou nemocí kůže: Proti šikaně bojuje boxem!

Autor: štt - 
15. března 2021
05:25

Mahfuza Salamová trpí vzácnou genetickou poruchou kůže, která jí znatelně komplikuje život. Nedovolí však, aby si ho nemohla užít naplno. Svým přístupem k životu může inspirovat mnohé z nás.

Mahfuza Salamová je osmnáctiletá dívka z londýnské čtvrti Tower Hamlets. Od narození má vzácnou poruchu kůže česky zvanou plod harlekýn. Nemoc se projevuje na celé pokožce, která je vysušená a náchylná k popraskání. Mimo to má tento druh ichtyózy vliv i na jiné části těla - Mahfuza špatně slyší a vidí.

V reportáži pro britský deník MyLondon mluví, jakým výzvám čelila během karantény a domácího studia při učení z domova. Ale ani pandemie jí nezabránila v tom, aby se věnovala svému oblíbenému koníčku - boxu.

Mahfuza většinu svého života strávila návštěvami nemocnice. „Během docházky na základní školu jsem měla četné schůzky s různými doktory. Ovlivnilo to nejen mé studium, ale i vztahy s ostatními spolužáky. Většinu látky jsem musela dohnat během doučování.“

Mahfuza ve svém životě překonala spoustu bolesti. „Každé dvě hodiny musím odejít ze třídy, abych si navlhčila celé tělo.“ Pokud by tak neučinila, její pokožka by popraskala, což může být nejen velmi bolestivé, ale vést i ke krvácení. Ve škole má svého asistenta, který jí vysvětlí, co vyučující zrovna vykládá za látku. K učení potřebuje speciální vybavení jako notebook nebo lupu. „Mít asistenta je velká výhoda! Nejen že mi vysvětluje probíranou látku, ale dodává mi na sebevědomí, jelikož se pak mezi žáky necítím pozadu,“ dodává.

Mahfuza se zamilovala do učení a osvojování si nových znalostí. Podle ní je to kvůli tomu, že možnost studia pro ni nikdy nebyla samozřejmost. „Pro mladé lidi je snadné nevěnovat se škole, ale pro mě je to jedinečná příležitost a nesmím ji podcenit,“ říká odhodlaně.

Nyní se rozhoduje, jakou práci si zvolí pro svou kariéru. Kromě toho že miluje box, ráda také pomáhá ostatním, kteří čelí životním problémům. Pocit odvržení zná i ze své zkušenosti: „Často jsem byla terčem šikany kvůli mému vzhledu. Dostávala jsem různé nelichotivé přezdívky. Zpětně si uvědomuji, že mě to dost ovlivnilo.“ Právě box jí proti negativním pocitům ze šikany pomáhá.

Mahfuza si myslí, že každému by měla být poskytnuta správná podpora při učení, aby mu pomohla dosáhnout svého potenciálu. Její přístup k životu by mohl být vzorem pro ostatní, aby se nedali ničím zastrašit a šli za svými sny.

y1xcvbnm ( 15. března 2021 08:21 )

že jí to ale nebolí , box, to přece není možné když jí praská kůže

Zobrazit celou diskusi